Anton Ďurčák z Chropyně ve své kuchyni s přístrojem na měření ovzduší.

Anton Ďurčák z Chropyně ve své kuchyni s přístrojem na měření ovzduší. | foto: Jan Karásek, MAFRA

V Chropyni měří naposledy vzduch, do laboratoře půjdou vejce i zelenina

  • 0
Nedůvěra a vztek panuje mezi obyvateli Chropyně, jejichž život před třemi týdny ovlivnil mohutný požár firmy na zpracování plastů. Zaprvé stále čekají na zprávy, jestli mohou sklidit úrodu ze zahrádek a používat vodu ze studní, zadruhé nedůvěřují plánům obnovit výrobu ve vyhořelém podniku Remiva. Zápach ze spáleniště je ve městě navíc stále cítit.

"Nejvíce to bývá po ránu. Stále uvažujeme o tom, co ještě nechat zkontrolovat, abychom měli stoprocentní jistotu, že je vše v pořádku," poznamenal starosta Jaroslav Hloušek, když byl navštívit obyvatele postižených lokalit.

I proto dnes pracovníci Zdravotního ústavu odebrali ve městě poslední vzorky ovzduší, jejichž šetření si vyžádala chropyňská radnice. "Jedno z měření se uskutečnilo na zahradě školky, další v ulici Františkov, která se nachází nejblíže spáleniště," řekla chropyňská místostarostka Věra Sigmundová. V pátek si laboratoř přijede pro vzorek zeminy a zeleniny.

Někteří lidé se už prý zbavili králíků i slepic

Jeden z přístrojů na měření ovzduší stál v kuchyni Antona Ďurčáka, jehož dům stojí ve Františkově jako první a je nejblíže vyhořelého areálu.

Pracovníci Zdravotního ústavu z Ostravy odnášejí měřící přístroj z domu pana Antona Ďurčáka.
Anton Ďurčák z Chropyně s králíkem Ferdou.
Měřicí vůz v Chropyni.

"Pro vyšetření v laboratoři mám nachystaného králíka Ferdu a vejce, abychom zjistili, jestli jsou k snědku. Jedna vajíčka snesly slepice tři dny po vypuknutí požáru, druhá jsou čerstvá, aby je mohli v laboratoři srovnat," vyprávěl Ďurčák. Někteří sousedé prý ale nevydrželi s nervy a své slepice i králíky už pozabíjeli.

Výsledky všech měření budou hotové 10. května. "O dva dny později se uskuteční schůzka s občany, na které bude odborník ze Zdravotního ústavu, který lidem vysvětlí, co v laboratořích naměřili a co to pro obyvatele znamená. Tedy jestli mohou sázet kořenovou zeleninu, na co používat vodu ze studní," vysvětlila místostarostka. Tím by mělo šetření ve městě definitivně skončit.

Hasič Petr Spodný čistí interiér hasičského vozu. Kolegové hlídají vyhořelý podnik v Chropyni.
Matin Hanák bere do laboratoře vejce od slepic z Chropyně.
Matin Hanák kontroluje přístroje v měřicím voze v Chropyni.

Obří požár lidem připomíná už jen rozsáhlé spáleniště, které je dlouhé 250 metrů. Trosky se snaží uklidit majitel vyhořelé firmy Remiva, demolice a úklid však potrvají týdny. Některým obyvatelům se ale nelíbí plán podnikatele, který oznámil, že chce provoz obnovit.

"Lidé se bojí a nevěří, že byl podnik řádně zabezpečený. Hořelo tu už v roce 2008. Myslím, že s tím bude mít problémy, protože se lidé postaví proti," poznamenal Ďurčák.

,