Prosklená restaurace je součástí zlínského kongresového centra, od července 2014 jí však chybí provozovatel. | foto: Kongresové centrum Zlín

Zlín se snaží po třech letech opět otevřít restauraci v Kongresovém centru

  • 14
Nové výběrové řízení, nový termín otevření. Zlínská radnice opět usiluje o to, aby se obnovil provoz v restauraci v Kongresovém centru, která už od července 2014 zeje prázdnotou. Pokud se podaří vybrat nájemce, otevřít by měl nejpozději 21. září.

„Upravili jsme podmínky výběrového řízení, které jsme konzultovali s odbornou veřejností, abychom předešli tomu, že se nikdo nepřihlásí,“ uvedl náměstek primátora Jiří Korec, který má tuto věc na starosti.

„Naší prioritou je plnohodnotná restaurace s celodenním provozem,“ doplnil.

Nabídky lze podávat do 11. srpna, výběrová komise je ohodnotí podle počtu dosažených bodů. Nejvíce jich může zájemce získat, bude-li mít otevřeno při neveřejných akcích podle potřeb zákazníka a pro veřejnost vždy dvě hodiny před konanou akcí a hodinu po jejím skončení.

„Další plusové body získá, když bude zajišťovat kromě minutek také polední menu a bude chtít mít otevřeno po celý týden alespoň od 11 do 22 hodin,“ popsal Korec (detailní podmínky si můžete přečíst zde).

Částku za pronájem restaurace i barů v Kongresovém centu navrhne sám zájemce, nestanovuje ji radnice.

„Naším hlavním cílem je zajistit kvalitní služby, a to dlouhodobě. Vzhledem k ekonomické náročnosti a například i možnosti hradit nájem pomocí pevné částky nebo procenty z obratu necháváme vše na návrhu zájemců, kteří to uvedou do provozního modelu,“ poukázal Korec.

Prostor se téměř neustálé musí vytápět či chladit

Obnovení provozu by kromě obyvatel uvítala také Filharmonie Bohuslava Martinů, která v budově sídlí.

„Za jakékoli oživení budeme rádi. I když by nebyla v provozu teplá kuchyně, lidé by určitě před koncertem uvítali možnost sednout si třeba jen na kávu nebo skleničku vína,“ řekl už dříve ředitel filharmonie Josef Němý.

Radnice chtěla nájemce najít již v předchozích čtyřech výběrových řízeních, ale ani jednou se to nepovedlo. Buď vítěz odstoupil těsně před podpisem smlouvy, nebo se do výběrového řízení nikdo nepřihlásil.

Důvodem mohou být vysoké provozní náklady. Restaurace se nachází v prosklené kopuli a prakticky neustále se prostor musí buď vytápět, nebo chladit. Město proto zvažuje možnosti, jak ekonomickou náročnost snížit.