Jehněčí pečínka a houbové knedlíky. I s takovým jídlem se dá do soutěže přihlásit. | foto: Petra Pikkelová

Umíte vařit z jehněčího? Pojďte do soutěže o nejlepší valašský recept

  • 3
Jehněčí maso je jednou z typických surovin pro jídla z Valašska. Jaký pokrm je však nejlepší? Právě to chce zjistit Turistický resort Valachy, který vyhlásil už třetí ročník soutěže O nejlepší recept.

Tentokrát mohou zájemci posílat recepty na polévky, hlavní chody či předkrmy z jehněčího masa. Čas mají do 15. června.

V prvních dvou ročnících soutěže O nejlepší recept, kterou vyhlašuje Turistický resort Valachy, zabodovaly recepty, které si vítězové upravili podle vlastní chuti.

Loni odborníky nejvíc nadchla králičí polévka, do které vítězka přidala červenou řepu a pohanku. Předloni zase kyselice vylepšená králičím vývarem.

Soutěž o nejlepší recept

Letošní ročník soutěže se týká pokrmů z jehněčího masa, které jsou připraveny z běžně dostupných surovin.

Porota vybere pět finalistů, o kterých budou hlasovat čtenáři MF DNES. Jeden tipující pak získá dvoudenní pobyt pro dvě osoby v hotelu Lanterna.

Recepty můžete posílat na adresu soutez@valachy.cz do 15. června. Ten vítězný obohatí menu restaurace Vyhlídka.

"Letos jsme jako téma soutěže vybrali jehněčí. Je zdravé a navíc jde o typicky valašskou surovinu," vysvětlil ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Úkol je to dost obtížný, jehněčí totiž v domácích kuchyních není zrovna běžné. Je dražší - kilogram vyjde zhruba na 200 korun - a také není snadné ho sehnat.

Největší potíž však bývá s tím, jak ho upravit, má totiž specifickou vůni. Proto přidal šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík několik rad.

"Aroma není tak výrazné, když se maso před tepelnou úpravou zbaví loje nebo se upravuje s česnekem a bylinkami," uvedl Václavík. "Určitě však doporučuji pomalé pečení při nižší teplotě. Stačí kolem devadesáti stupňů. I když to pak trvá třeba i pět hodin," dodal.

Ochutnávat budou kuchaři i hosté restaurací

Princip soutěže O nejlepší recept je jednoduchý. Do 15. června mohou lidé posílat své recepty, klidně i několik, a je navíc jedno, jestli jde o polévku, hlavní jídlo nebo třeba předkrm. Všechny se dostanou do rukou týmu profesionálních kuchařů hotelu Lanterna. Hodnotit je budou ve třech kolech.

Jehněčí polévka se zeleninou
Jehněčí toč se švestkami
Pečený jehněčí hřbet s rozmarýnem

Jehněčí maso může v kucbyni nabrat všemožné podoby. Na co si troufáte vy?

V prvním je přečtou a porovnají se svými zkušenostmi. Větší šanci na úspěch mají ty, ve kterých bude co nejvíc surovin typických pro Valašsko. Loni se takto probírali víc než osmdesáti recepty.

"Lidé s nimi často posílali i jejich příběhy. Napsal nám třeba muž, který několik let hledal, jak upravit králíka, aby chutnal rodině. Nakonec prý uspěl," řekla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Jiné recepty zase provázela tajemství, některé se našly na půdě, kde ležely desítky let a nikdo se k nim neznal. Nebo se jejich zápis nedochoval celý.

"Jsme rádi, že tu historii známe. Je hezké, když je za receptem i něco osobního," pochválila Žáčková.

Ve druhém kole pak profesionální kuchaři uvaří předpisy, které projdou do užšího výběru. Bývá jich zhruba desítka.

Nejnáročnější pak je třetí kolo: ochutnávání. To dělají jak samotní kuchaři, tak i hosté restaurace.

Slavnostní vyhlášení vítěze se uskuteční během léta a veřejnosti se nejlepší pokrm z jehněčího představí při Karlovském gastrofestivalu, jehož pátý ročník je naplánovaný v termínu 4. až 6. října.

Odměnou vítězi bude nejen uznání odborníků, ale také pobyt v hotelu Lanterna a slavnostní degustační večeře. Autoři tří nejlepších receptů navíc získají kuchyňské elektrospotřebiče.