Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zlínští vědci chtějí vymyslet, jak upéct lepší bezlepkový chléb

  9:14aktualizováno  9:14
Výzkumný tým ze zlínské Univerzity Tomáše Bati se v současnosti zabývá bezlepkovým pečivem. Chtějí, aby bylo chutnější, trvanlivější a nadýchanější. V laboratořích tak vymýšlejí kvalitnější těsto, lepší kváskový chléb a testují domácí pekárny.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: SXC

Neobsahuje jeden z nejznámějších alergenů a poptávka zákazníků po něm prudce roste. Klasické pečivo totiž musí z jídelníčku vyřazovat čím dál větší množství lidí a náhradou je právě bezlepkové.

„U bezlepkového pečiva je problém, že jeho bílkoviny jsou daleko kratší a nejsou schopné se tak efektivně propojovat. Náš výzkum se proto zaměřuje na to, jakým způsobem by bylo možné dosáhnout toho, aby bezlepkové těsto lépe kynulo. Protože čím méně je těsto nakynuté, tím je pečivo tvrdší a rychleji se kazí,“ konstatovala vedoucí výzkumníků Iva Burešová.

U bezlepkového pečiva se snaží dosáhnout vlastností běžného. To obsahuje pšeničné bílkoviny, které jsou extrémně velké a mají výbornou schopnost se vzájemně propojovat. Těsto díky tomu dobře kyne a je schopné zvětšit svůj objem až dvojnásobně.

Naproti tomu do bezlepkové mouky se běžně přidávají tzv. éčka. Vědci se ale snaží jít jinou cestou a hledají ideální kombinaci různých druhů bezlepkových mouk.

„Spolupracujeme s českou firmou, která vyrábí extrudované, tedy silně tepelně zahřáté mouky, které po smíchání s vodou vytvářejí kašovitou hmotu. Předpokládáme, že jejich přidáním do těsta se zlepší jeho schopnost kynout,“ naznačila Burešová.

Pomohli ve vývoji bezlepkového kváskového chleba

Na výsledky si budou muset ještě počkat. V jiné oblasti jsou ale mnohem dál. Už brzy by se do prodejen a regálů měl dostat bezlepkový kváskový chléb, na jehož vývoji se pracovníci univerzitního Ústavu technologie potravin podíleli. Spolupracovali při tom se slovenskou pekárnou.

„Základem tohoto chleba jsou jáhly, takže jeho barva je nažloutlá,“ prozradila Burešová.

V laboratořích fakulty technologické testovali také nové domácí pekárny na bezlepkové pečivo, které na trh dodává zlínská Tescoma. Zájem o doma vyrobené rohlíky, chléb a housky totiž roste.

„Průmyslově vyráběné pečivo je dost drahé, navíc rychle tvrdne a doma si přitom může člověk upéct jen tolik pečiva, kolik sní. Pro domácí použití se poslední dobou hodně prosazuje směs rýžové a pohankové mouky, která se při dobrém ochucení blíží chuti pšenično-žitného chleba,“ doplnila Burešová.

Autor:



Nejčtenější

Muž ve Zlíně ubil sousedova jorkšíra smetákem. Pořád to hulákalo, říká

Soused zabil seniorovi psa

Čtyřicetiletý muž ve Zlíně ubil sousedovi psa smetákem. Policii se přiznal a řekl, že mu došla trpělivost se štěkáním...

Jihlava - Zlín 1:1, drama o záchranu, v poslední minutě srovnal Ikaunieks

Zlínský brankář Zdeněk Zlámal čelí jihlavské šanci, v níž se ocitli Martin Nový...

Zlínští fotbalisté byli vteřiny od důležitého vítězství, které by je posunulo blízko k záchraně v první lize. V páteční...



Věznice v Hradišti byla komunistickým peklem, popravy hlásilo vytí psů

Uherské Hradiště bylo v 50. letech místem, kde dozorci brutálně týrali...

Její zdi nikdy nebyly místem radosti. Události po komunistickém puči v roce 1948 ale uherskohradišťskou věznici...

V domově našla kancelář ombudsmana utlumené seniory, ředitel to odmítá

Domov pro seniory ve Zlíně na Burešově.

Kancelář ombudsmana zjistila vážná pochybení v provozu zlínského Domova pro seniory na Burešově. Klienti údajně...

Po čelní srážce dvou motocyklů jeden skončil v lese. Řidič nepřežil

Devětadvacetiletý motocyklista nepřežil u Horní Lhoty na Zlínsku čelní střet s...

Devětadvacetiletý motocyklista zemřel při srážce dvou motorek nedaleko Horní Lhoty na Zlínsku. S druhým strojem se...

Další z rubriky

Ve Zlínském kraji zase přibývá členů ODS, lidovci a komunisté vymírají

(ilustrační snímek)

Pirátům, SPD Tomia Okamury, ale také ODS ve Zlínském kraji přibývají členové. Naopak lidovců či komunistů je čím dál...

Kvůli pseudomoru na Zlínsku není důvod k panice, říká šéf veterinářů

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád k africkému moru...

Kvůli pseudomoru, který minulý týden napadl slepice malochovatele v Šanově na Zlínsku, by mohly některé země mimo EU...

Obcím klesnou příjmy od státu, starostové se bojí omezení investic

(Ilustrační snímek).

Městům a obcím v posledních letech stále stoupají daňové příjmy, což jim umožňuje více investovat. Teď však může přijít...

Jobs Contact
Materiálový specialista (od 35.000 Kč)

Jobs Contact
Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Zlínský kraj, Praha

Najdete na iDNES.cz