(Ilustrační snímek). | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Houby rostou ve velkém už v červnu, počasí je pro ně ideální

  • 2
Houbaři po loňské špatné sezoně zažívají satisfakci, díky příhodnému jarnímu počasí hlásí úlovky z téměř všech míst Zlínského kraje. Také další vývoj houbařské sezony bude závislý na počasí.

Když se Daniela Dubovská před pár dny vypravila do lesa zkusit štěstí, byla příjemně překvapená.

„Nasbírali jsme okolo čtyřiceti hub v lese poblíž Kudlova, většinou šlo o praváky. Nečekala jsem, že porostou tak brzy,“ usmívala se mladá žena ze Zlína.

Není sama, koho houbařská vášeň do lesů přilákala. Díky příhodnému počasí totiž hlásí lidé úlovky skoro ze všech míst Zlínského kraje.

„Není zvláštní, že houby ve velkém rostou už v květnu a červnu. Jen jsme v posledních letech neměli štěstí na počasí,“ vysvětlil předseda Hřibařského spolku ve Francově Lhotě Luděk Hřib.

Jarní mrazy podhoubí nezničily

Kvůli trvalému suchu a větrnému počasí loni čekali houbaři na svou příležitost marně.

„Tak špatný rok jsem nezažil. Léto bylo katastrofální, částečně se něco urodilo na podzim, ale nebylo to ono,“ řekl Hřib.

Naopak počasí, které letos panuje na sklonku jara, je pro houby ideální. Teplo a občasné deště jsou nejlepší podmínky.

„Byl to příhodný poměr, vláhy ani sucha totiž nesmí být moc. Jarní mrazy, kvůli kterým pomrzlo ovoce, naštěstí neměly vliv. Nebyly tak silné a trvalé, aby ohrozily lesní podhoubí. To tak mohlo krásně prorůst a vytvořit perfektní základ pro růst hub,“ podotkl Marek Smetana z mykologického kroužku v Nivnici.

Pro houby je ideální teplo a občasný déšť

V lesích lze narazit na hřiby dubové, smrkové, křemenáče, kozáky i kováře. Postupně by se měly přidat rozmanité holubinky, ryzce nebo hlíva.

Jak dlouho houbařský boom vydrží, se dá těžko odhadovat.

„V posledních dnech už je zase hodně sucho. Pokud by nezapršelo, může houbařská horečka zase zmizet. Samozřejmě pokud bude teplo a sem tam zaprší, můžeme klidně sbírat až do září,“ nastínil Smetana.

Odborníci varují, že aktuální lačnost po houbaření může vést k nepozornosti a lidé tak zamění jedlé a jedovaté druhy. Otravy mohou mít řadu příznaků podle druhu houby.

Podívejte se, jakou radost umí udělat nález celé skupiny hřibů (psali jsme o něm zde):

9. září 2013