Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Uherském Hradišti začne vařit pacientům kuchařská hvězda

  9:16aktualizováno  9:49
Nemocnice v Uherském Hradišti chce zásadně změnit často nepopulární nemocniční stravu. S vařením jídel zde začne pomáhat jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů v České republice Jiří Král, který vede oceňovanou pražskou restauraci Aureole.

Šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král | foto: Lukáš ProcházkaDan MaternaMAFRA

Nemocniční stravu si pacienti obvykle moc nepochvalují. Bývá bez chuti, je v ní málo ryb a zeleniny a servíruje se na nevzhledných plastových podnosech. Král to chce v Uherském Hradišti změnit.

„Budu vlastně takový přespolní trenér nemocničních kuchařů, budeme zlepšovat to, co je, vymýšlet něco nového, lépe servírovat, zaměříme se na sezonní věci,“ okomentoval nápad, který vznikl v rámci projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok výživy.

Za sebou má účinkování ve známé televizní reality show Kuchařská pohotovost, je dlouholetým kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů, vařil v zahraničí a už několik let tvoří jídelní lístek ve vyhledávané pražské restauraci Aureole.

Ta sídlí ve 27. patře nejvyšší budovy hlavního města City Tower na Pankráci ve výšce 109 metrů a je vůbec nejvyše položenou restaurací v Praze.

Letos už potřetí i díky Královi obhájili kulinářské ocenění Bib Gourmand, které každý rok vyhlašuje prestižní gastronomický průvodce. Vyhrává ten, kdo nabízí současně dobré jídlo za dobrou cenu (o prvním ocenění z roku 2013 čtěte zde).

Král přijede poprvé vařit na podzim

V tomto podniku Král vymýšlí a vaří světovou a asijskou kuchyni. A v menu nabízí mnoho druhů sushi, thajskou polévku, ravioli, středomořskou sépii, královské krevety nebo býčí svíčkovou.

V nemocnici v Uherském Hradišti bude mít na starosti běžné obědy pro pacienty.

Při tvoření nemocniční stravy přitom ještě nikdy neradil. Myšlenka ho ale nadchla. V kuchyni už se byl podívat, ale poprvé by v ní měl vařit až na podzim.

Pacienti by se tak měli dočkat stravy, na níž si pochutnají a která je zároveň zdravotně posílí.

Letošní projekt Rok výživy odstartoval v nemocnici v Hradišti několik změn. Špitál se například zapojil do projektu, jenž podporuje regionální prvovýrobce a produkty, zavedl také výběrovou stravu pro zaměstnance a otevřel nutriční ambulanci. Na podzim chystá rovněž nadstandardní výběrovou stravu pro pacienty za příplatek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Při sobotní naháňce zastřelili myslivci na východě Prahy dvě divoká prasata.
Odstřelovači lovili divočáky v oblasti zasažené morem, zabili jen dva

Elitní policejní střelci, kteří v noci na dnešek na Zlínsku poprvé stříleli divočáky v zóně zasažené morem, ulovili jen dva kusy. Přitom je potřeba postřílet...  celý článek

Devítipatrová stavba obchodního domu je od třicátých let minulého století...
Baťovskému obchodnímu domu chybí výztuž stropů. Na stavbě se šetřilo

Baťovský obchodní dům ve Zlíně potřebuje zpevnit stropy, při jeho opravě se totiž ukázalo, že v nich bylo málo výztuže. Ukazuje se tak, že firma Baťa na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žena souzená za kuplířství obvinila expolicistu, že po ní chtěl sex

Krátkou konfrontací mezi svědkem a obžalovanou pokračovalo ve Zlíně soudní projednávání večírků pro zvané v Kostelanech, za kterými se podle spisu skrývala...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.