Stačí otevřít vrata průjezdu a posunout do nich pult se zmrzlinou. Během pár okamžiků už u něj brzdí první auto. Řidič s kornoutem nejprve automaticky zamíří zpátky za volant, pak se ale několik kroků vrátí a s úsměvem ukazuje zdvižený palec.
Na zmrzlináři Michalu Říhovi je znát, že ho pochvala těší. Ve Včelí farmě Říha v Pravčicích si totiž všechny příchutě míchají sami a pořád ještě sbírají zkušenosti.
„Otvírali jsme teprve na začátku července,“ vysvětlil Říha.
Přesto už se o nich ví daleko za hranicí Pravčic. „Věřím, že si lidé cestu najdou. Nabízíme i jiné zmrzliny, třeba bezlaktózové nebo v raw úpravě,“ říká Říha.
Vyladit chuť zmrzliny znamená, že musí ochutnat celá rodina a ještě i sousedé. Obvyklý je smetanový základ, který se míchá s ovocem. Ten nakupují přímo upravený pro zmrzlináře. Raw nebo veganská zmrzlina má základ z vody. Pak se přidávají exoticky znějící přísady, které člověk běžně v obchodech nepotká. Například madagaskarská vanilka. Protože zmrzlinu vyrábějí na včelí farmě, nahrazují v ní část cukru medem.
Nakonec už se ochutnává, míchá, přidává nebo ředí. A diskutuje.
„Zásadní otázka je, jestli je zmrzlina lepší než ta minulá,“ směje se Říha. „Hodně si s tím hrajeme, protože nás to baví. Víme, že aby měli lidé důvod sem zajet, musíme se odlišit,“ uvažuje. Výsledkem je deset druhů kopečkové a dva druhy točené zmrzliny.
A jak se člověk stane zmrzlinářem? Říha získal první zkušenosti už před lety. Potom ale převážila práce na včelí farmě, kde vyrábí i potřeby pro další včelaře. Teď se ke zmrzlině vlastně vrátil.