Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Roman Paulus | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Lahůdky Alcronu uvaří na Karlovském festivalu michelinský kuchař Paulus

  • 0
Vybrané speciality legendárního hotelu Alcron připraví jeho šéfkuchař, držitel michelinské hvězdy Roman Paulus pro návštěvníky gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. Konat se bude také soutěž frgálů a pořadatelé vyhlásí nejlepší valašský recept s vůní bylinek.

Mimo svoji domovskou kuchyň v pražském hotelu Alcron skoro nevaří. Kuchař Roman Paulus, který pro hotel získal michelinskou hvězdu, ale nyní udělal výjimku a přijede na říjnový gastrofestival do Velkých Karlovic.

„V tak velkém rozsahu s vícechodovým menu, jako tomu bude na Karlovském gastrofestivalu, hostujeme maximálně dvakrát do roka,“ zdůraznil Paulus, který pro hosty na Valašsku chystá průřez nejoblíbenějšími pokrmy z jídelního lístku Alcronu.

Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých Karlovicích

Gastrofestival je letos naplánovaný na první říjnový víkend, od 3. do 5. října. Paulusovi bude patřit sobotní večer, kdy připraví pro zájemce slavnostní galavečeři o šesti chodech.

Michelinský šéfkuchař si s sebou přiveze další dva kuchaře ze svého týmu, spolupracovat s nimi budou i lidé z kuchyně hotelu Lanterna.

„Den před galavečeří budeme potřebovat pomoc dvou kolegů, v sobotu při výdeji pokrmů ještě dalších pěti,“ popsal Paulus.

Co se bude podávat, zůstává tajemstvím. Menu je sestavené z výběru jídel, která jsou mezi hosty hotelu Alcron nejpopulárnější.

„Některé pokrmy k sobě vážou i zajímavosti či celé historky, které si ale nechám jako tajemství pro návštěvníky,“ naznačil Paulus.

Karlovský gastrofestival

  • Uskuteční se od 3. do 5. října ve Velkých Karlovicích. Loni ho navštívilo 14 tisíc lidí.
  • Cílem akce je popularizace regionálních producentů a tradiční valašské kuchyně: kyselice, frgály, slivovice, jehněčí maso a sýry, zvěřina či zabijačkové speciality.
  • Dává prostor i producentům z jiných regionů a přináší řadu doprovodných akcí.
  • Hlavním bodem programu je tzv. Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou lidé v sobotu i neděli putovat údolím Léskové po gastro zastávkách a ochutnávat různé speciality a krajové produkty.
  • „Letos nabídneme 14 gastro zastávek se šesti desítkami stánků rozprostřenými na 3,5 kilometru, což hostům přinese bohatý výběr a spoustu zážitků. I letos bude na gastrofestival vstup zdarma. Zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy,“ uvedl šéf gastrofestivalu Tomáš Blabla.
  • Více na webu festivalu.

Vyprávět je bude během večeře při představování jednotlivých chodů. Podle zkušeností z minulých ročníků je vhodné zajistit si místo u stolu v předstihu. Při sobotní galavečeři se počítá s celkem šedesáti místy.

Festival nabídne valašské speciality na 14 stanovištích

Galavečeře jsou naplánované na každý z večerů a jejich ceny se pohybují od 1 000 do 2 500 korun.

V pátek a v neděli bude vařit šéfkuchař hotelu Lanterna Pavel Václavík a při závěrečné galavečeři představí vítěze soutěže Resortu Valachy o nejlepší valašský recept.

Možnost zúčastnit se jí už skončila, momentálně se vybrané recepty zkoušejí, a to i za účasti hotelových hostů.

„Soutěžní pokrmy jsou v nabídce bufetových večeří. Už v minulosti nám hosté pomohli rozhodnout,“ uvedla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Letos se soutěž týkala bylinek, které na Valašsku rostou ať už na zahradách či volně v přírodě. Vítězný pokrm tak může vonět třeba po medvědím česneku nebo kopřivách.

Možnost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař, který hvězdu nejen získal, ale už dvakrát po sobě také obhájil, budou mít návštěvníci festivalu také v neděli v poledne.

Program festivalu slibuje několik novinek, jednou z nich je soutěž o nejlepší klobásu či představení nového regionálního piva.

Z osvědčených věcí nabídne mezinárodní farmářský trh, kuchařské show a ochutnávky valašských specialit na 14 různých stanovištích. Ty jsou rozmístěné po celém údolí Léskové. Chybět nebude ani tradiční klání o nejlepší frgál.