Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu bude také pečené kuře se špenátem. | foto: archiv restaurace Uno ve Zlíně

Jehněčí s česnekem či kuře se špenátem. Začíná Grand Restaurant Festival

  • 0
Zaměřují se na vícechodové degustační večeře s ochutnávkou moravských vín. Rodinná restaurace Uno ve Zlíně na Nivách je jediná, která letos bude v prestižním Grand Restaurant Festivalu reprezentovat Zlínský kraj. Akce začíná v pátek a potrvá až do konce února.

„Loňský ročník byl pro nás první a z našeho pohledu velice úspěšný. Někteří hosté dnes patří k našim stálým zákazníkům,“ vysvětlil opakovanou účast hlavní kuchař restaurace Martin Riegel.

I tentokrát uvaří hostům tříchodové menu podle předem zadaných témat, která vymyslel propagátor dobrého jídla a pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Těmi jsou nové chutě, tradiční recept a rovnováha s přírodou. Stejné zadání dostalo všech 93 restaurací ze čtyřiceti měst v Česku, která se letošního, už sedmého, ročníku zúčastní.

„Chceme dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících. Proto každoročně vybíráme nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice,“ prohlásil mluvčí festivalu Marko Baćević.

Ve zlínské restauraci si návštěvníci pochutnají například na vepřovém bůčku s jablečným křenem, pečeném kuřátku se špenátem nebo jehněčím mase s česnekem.

Používají se suroviny od místních dodavatelů

„Asi nejvíce práce zabere vepřový bok. Je 48 hodin marinovaný a poté 72 hodin na šedesát stupňů vařený ve vakuu. Díky tomu má maso a především tuk nezaměnitelnou strukturu,“ popsal proces přípravy Riegel.

Používané suroviny restaurace pořizuje většinou od místních pěstitelů. Hosté tak ochutnají jehněčí z farmy v Rudimově nebo vepřové maso z Valašských Klobouk.

Zatímco Riegel si zájem hostů v loňském ročníku pochvaluje, například v Lesním hotelu ve Zlíně tak spokojení nebyli.

„Zájem lidí byl čím dál menší a pro nás to žádný přínos nemělo. Jednorázovou akci jsme proto nahradili speciálním zdravým menu každý víkend, které po měsíci obměňujeme,“ vysvětlila manažerka Lesního hotelu Michaela Čermáková.

Systém rezervací je stejný jako loni. Milovníci dobrého jídla nebo ti, kdo by chtěli tímto způsobem obdarovat své blízké, si mohou konkrétní termín zamluvit prostřednictvím internetových stránek Grand Restaurant Festivalu. Za tříchodové menu zaplatí 600 korun, za dvouchodové 500 a za základní 250 korun za osobu.