Zlínští vědci chtějí vymyslet, jak upéct lepší bezlepkový chléb

  9:14aktualizováno  9:14
Výzkumný tým ze zlínské Univerzity Tomáše Bati se v současnosti zabývá bezlepkovým pečivem. Chtějí, aby bylo chutnější, trvanlivější a nadýchanější. V laboratořích tak vymýšlejí kvalitnější těsto, lepší kváskový chléb a testují domácí pekárny.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: SXC

Neobsahuje jeden z nejznámějších alergenů a poptávka zákazníků po něm prudce roste. Klasické pečivo totiž musí z jídelníčku vyřazovat čím dál větší množství lidí a náhradou je právě bezlepkové.

„U bezlepkového pečiva je problém, že jeho bílkoviny jsou daleko kratší a nejsou schopné se tak efektivně propojovat. Náš výzkum se proto zaměřuje na to, jakým způsobem by bylo možné dosáhnout toho, aby bezlepkové těsto lépe kynulo. Protože čím méně je těsto nakynuté, tím je pečivo tvrdší a rychleji se kazí,“ konstatovala vedoucí výzkumníků Iva Burešová.

U bezlepkového pečiva se snaží dosáhnout vlastností běžného. To obsahuje pšeničné bílkoviny, které jsou extrémně velké a mají výbornou schopnost se vzájemně propojovat. Těsto díky tomu dobře kyne a je schopné zvětšit svůj objem až dvojnásobně.

Naproti tomu do bezlepkové mouky se běžně přidávají tzv. éčka. Vědci se ale snaží jít jinou cestou a hledají ideální kombinaci různých druhů bezlepkových mouk.

„Spolupracujeme s českou firmou, která vyrábí extrudované, tedy silně tepelně zahřáté mouky, které po smíchání s vodou vytvářejí kašovitou hmotu. Předpokládáme, že jejich přidáním do těsta se zlepší jeho schopnost kynout,“ naznačila Burešová.

Pomohli ve vývoji bezlepkového kváskového chleba

Na výsledky si budou muset ještě počkat. V jiné oblasti jsou ale mnohem dál. Už brzy by se do prodejen a regálů měl dostat bezlepkový kváskový chléb, na jehož vývoji se pracovníci univerzitního Ústavu technologie potravin podíleli. Spolupracovali při tom se slovenskou pekárnou.

„Základem tohoto chleba jsou jáhly, takže jeho barva je nažloutlá,“ prozradila Burešová.

V laboratořích fakulty technologické testovali také nové domácí pekárny na bezlepkové pečivo, které na trh dodává zlínská Tescoma. Zájem o doma vyrobené rohlíky, chléb a housky totiž roste.

„Průmyslově vyráběné pečivo je dost drahé, navíc rychle tvrdne a doma si přitom může člověk upéct jen tolik pečiva, kolik sní. Pro domácí použití se poslední dobou hodně prosazuje směs rýžové a pohankové mouky, která se při dobrém ochucení blíží chuti pšenično-žitného chleba,“ doplnila Burešová.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Muž souzený za krádeže ve skladu Čepra měl doma 17 milionů v hotovosti

Obžalovaní (zleva) Blanka, Tomáš a Vladimír Žeravíkovi, Pavel Pávek a Marcel...

Více než rok trvaly podle obžaloby velké krádeže pohonných hmot ze skladu státní společnosti Čepro v Loukově na...

Vyloučení Kanga a Čivič dostanou od Sparty nejvyšší možné pokuty

Guélor Kanga ze Sparty (uprostřed) v utkání proti Slovácku

Guélor Kanga a Eldar Čivič dostanou od vedení fotbalové Sparty nejvyšší pokuty, jaké stanovuje klubový řád. Oba budou...

Gang vozil na Zlínsko kokain ze Slovenska, šéfové si užívali luxusu

Slovenskému dovozci kokainu policisté zabavili i luxusní automobil.

Policie pozatýkala gang distributorů drog, který téměř rok dovážel ze Slovenska na Zlínsko kokain, ředil jej a...

Zlín - Plzeň 0:2, góly v úvodu a mistr si v klidu došel pro výhru

Plzeňští fotbalisté slaví vstřelenou branku, zato Zlín smutní.

Dva góly během pěti minut v úvodu utkání usnadnily plzeňským fotbalistům předehrávku 18. kola první ligy. Ve Zlíně...

Další z rubriky

Školáci ve Zlínském kraji by zrušili hudebku a češtinu, cizí jazyk nevadí

Chlapci, školáci, kamarádi, ilustrační fotografie

Ve Zlínském kraji je nejméně dětí, které tráví přes pět hodin denně na internetu. Vyplývá to z dotazníkové akce Českého...

Světlo Valmez uspělo mezi světovými festivaly, porota ocenila zapojení dětí

Festival Světlo Valmez získal prestižní mezinárodní ocenění Bea World.

Mladičký festival Světlo Valmez patří mezi světovou špičku. V konkurenci nízkorozpočtových akcí z celého světa získal...

Silničáři opravili cestu na Slovensko, v Hovězí vznikl kruhový objezd

V závěru týdne silničáři dodělávali dopravní značení na zrekonstruované silnici...

Řidičům cestujícím po frekventované silnici druhé třídy, která zajišťuje spojení Vsetína s Velkými Karlovicemi a...

Najdete na iDNES.cz