Jehněčí se slivovicovou vůní

Jehněčí se slivovicovou vůní | foto: Turistický resort Valachy

Nalít slivovici pod jehněčí? Nebojte se toho, je to nejlepší recept

  • 4
V soutěži Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích o nejlepší valašský recept s jehněčím masem zvítězili mezi 70 adepty manželé Vilkošovi z Ostravy. Vyplatilo se jim nalít pod maso slivovici.

Při čtení jednoho starého receptu se Radim a Julie Vilkošovi zarazili. Opravdu máme pod jehněčí maso nalít dvě deci slivovice?

Jehněčí maso se slivovicovou vůní

Suroviny: 1 kg jehněčího masa, 3 cibule, 2 paličky česneku, 1 švestkový kompot, provensálské koření, pepř, sůl, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 polévková lžíce medu, 2 dcl slivovice, 1 dcl vody.

Postup: Osolené maso vložíme do pekáčku společně s cibulí nakrájenou na osminky a stroužky česneku, přidáme okapané švestky.

V misce promícháme koření, sójovou omáčku, med, slivovici, vodu a pekáček rovnoměrně zalijeme.

Pečeme zpočátku na maximální teplotu, po zatáhnutí masa teplotu snížíme na polovinu a pomalu pečeme za občasného přelití výpekem, dokud maso nezměkne.

Doporučená příloha: bramborový knedlík či rýže.

"Bylo nám to líto, přece jen slivovice není nejlevnější," vysvětluje Julie Vilkošová.

Nakonec se ale rozhodli jít přesně podle předpisu a z výsledného jídla byli nadšení. A co víc, zazářili s ním v soutěži o nejlepší valašský recept s jehněčím masem, kterou pořádal Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Jehněčí maso se slivovicovou vůní vybrala ze sedmi desítek přihlášených receptů porota složená z hotelových kuchařů, která přihlížela i k názoru hostů hotelu, kteří už vybraná jídla ochutnali.

A o vítězi prý porota měla rychle jasno. Na druhé místo zařadila jehněčí roládu s kozím sýrem a na třetí beránka v bílé košilce.

"Švestky k jehněčímu skvěle ladí a navíc v sobě spojují dvě typické valašské suroviny, což je mi sympatické. Chutnou variantou jistě bude i použití sušených švestek místo kompotu," hodnotí vítězný recept šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Vítězný pár: muž vyhrál, manželka skončila čtvrtá

"Manželka tento recept kdysi dostala v nemocnici od jedné staré babičky. Jehněčí maso i slivovice jsou drahé suroviny, toto jídlo tak nevaříme často, ale ke slavnostním příležitostem nebo k Velikonocům se skvěle hodí," říká Radim Vilkoš.

Manželé z Ostravy uspěli už v loňském druhém ročníku karlovického hotelu, s králíkem zkombinovaným rovněž se slivovicí obsadili druhé místo.

"O ceny nám nejde, děláme to pro radost, spíš se chceme s dalšími lidmi podělit o rodinné recepty," říká manželka.

Pro slivovici si pár jezdí do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, který rádi navštěvují. Maso mají z větší dálky.

"Pocházím ze západu Čech a táta je menší chovatel. Má ovce, králíky, slepice, taky včelaří," vypráví žena, která ale přípravu masových specialit nechává spíš na manželovi.

"Vaří líp než já," tvrdí Julie Vilkošová, jejíž jehněčí maso s dušeným šťovíkem však obsadilo v soutěži čtvrté místo.

Vítězný recept bude představen veřejnosti při Karlovském gastrofestivalu od 4. do 6. října. Obohatí také nabídku hotelové zážitkové restaurace Vyhlídka.