Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Známý šéfkuchař Král vaří pacientům nemocnice, na oběd má 17 korun

  20:12aktualizováno  20:12
Na vaření v nemocnici v Uherském Hradišti začal dohlížet šéfkuchař čtyřhvězdičkové pražské restaurace Aureole Jiří Král. I s omezeným rozpočtem chce pacientům nabídnout sezonní suroviny a občas také mezinárodní kuchyni. Zmizet mají dochucovadla.

Nemocnici v Uherském Hradišti, krátce před dvanáctou hodinou. Před výdejním pultem v jídelně čekají na oběd první lékaři a zdravotní sestry.

A obědy jim podává špičkový český šéfkuchař Jiří Král. Na talíř aranžuje pečeného lososa, špenát a šťouchané brambory.

„Nejsem zase tak zručný, ale věřím, že si pochutnáte,“ přeje s úsměvem.

V nemocnici působí trochu jako zjevení. Obvykle totiž vaří ve čtyřhvězdičkové pražské restauraci Aureole, kromě toho je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, účinkoval v televizní reality show Kuchařská pohotovost a v minulosti působil jako šéfkuchař Pražského hradu a prezidenta republiky.

Od středy však s jídelníčkem pomáhá v hradišťské nemocnici.

„Jsme rádi, že tento náš ‚šílený‘ nápad vzal a naučí nás, jak vařit pro pacienty ještě lépe,“ popsal ředitel nemocnice Petr Sládek.

„Vařil jsem v různých restauracích, ale v nemocnicích ne. Připadá mi to velmi zajímavé,“ vysvětlil Král.

Sám už v nemocnicích v Česku nějaký čas strávil a jídlo mu moc nechutnalo.

„Když přišla taková nabídka, tak mě to začalo zajímat. Jídlo člověku vždy zlepší náladu, zvlášť když leží v nemocnici dlouho,“ dodal.

Sezonní suroviny i mezinárodní kuchyně

V Hradišti bude Král jeden rok pomáhat se sestavováním jídelníčku, výběrem surovin i technologickými postupy. V kuchyni se denně vaří 600 jídel pro pacienty a stejné množství pro personál, který má na výběr z několika jídel.

Král se bude muset vejít do současného limitu - průměrně 17 korun na nákup surovin pro jedno obědové jídlo pro pacienta.

Ve středu dohlížel na přípravu kuřecího stehna s červeným zelím a noky, srbského rizota nebo norského lososa.

„Opéct dobře lososa v restauraci na pánvičce je jiné než udělat dvě stě porcí. Ale v kuchyni jsme se dnes domluvili, že lososa uděláme při nižší teplotě, protože při vyšší, jak bylo v plánu, by nebyl tak šťavnatý,“ přiblížil.

Král chce víc používat sezonní suroviny a méně dochucovadel, kolegům nabídne jinou úpravu jídla a občas chce uvařit mezinárodní kuchyni.

V nemocniční kuchyni už teď nepoužívají žádné polotovary a dodavatele surovin si vybírají.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Lékaři hradišťské nemocnice smrt miminka nezavinili, konstatovala policie

Po devíti měsících odložili vyšetřovatelé případ úmrtí dvouměsíčního miminka v Uherskohradišťské nemocnici. Podle závěrů policie na této tragédii nemají lékaři...  celý článek

Kolem ohnisek výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích je stanoven téměř...
Za lesy u muničních skladů dostanou vlastníci tři roky po výbuších zálohu

Po třech letech konečně první vstřícný krok. Vláda pošle do Vlachovic na Zlínsku alespoň částečnou náhradu za pozemky, k nimž nemají jejich majitelé po...  celý článek

Turisté na snímku přicházejí k domu, kde žila poslední žítkovská bohyně Irma...
Kopanické samoty kupují Slováci, pomohl i fenomén žitkovských bohyní

Nemovitosti na moravskoslovenském pomezí lákají zájemce ze zahraničí. Pomáhají i knihy o žítkovských bohyních, které tuto oblast zpopularizovaly.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.