Do ruky si vzal mikrofon a rozzlobeným tónem ze sebe chrlil: „Když fouká jihozápadní vítr, máme smrad u našich domů z první ruky. Už za mnou ani nechce jezdit rodina s vnučkami na návštěvu. Sám jsem dříve dělal v kafilérce, ale takový zápach tady nikdy nebyl. Co s tím budete dělat?“ ptal se starší muž zástupců radnice Otrokovic a dalších úřadů či institucí.
Byl jedním z lidí, kteří v úterý dorazili na veřejnou prezentaci výsledků studie zjišťující důvody zápachu, jenž dlouhodobě sužuje obyvatele části Bahňák a okolí. Lidé kvůli ní loni sepsali také petici, na níž se sešlo 2732 podpisů.
„Z analýzy vyplývá, že hlavním zdrojem jsou provoz MAT, poté následuje kompostárna a čistírna odpadních vod,“ uvedl jeden z autorů studie Jiří Bílek, který působí na Vysoké škole báňské v Ostravě.
„Dosud jsme se mohli jen dohadovat, co je důvodem zápachu. Nyní máme konečně v ruce konkrétní důkazy,“ upozornila Jana Káčerová z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.
Právě kraj a město si nechali studii zpracovat.
Kafilérie MAT se dříve zabývala zpracováním uhynulých zvířat, nyní se orientuje na čerstvé odpady z drůbežích či kachních jatek.
„Omezit její provoz je ovšem těžké, firma podniká podle platných legislativních norem,“ popsala starostka Hana Večerková.
Podle zákona o ochraně ovzduší je sice zápach porušením zákona, ale zároveň není stanoven limit nutný k tomu, aby bylo povinné jej odstranit. A ministerstvo pro životní prostředí změnu nechystá.
„Pach, stejně jako hluk, je zásahem do zdraví, ale nelze prokázat, jaký má vliv,“ poznamenal Bílek.
Kafilérie i čistička chtějí na vylepšení dotace
Otrokovické obyvatele podobná slova moc neuspokojila. „Jedná se o asanační závod, který je ze všech podniků v Česku nejblíže obytné zóně. Jediné řešení tak je, aby MAT ukončil provoz,“ vyzval další z řečníků.
„Nejvíce to smrdí v noci a v létě. Proč nemůže kafilérka přijímat jen chlazené maso, z něhož jde menší zápach?“ ptal se jiný muž.
Podle Státní veterinární správy ale neexistuje žádný předpis, který by k tomu firmu donutil. „Všem námitkám rozumím, sama bydlím na Baťově a zápach obtěžuje i mě. Ale jako město máme málo možností,“ zmínila Večerková.
MAT podle ní situaci řeší. Kafilérie zmodernizovala a zvýšila účinnost půdního biologického filtru, který je při řádném provozu jediným zdrojem zápachu. Do léta má vyměnit vzduchotechniku a chystá stavební úpravy, díky nimž by se příjem masa z kamionů konal ve vzduchotěsném prostoru. Už nyní jsou vrata v provozu otevřená jen po dobu vjezdu aut.
Kraj také loni nařídil vybudovat halu, v níž se plní, skladuje a expeduje masokostní moučka. Ta se navíc musí chladit, aby tak nezapáchala.
„U čistírny odpadních vod je zase potíž se sušičkou kalu, která je čtyři roky poruchová. Ani firma, která ji má opravit, si s tím neví rady. Čistička ji ale chce spravit a žádá o dotaci,“ řekla starostka Večerková.
„Tu hodlá získat i MAT, půjde na modernizaci vodní pračky vzduchu. Opatření jsou totiž finančně nákladná a jdou do milionů korun,“ dodala.