Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mladí sommeliéři soutěžili v Kroměříži, i nezletilí musejí víno ochutnávat

  9:47aktualizováno  9:47
Do Kroměříže se sjeli středoškoláci na mezinárodní soutěž v sommeliérství. Studenti musí rozpoznat vůni, barvu, její podtóny a dokáží ke konkrétnímu pokrmu doporučit to nejlepší víno.

Martin Brabenec, student třetího ročníku Integrované střední školy v Hodoníně, se zúčastnil soutěže mladých sommeliérů v Kroměříži. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Osmnáctiletý Martin Brabenec, student třetího ročníku Integrované střední školy v Hodoníně, může být jednou sommeliérem v některém ze špičkových hotelů.

„Ohromně mě to baví, nikdy jsem ani neuvažoval, že bych dělal jiný obor,“ vypráví.

Byl jedním ze soutěžících, kteří se předvedli odborné porotě na půdě Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži, kde se konala pravidelná studentská soutěž. Přilákala také studenty z Polska, Portugalska, Itálie a Slovenska.

Sommeliér musí být zároveň manažer, vědět, jaké nápoje objednat, a dokázat předvídat, o co budou hosté stát.

„Musíme umět nabídnout nejen víno, ale třeba i doutník,“ podotkl Brabenec.

Povinností jsou dva jazyky, další jsou dobrovolné

Nejde o specializované studium, jen jednu část toho, co obnáší obor kuchař-číšník. A nepovinnou.

„Každá odbornost navíc se hodí, při hledání zaměstnání to může být výhoda,“ míní mladík.

Stejně je to i s cizími jazyky. Standardně se ve škole učí dva, každý navíc je dobrovolný.

„Není nutné umět plynule francouzsky, ale je určitě výhoda, když se číšník dorozumí alespoň o rozsahu objednávky,“ uvědomuje si Brabenec.

Ochutnávat se musí

Dotaz, jak se učí budoucí sommeliéři, když ještě nejsou plnoletí a nemohou ochutnávat, ho rozesměje.

„Teď už plnoletý jsem. Ochutnávat se musí, bez toho to nejde. Nemohu nabízet chuť, kterou neznám,“ říká.

A za pravdu mu dává i odborný porotce Radek Bušina.

„Kuchař také nemůže vařit bez ochutnávání. Tvrdím, že ochutnávat mají, i když jim není osmnáct. To ale rozhodně neznamená, že mají víno pít, to by bylo něco jiného,“ podotýká učitel, který působí na brněnské Střední škole Charbulova.

Brabenec pochází z vinařské oblasti Hodonína, rodinné vinice ho ale k oboru nepřivedly.

„Ty mají známí, stejně jako hospodu. Už jako malý kluk jsem tam pomáhal, třeba s umýváním nádobí. I to mě bavilo, jen jsem váhal, jestli být cukrář, nebo číšník,“ vzpomíná.

Sám má nejraději Cabernet Moravia. „Je to trochu těžší červené víno, ideální k hovězímu nebo zvěřině,“ radí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jeden z rekonstruovaných pokojů středoškolského internátu.
Peníze z restitucí arcibiskupství vrací do opravy kroměřížského gymnázia

Část středoškolského internátu, který je součástí areálu kroměřížského arcibiskupského gymnázia, je opravená. Rekonstrukce zahrnovala vše od rozvodů po...  celý článek

Předčasné volby na jihu Moravy. Sčítání hlasů ve Slavkově u Brna
Lidé odmítli v referendu těžbu štěrkopísku u Chropyně, bazén v Zubří chtějí

Obyvatelé Chropyně na Kroměřížsku nechtějí, aby soukromý investor těžil v katastru města štěrkopísek. V referendu se vyslovili proti těžbě v lokalitě Hejtman....  celý článek

Ředitel gymnázia měl údajně obtěžovat studentky. Soud mu vyměřil tříletou...
Studentka podlehla meningitidě, školu hygienici hlídat nemusejí

Tragická událost se před pár dny stala v Rožnově pod Radhoštěm. Studentka maturitního ročníku místního gymnázia podlehla zánětu mozkových blan. Nebezpečnou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.