Milan Žabčík zaměstnává 13 lidí. Každý den v Trojanovicích zpracují kolem tuny...

Milan Žabčík zaměstnává 13 lidí. Každý den v Trojanovicích zpracují kolem tuny masa. Nejen klobásy, ale například i uzené obsahují často až 90 procent masa. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Oceněný řezník klobásy za 60 korun nedělá, nešetří totiž s masem

  • 102
Před čtyřmi lety se pustil do vlastního byznysu, teď se za něj dočkal ocenění. Řezník Milan Žabčík z valašských Kateřinic získal titul Živnostník roku ve Zlínském kraji. Zjistil, že lidé si za kvalitní klobásy a dalších masné výrobky klidně připlatí.

Po otevření vstupních dveří bíle omítnuté jednopatrové budovy v Trojanovicích vás polechtá v nose příjemná vůně čerstvě uvařených klobás.

Právě ty jsou mezi zákazníky řezníka Milana Žabčíka náramně oblíbené. Ne náhodou. Rodák z Kateřinic totiž při jejich výrobě sází na poctivost a kvalitní suroviny.

„Vyrábět dnes z masa, nebo náhražek, je sto a jedna,“ vysvětluje.

Nejen klobásy, ale například i uzené, které opouští jeho provozovnu, obsahují často až 90 procent masa. To pochází výhradně z České republiky a Žabčík s ním nešetří ani při výrobě párků, špekáčků, uzeného, šunky, salámu, tlačenky, ovaru, jitrnic či jelit.

To se pochopitelně promítá do ceny. Když Žabčík začínal před čtyřmi lety podnikat na vlastní pěst, tušil, že nepůjde o žádnou selanku.

„První rok jsem si myslel, že to ani nedám. Byli jsme strašně drazí,“ přiznal rodák z Kateřinic.

Kilo kvalitní klobásy totiž klidně přijde i na 180 korun, nastavovaná se přitom dá sehnat třeba jen za 60.

„Ale vydrželi jsme a lidé zjistili, že naše zboží a jeho úroveň je trošku někde jinde, a lidé jsou ochotni si připlatit. K výrobě nejčastěji využíváme pouze maso, sůl a přírodní koření,“ vysvětlil.

Třináct zaměstnanců denně zpracuje tunu masa

Kromě podnikových prodejen v Hranicích, Příboře, Petřvaldu, Trojanovicích a nově také v Zubří jsou Žabčíkovy výrobky k dostání také v řadě obchodů zaměřených na regionální a farmářské potraviny. Namátkou ve Zlíně, Otrokovicích a Holešově.

„Do supermarketů nedodáváme, není šance se v nich uplatnit. Klobásu za pár korun nikdy dělat nebudu,“ ujistil.

Dnes Žabčík zaměstnává 13 lidí a každý den v Trojanovicích zpracují kolem tuny masa. Starší stroje, kterými je výrobna vybavena, si řezník opravuje sám.

Pravidelně mívá také ruce zabořené v jitrnicovém a jelitovém prejtu.

„Na všechno sám dohlížím, nevydržím jen sedět v kanceláři a dělat faktury. Chci, aby i za pět let bylo naše zboží naprosto stejné jako dnes,“ odhaluje Žabčík.

Do práce proto jezdí už ve čtyři ráno, domů se vrací až večer. O víkendech pak často objíždí trhy a jarmarky, kde také bývají jeho uzenářské speciality k mání.

Osamostatnil se. A je spokojený

Především díky své pracovitosti získal před několika dny odměnu v podobě titulu Živnostník roku Zlínského kraje.

Živnostník roku

Každoroční anketa se ve Zlínském kraji konala už podesáté.

Mezi živnostníky zvítězil Milan Žabčík, firmám dominovala vizovická společnost Koma Modular, která se zabývá výrobou obytných a sanitárních modulů.

Vítězové krajského kola postupují do celostátního finále, které bude 9. prosince v Praze.

„Cenu jsem si nadělil k letošním šedesátinám. Beru ji jako třešinku na dortu za ty čtyři roky dřiny. Alespoň je vidět, že mi to za to stálo,“ těší Žabčíka, kterého do ankety přihlásila přítelkyně.

„Ptala se mě, jestli do toho chci jít. Jsem pro každou legraci, tak jsem souhlasil. Ještě jsem si dělal srandičky, že určitě vyhraju, a ono to vážně vyšlo,“ popsal.

V branži působí Žabčík od roku 1973, kdy získal výuční list. Začínal na jatkách, pak pracoval ve třech řeznictvích. Ať už jako mistr, nebo ve vedoucích pozicích.

„Dnes dělám ve svém a jsem spokojený,“ dodal.