Plánovaná podoba Slovácké tržnice v areálu bývalých kasáren v Uherském Hradišti.

Plánovaná podoba Slovácké tržnice v areálu bývalých kasáren v Uherském Hradišti. | foto: vizualizace Synot Real Estate

V bývalých kasárnách v Hradišti vzniká tržnice se slováckými potravinami

  • 2
Tradiční potraviny, které patří ke slováckému regionu, jsou zatím v Uherském Hradišti k dostání víceméně jen jednou měsíčně na selských trzích. Brzy by se ale měly objevit v nabídce jedné kamenné prodejny. V bývalých kasárnách v Uherském Hradišti dělníci mění původní konírnu na Slováckou tržnici.

Až bude Slovácká tržnice v červenci hotová, chce v ní firma Synot zákazníkům nabídnout to nejlepší z regionu a současně podpořit drobné živnostníky a jejich tradiční zboží.

„Občas na dovolené na podobné tržiště narazím a je výborné, že si na jednom místě můžete vybrat třeba čerstvé ryby, ovoce nebo sýry,“ ocenila nápad uherskohradišťská obyvatelka Martina Nedbalíková.

Právě zahraničním trhům se má nová prodejna podobat. Kdo přijde, nakoupí tady suroviny čerstvé, domácí, pro tento region tradiční - a navíc přímo od výrobce. Mezi sortimentem by se tak mohly objevit vyhlášené klobásky, pečivo, koláčky, maso, byliny, koření, zelenina nebo med.

„Ne vždycky, když jsou tady selské trhy, mám čas. Pokud bude tržnice otevřená celoročně, určitě toho využiju,“ poznamenal Dominik Vojtěšek, který ve městě studuje na vysoké škole. A učebny má právě v areálu bývalých kasáren.

Zájem má šedesátka regionálních výrobců

Podle posledních informací má zájem nabízet zde své zboží na šest desítek regionálních výrobců. Brzy by mělo být také jasné, jaký sortiment se v tržnici objeví nebo jakou bude mít provozní dobu.

„K dispozici budou i venkovní prodejní plochy, u nichž je počítáno se sezonním prodejem ovoce, zeleniny, povidel, medu a podobně. Vnitřní prostory budou v létě větrané, v zimě pak mírně vytápěné,“ uvedla za investora Jitka Langerová.

Pro nájemníky nabízí firma výhody už na začátku. V prvních letech budou platit nižší, tzv. startovací nájmy. Ty se budou pohybovat v případě venkovního prodeje od 20 korun za den, respektive 250 korun měsíčně.

Vnitřní prodej začíná na denní částce 70 korun, v případě měsíčního pronájmu je dolní hranice nastavená na 910 korun za prodejní místo.

V Uherském Hradišti je nyní možné koupit zeleninu a ovoce od místních pěstitelů jen ve středu a v sobotu ráno na městské tržnici u vlakového nádraží. Těší se velké popularitě (více zde).