VIDEO: Známý šéfkuchař Král vaří pacientům nemocnice, na oběd má 17 korun

  • 11
Na vaření v nemocnici v Uherském Hradišti začal dohlížet šéfkuchař čtyřhvězdičkové pražské restaurace Aureole Jiří Král. I s omezeným rozpočtem chce pacientům nabídnout sezonní suroviny a občas také mezinárodní kuchyni. Zmizet mají dochucovadla.

Nemocnici v Uherském Hradišti, krátce před dvanáctou hodinou. Před výdejním pultem v jídelně čekají na oběd první lékaři a zdravotní sestry.

A obědy jim podává špičkový český šéfkuchař Jiří Král. Na talíř aranžuje pečeného lososa, špenát a šťouchané brambory.

„Nejsem zase tak zručný, ale věřím, že si pochutnáte,“ přeje s úsměvem.

V nemocnici působí trochu jako zjevení. Obvykle totiž vaří ve čtyřhvězdičkové pražské restauraci Aureole, kromě toho je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, účinkoval v televizní reality show Kuchařská pohotovost a v minulosti působil jako šéfkuchař Pražského hradu a prezidenta republiky.

Od středy však s jídelníčkem pomáhá v hradišťské nemocnici.

„Jsme rádi, že tento náš ‚šílený‘ nápad vzal a naučí nás, jak vařit pro pacienty ještě lépe,“ popsal ředitel nemocnice Petr Sládek.

„Vařil jsem v různých restauracích, ale v nemocnicích ne. Připadá mi to velmi zajímavé,“ vysvětlil Král.

Sám už v nemocnicích v Česku nějaký čas strávil a jídlo mu moc nechutnalo.

„Když přišla taková nabídka, tak mě to začalo zajímat. Jídlo člověku vždy zlepší náladu, zvlášť když leží v nemocnici dlouho,“ dodal.

Sezonní suroviny i mezinárodní kuchyně

V Hradišti bude Král jeden rok pomáhat se sestavováním jídelníčku, výběrem surovin i technologickými postupy. V kuchyni se denně vaří 600 jídel pro pacienty a stejné množství pro personál, který má na výběr z několika jídel.

Král se bude muset vejít do současného limitu - průměrně 17 korun na nákup surovin pro jedno obědové jídlo pro pacienta.

Ve středu dohlížel na přípravu kuřecího stehna s červeným zelím a noky, srbského rizota nebo norského lososa.

„Opéct dobře lososa v restauraci na pánvičce je jiné než udělat dvě stě porcí. Ale v kuchyni jsme se dnes domluvili, že lososa uděláme při nižší teplotě, protože při vyšší, jak bylo v plánu, by nebyl tak šťavnatý,“ přiblížil.

Král chce víc používat sezonní suroviny a méně dochucovadel, kolegům nabídne jinou úpravu jídla a občas chce uvařit mezinárodní kuchyni.

V nemocniční kuchyni už teď nepoužívají žádné polotovary a dodavatele surovin si vybírají.