VIDEO: Známý šéfkuchař Král vaří pacientům nemocnice, na oběd má 17 korun

  20:12aktualizováno  20:12
Na vaření v nemocnici v Uherském Hradišti začal dohlížet šéfkuchař čtyřhvězdičkové pražské restaurace Aureole Jiří Král. I s omezeným rozpočtem chce pacientům nabídnout sezonní suroviny a občas také mezinárodní kuchyni. Zmizet mají dochucovadla.

Nemocnici v Uherském Hradišti, krátce před dvanáctou hodinou. Před výdejním pultem v jídelně čekají na oběd první lékaři a zdravotní sestry.

A obědy jim podává špičkový český šéfkuchař Jiří Král. Na talíř aranžuje pečeného lososa, špenát a šťouchané brambory.

„Nejsem zase tak zručný, ale věřím, že si pochutnáte,“ přeje s úsměvem.

V nemocnici působí trochu jako zjevení. Obvykle totiž vaří ve čtyřhvězdičkové pražské restauraci Aureole, kromě toho je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, účinkoval v televizní reality show Kuchařská pohotovost a v minulosti působil jako šéfkuchař Pražského hradu a prezidenta republiky.

Od středy však s jídelníčkem pomáhá v hradišťské nemocnici.

„Jsme rádi, že tento náš ‚šílený‘ nápad vzal a naučí nás, jak vařit pro pacienty ještě lépe,“ popsal ředitel nemocnice Petr Sládek.

„Vařil jsem v různých restauracích, ale v nemocnicích ne. Připadá mi to velmi zajímavé,“ vysvětlil Král.

Sám už v nemocnicích v Česku nějaký čas strávil a jídlo mu moc nechutnalo.

„Když přišla taková nabídka, tak mě to začalo zajímat. Jídlo člověku vždy zlepší náladu, zvlášť když leží v nemocnici dlouho,“ dodal.

Sezonní suroviny i mezinárodní kuchyně

V Hradišti bude Král jeden rok pomáhat se sestavováním jídelníčku, výběrem surovin i technologickými postupy. V kuchyni se denně vaří 600 jídel pro pacienty a stejné množství pro personál, který má na výběr z několika jídel.

Král se bude muset vejít do současného limitu - průměrně 17 korun na nákup surovin pro jedno obědové jídlo pro pacienta.

Ve středu dohlížel na přípravu kuřecího stehna s červeným zelím a noky, srbského rizota nebo norského lososa.

„Opéct dobře lososa v restauraci na pánvičce je jiné než udělat dvě stě porcí. Ale v kuchyni jsme se dnes domluvili, že lososa uděláme při nižší teplotě, protože při vyšší, jak bylo v plánu, by nebyl tak šťavnatý,“ přiblížil.

Král chce víc používat sezonní suroviny a méně dochucovadel, kolegům nabídne jinou úpravu jídla a občas chce uvařit mezinárodní kuchyni.

V nemocniční kuchyni už teď nepoužívají žádné polotovary a dodavatele surovin si vybírají.

Autor:

Nejčtenější

Obec na Frýdecko-Místecku upozorňuje na medvěda. Šelmu zachytila fotopast

Lidé natočili medvěda ve skiareálu na Trojáku

Upozornění na medvěda vyvěsila dnes na své webové stránky obec Ostravice. Šelmu zachytila fotopast v noci na dnešek v...

Tomáš Březina pomohl rozkrýt lihovou mafii, z vězení vyšel na podmínku

Tomáš Březina u olomouckého soudu.

Městský soud v Brně podmínečně přerušil výkon trestu Tomáše Březiny z kauzy lihové mafie a propustil jej na svobodu. Za...

Slavia - Zlín 3:1, domácí rozhodli ze standardek, dva góly dal Stoch

Slavističtí fotbalisté společně oslavují gól v zápase proti Spartě.

Využili zaváhání Plzně a v polovině základní části ligy vedou tabulku o dva body. Fotbalisté Slavie porazili Zlín na...

Kašík baví internet. Do Komety bych nešel, sežrali by mě, hlásil před lety

NOVÁ MASKA. Zlínský brankář Libor Kašík má na masce vyobrazeného Luďka Čajku a...

Pohotové hlášky patří k hokejovému brankáři Liboru Kašíkovi stejně jako výborné zákroky. Jedna se mu vrátila brzo poté,...

Obchodní dům ve Zlíně otevřel první část, vypadá zase jako za Bati

Obchodní dům je i díky rekonstrukci jednou z dominant Zlína.

Obchodní dům ve Zlíně, který vznikl za baťovské éry, má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Zatím jsou přístupná první dvě...

Další z rubriky

Zlín je evropskou špičkou, říká specialista na signalizaci křižovatek

„Pokud máte naprosto přeplněnou křižovatku, nepomůže, ani kdybyste tam dali...

Společnost Cross Zlín vyváží dopravní technologie do celého světa. Její zakladatel a ředitel Tomáš Juřík pro MF DNES...

Sucho se zhoršuje, vodárny ale o zdražování zatím neuvažují

Ilustrační snímek

Za posledního půl roku spadla ve Zlínském kraji jen polovina obvyklého množství srážek, takže podzemních vod i vody v...

Ať Zlín žádá vrácení vodáren žalobou, radí radnici senátor

Tomáš Goláň kandiduje do Senátu za hnutí Senátor 21.

Podle zlínského senátora Tomáše Goláně by mělo vedení Vodovodů a kanalizací Zlín podat žalobu, aby získalo firmu zpět...

Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova
Nádherná proměna: Kuchyně se díky odborníkům stala skutečným srdcem domova

Paní Jana si ve svém životě prožila mnoho těžkých chvil. Příběh dvakrát rozvedené samoživitelky tří dětí by vydal na několikadílný román. Ačkoliv poslední rok nebyl pro paní Janu jednoduchý, potkalo ji i štěstí splnil se jí její velký sen. V soutěži společnosti Wüstenrot totiž vyhrála hlavní cenu – novou kuchyni v hodnotě 150 000 Kč. Konečně to tedy vypadá, že už se blýská na lepší časy. A že to bylo potřeba…

Najdete na iDNES.cz