Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Buchty? Knedlíky? Každá švestka touží zkvasit, říká šéf rodinné likérky

  8:41
Abyste vypálili dobrou slivovici, nedávejte kvas do plastových beček a nepřidávejte do něj cukr, radí v rozhovoru pro MF DNES spolumajitel úspěšné rodinné likérky Žufánek Martin Žufánek.

Rodina Žufánků začala v Boršicích u Blatnice lihovar budovat v roce 2000. Na snímku je spolumajitel Martin Žufánek. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Jejich slivovici lidé kupují v pražských barech, k dostání je ve známých sítích restaurací. Vyvážejí destiláty do Singapuru, Německa, Itálie, Kanady. Přitom jde o nevelkou rodinnou firmu Žufánek, která sídlí v malé slovácké obci Boršice u Blatnice.

„Švestky máme rádi. Ale ze zásady nejíme švestkové buchty nebo knedlíky, protože je to škoda. Každá švestka touží být zkvašena a zdestilována,“ shrnul spolumajitel rodinného podniku Martin Žufánek.

Začněme nevesele: jak si poradíte s letošní neúrodou švestek?
Letošní úroda je velmi špatná, ztráty budou kolem 60 procent. Do květnových mrazů to přitom vypadalo skvěle, pak ale plody začaly padat. Máme asi 7 tisíc stromů na patnácti hektarech, a když je dobrá úroda, sklidíme i 400 tun švestek, které mají cukernatost až 28 procent. Pokud je horší úroda, jako letos nebo loni, tak vypálíme méně slivovice. Kromě meruněk, kterým se tady nedaří, ovoce nenakupujeme.

To ale musíte poznat v hospodaření firmy, ne?
Posledních deset let vyrábíme stále více lihovin z bylin, protože s ovocem začíná být problém. Buď je zima, a nebo sucho. S nadsázkou říkám, že moravské meruňky budeme za chvíli znát jen z legend, písní a vyprávění starých lidí. A my chceme destilovat. Destilát vnímám jako nejčistší podobu alkoholického nápoje. Víno beru jen jako meziprodukt, jako vstupní surovinu na destilaci něčeho lepšího.

Co destilujete z bylin?
Hlavně absint, gin a borovičku. Například gin vyrábíme od roku 2013, a přestože jsou na trhu stovky značek, podařilo se nám prosadit. Díky kvalitě. Dnes je to náš nejvýznamnější výrobek na vývoz, dodáváme ho do Německa, Singapuru, Kanady. Podstatné je, že se gin vyrábí právě z bylin, což je sušená komodita, na níž se nemá co zkazit.

Vraťme se k začátkům lihovaru. Jaké byly?
Po roce 1989 jsme založili kovoobráběcí dílnu, což byla docela sranda. Hlavní postavou byl náš otec, kterého to jako zemědělce moc nebavilo. Začal tedy vysazovat ovocné sady, protože, co kdyby se to někdy náhodou hodilo, že? A hodilo. V roce 2000 jsme kovovýrobu ukončili a začali budovat lihovar. První šarže slivovice byla necelých 700 litrů. Z prodeje takového množství jsme museli vyžít celý rok. Byly to krušné začátky.

Vstupovali jste na trh se slivovicí v oblasti, kde má téměř každý svoji vlastní, domácí. To bylo riziko, ne?
Tehdy nebyla na trhu slivovice, která by chutnala podobně, jakou zákazníci znali jen z pěstitelských pálenic. K dostání byly lihoviny, které se skládaly třeba z deci destilátu a devíti deci lihu. Byly extrémně špatné. Tak jsme si řekli, že využijeme vlastní zkušenosti z domácí výroby v legální komerční výrobě.

Čím to bylo, že jste přežili a dnes se vám daří?
I když je to neskromné, tak si troufám říct, že naše slivovice byla přelomovým produktem. První slivovice, kterou vzali na milost barmani, hlavně v Čechách a v Praze. Poznali v tom styl starých poctivých pálenic. Navíc jsme sázeli na osobní přístup. Když si jeden pražský bar objednal první dvě láhve, tak jsem je osobně přivezl a zůstal v baru, dokud jsem jednu láhev nevypil. Když viděli, že přišel sám výrobce a že má svoji slivovici rád, tak to zapůsobilo. Než jsme se ale prosadili, trvalo to sedm osm let.

Byl nějaký klíčový moment, který vám pomohl?
Metanolová aféra v roce 2012. Lidé si po ní uvědomili, že tvrdý alkohol není burčák, z něhož máte maximálně střevní trable, ale může i zabíjet. Než aféra vypukla, byli jsme mezi bytím a nebytím. Pak se to zlomilo. Naše produkce se od té doby zvýšila trojnásobně, lidé začali kupovat dražší a kvalitní alkohol.

Nechystáte rozšíření výroby, když je o vaše destiláty zájem?
Zatím ne, protože si všechno chceme dělat sami, bez zaměstnanců. Jsme tři bratři, naše ženy a naši rodiče. Takže teoretická možnost rozšíření nastane, až budou mít naše děti 18 let. Už jim stříhám metr. (smích)

Je to vaše plus, že jde o rodinný podnik?
Ano, jsme tím už známí. Je velmi důležité, že naše rodiny drží pohromadě. A i když se občas pohádáme, tak za půl hodiny o tom nevíme.

Jaký je dnes váš vztah k domácímu pálení?
Přestal jsem anonymní domácí slivovici pít, protože nevím, z čeho je vyrobená, kdo ji destiloval, na jakém zařízení a v jakých hygienických podmínkách. Většina lidí vezme švestky a dá je do plastové bečky zakryté igelitem. Pak to dosypává dalším ovocem, promíchává a čeká, až se na povrchu vytvoří vrstva plesnivého ovoce, takzvaná deka. A ta až propadne, tak je to bráno jako známka hotového kvasu. Jenže to je špatně. Na kvasu záleží ze všeho nejvíc. Měl by být hermeticky uzavřený, aby se zamezilo přístupu vzduchu. Když máte špatný kvas, tak nikdy nevyrobíte dobrou slivovici.

Jak toho chcete docílit?
Místo plastové bečky koupíte nerezovou nádobu s plovoucím nebo pevným víkem s kvasnou zátkou, aby mohl unikat oxid uhličitý. Nedosypávejte ovoce, zbytečným otvíráním to provzdušňujete a utíká vám alkohol. Za tři měsíce zkontrolujete zbytkový cukr a zjistíte, že máte krásně vonící šťávu bez stopy plísně. Díky tomu můžeme ovoce sklizené v září pálit klidně až v květnu následujícího roku. Kdybychom kvas skladovali ve špatně uzavřených plastových bečkách, máme z něho hromadu plesnivého octa.

Přidáváte do kvasu cukr?
Neexistuje. Když vyrábíte slivovici, kterou deklarujete jako ovocný destilát, tak veškerý alkohol musí pocházet pouze ze švestek. Žádný přidaný řepný cukr a tak. Cukrem zvyšujete výtěžnost alkoholu. Pokud máte kyselé švestky s nízkým obsahem cukru, tedy většinou špatně dozrálé, tak je jednoduše nedestilujte. Není holt každý rok posvícení.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Svah pod silniční rampou je v pohybu, stavba nové křižovatky se zpozdí

25. dubna 2024  12:14

Druhým rokem cestáři pracují na úpravách nebezpečné křižovatky ve Vsetíně, jíž se také říká...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Kraj usiluje, aby zlínští studenti mohli jezdit na univerzitu do Texasu

25. dubna 2024  8:56

Když delegace ze Zlínského kraje navštívila americký stát Texas, který je v přepočtu HDP na...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Advantage Consulting, s.r.o.
NÁKLADOVÝ ANALYTIK (45-50.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 45 000 - 50 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...