Na začátku byla malá dílna a dobrý nápad, firma Vest slaví 25. výročí

  9:43
Zlínská společnost Vest, která měsíčně vyrobí milion slaných pochutin, letos slaví čtvrtstoletí. Začínali v rodinném domku v Bohuslavicích. První výrobní linka na pečení slaných tyčinek se jim vešla do jednoho pokoje.
Jednatelka firmy Vest na výrobu slaného pečiva Jana Večerková (červen 2021).

Jednatelka firmy Vest na výrobu slaného pečiva Jana Večerková (červen 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Dnes je společnost Vest, jejíž název v sobě skrývá zkratku Večerkovy slané tyčinky, největší rodinnou firmou v oboru trvanlivého slaného pečiva v zemi. Udává trend v oboru trvanlivého slaného pečiva, její tyčinky, krekry a preclíky znají také v Africe a kromě Austrálie už na všech kontinentech.

Jako pochoutku si tyčinky v typickém šestihranném obalu přibalila také jedna z českých expedic na cestu do Antarktidy. Příběh slavné zlínské firmy se přitom začal psát u sladkých svatebních koláčků.

„Švagr se vyučil pekařem-cukrářem a rodiče mu doma vytvořili malou cukrářskou dílnu, kde začal péct pro své známé svatební koláčky. Nakonec začal přemýšlet o trvanlivém pečivu. Tak jsme to dali dohromady a začali péct slané tyčinky,“ říká jednatelka společnosti Vest Jana Večerková.

Firmu, která v nové výrobní hale ve Zlíně upeče za měsíc okolo milionu kusů slaného pečiva, řídí společně s manželem, švagrem a švagrovou.

Když se vrátíte do roku 1996 a vzápětí zase zpět, co se vám vybaví?
Vděčnost manželovým rodičům, kteří nás nechali přestavět přízemí svého rodinného domu a následně i zastavět zahradu. Zpětně si toho vážím čím dál víc. Podpořili nás při startu a věřili nám. Začátky byly strastiplné.

Jana Večerková

Jednatelka společnosti Vest se narodila 11. července 1966, je vdaná a má dvě děti.

S podnikáním začala už v roce 1991, kdy měla velkoobchod s cukrovinkami.

Firmu Vest vede se svým manželem, švagrem a švagrovou.

V čem nejvíc?
První Vánoce nás překvapilo nečekané množství objednávek. A jelikož jsme nedokázali sehnat žádné brigádníky na vánoční svátky, tak jsme sami zasedli k balení tyčinek. K lince jsme si přinesli televizi a pohádky jsme sledovali při práci.

To jsou ale hezké vzpomínky, ne?
No vidíte. A my jsme si je ani nestihli zdokumentovat. Jednak jsme v té době vůbec neměli tušení o velkém růstu. Navíc nebyla žádná pořádná technika. Mobily se používaly jen na telefonování. Na snímky nikdo nemyslel. Našli jsme nakonec jen jeden, je na něm první pracovnice u první výrobní linky.

Tyčinky jste dostali rychle do obchodních řetězců, kde šly okamžitě na odbyt. Čím jste tak zaujali?
Po sametové revoluci v roce 1989 nastal obrovský boom, dařilo se všemu novému. Bez nadsázky můžu říct, že nové věci lákaly a prodávaly se samy. V úplných začátcích jsme navíc vlastnili menší velkoobchod s cukrovinkami. To nám velmi pomohlo. Společně s laskominami jsme začali nabízet i tyčinky. Nastala situace, která nás samotné ohromila. Co jsme vyrobili, to jsme prodali. Zájem začal být obrovský.

Co vás dnes odlišuje od konkurence?
Kvalita, chuť a receptura. Za pětadvacet let jsme ji nezměnili, nakupujeme ty nejkvalitnější suroviny a máme k výrobku stále rodinný přístup. Je po všech stránkách náš, stejně jako v dobách, kdy jsme neměli automatickou linku a pekli doma v pokoji.

Měla jste někdy v podnikání těžkou chvíli?
Ano. V souvislosti se stěhováním firmy do zlínských Louk v roce 2000 a spuštěním nové linky se objevila potíž, která nás překvapila a tížila zároveň. Zatímco dříve se těsto na tyčinky muselo vyválet a následně krájet na tenké proužky, nová technologie dovezená za velké náklady z Rakouska těsto vytláčela přes trysky. Výsledkem byly tenké a křupavější tyčinky podobné soletkám.

Nákupčí reagovali okamžitě, ale tak, jak jsme nechtěli. Vyžadovali po nás tyčinky vyrobené starým způsobem. To byl moment, který nás vzápětí stál peníze i čas. Než jsme dokázali vyladit recepturu, tak jsme plnili denně jedno nákladní auto těstem, které se nedalo jíst. Končilo jako výkrm v zemědělském družstvu. Po týdnu jsme si říkali, že to neustojíme, že jsme investovali špatným směrem.

Objevují se snahy zastavit rozmach společnosti jejím odkoupením a splynutím s konkurenční firmou?
Telefonáty na toto téma občas dostávám. Mají stále stejnou formu. Většinou je volajícím anonymní člověk, který údajně jedná v zastoupení vážného zájemce. Pokaždé dostane stejnou odpověď – „děkuji za zájem, ale prodávat nic nechci“.

Vest má za sebou pětadvacet let. Na co jste nejvíc hrdá?
To, co jsme dokázali na začátku podnikání vyrobit za celý rok, zvládneme nyní za jeden týden. Pro představu, v roce 1996 jsme upekli za celý rok zhruba 30 tisíc kusů slaných tyčinek, nyní za jeden týden vyrobíme okolo 350 tisíc kusů nejen tyčinek, ale i preclíků, krekrů nebo mixů slaného pečiva.

Vest

Česká rodinná firma, která začala slané pochutiny vyrábět v roce 1996 v Bohuslavicích, od roku 2000 sídlí ve Zlíně-Loukách.

Ročně upeče přes 17 milionů balení slaného pečiva. Sortiment čítá téměř tři desítky různých produktů.

Letos firma poprvé vyvezla své zboží i do USA.

Firma se z Bohuslavic do Zlína přestěhovala v roce 2000, před dvěma lety jste rozšířili výrobu v nové hale s automatickou linkou. Co bude dál?
Nová linka je dlouhá bezmála sto metrů a oproti starším dokáže péct téměř dvojnásobné množství pečiva za stejný čas. K pětadvacetinám firmy si chceme nadělit další novou budovu, která rozšíří současné sklady i expedice.

Bezmála třicet procent roční produkce jde na export a některé trhy zní pořádně exoticky. Dodáváte na Mauricius, do Japonska nebo Itálie. Proč právě tam?
S rozšířením technologie přišly i nové trhy. Exportní manažer prezentuje naše výrobky na světových výstavách a zacílil na nové oblasti. Situace se na nich neustále vyvíjí. Pokud jde o Evropu, zde tyčinkám vládnou Poláci, Rumuni, Němci a Turci.

Jak firmu ovlivnila pandemie koronaviru?
Jednu z linek jsme museli na čas zastavit kvůli nemocem, ale z celkového pohledu jsme celosvětovou krizi ustáli. Dokonce jsme v jednu chvíli museli zahájit i víkendové směny. Lidé zůstávali doma a v obchodech nakupovali víc i slané pečivo. Horší je to nyní. Na trhu chybí granuláty na výrobu plastových obalů, samotné obaly a taky papír. Stále se potýkáme s dlouhými dodacími lhůtami, někdy komponenty nedorazí vůbec. Navíc výrazně zdražily všechny suroviny. Nejvíc olej a mouka.

Existují ve výrobě slaného pečiva nějaké trendy?
Každý se snaží hledat nestandardní příchutě, ale ne všechny se na trhu uchytí. Praxe je taková, že slaná chuť nakonec vždy zvítězí. Z nových příchutí se nám ujaly tyčinky s kmínem a sezamem. Krátkodobě jsme vyráběli tyčinky s konopím nebo chilli. Zaujmout novou chutí zkouší každý výrobce a my nejsme výjimkou.

  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zákazníci ve Zlíně vrátili za pět měsíců 14 tisíc PET lahví a plechovek

29. března 2024  10:16

Zatímco stát připravuje zákon, který by zaváděl povinný zálohový systém na PET lahve a plechovky,...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...