Jehněčí s česnekem či kuře se špenátem. Začíná Grand Restaurant Festival

  12:22
Zaměřují se na vícechodové degustační večeře s ochutnávkou moravských vín. Rodinná restaurace Uno ve Zlíně na Nivách je jediná, která letos bude v prestižním Grand Restaurant Festivalu reprezentovat Zlínský kraj. Akce začíná v pátek a potrvá až do konce února.

Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu bude také pečené kuře se špenátem. | foto: archiv restaurace Uno ve Zlíně

„Loňský ročník byl pro nás první a z našeho pohledu velice úspěšný. Někteří hosté dnes patří k našim stálým zákazníkům,“ vysvětlil opakovanou účast hlavní kuchař restaurace Martin Riegel.

I tentokrát uvaří hostům tříchodové menu podle předem zadaných témat, která vymyslel propagátor dobrého jídla a pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Těmi jsou nové chutě, tradiční recept a rovnováha s přírodou. Stejné zadání dostalo všech 93 restaurací ze čtyřiceti měst v Česku, která se letošního, už sedmého, ročníku zúčastní.

„Chceme dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících. Proto každoročně vybíráme nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice,“ prohlásil mluvčí festivalu Marko Baćević.

Ve zlínské restauraci si návštěvníci pochutnají například na vepřovém bůčku s jablečným křenem, pečeném kuřátku se špenátem nebo jehněčím mase s česnekem.

Používají se suroviny od místních dodavatelů

„Asi nejvíce práce zabere vepřový bok. Je 48 hodin marinovaný a poté 72 hodin na šedesát stupňů vařený ve vakuu. Díky tomu má maso a především tuk nezaměnitelnou strukturu,“ popsal proces přípravy Riegel.

Používané suroviny restaurace pořizuje většinou od místních pěstitelů. Hosté tak ochutnají jehněčí z farmy v Rudimově nebo vepřové maso z Valašských Klobouk.

Zatímco Riegel si zájem hostů v loňském ročníku pochvaluje, například v Lesním hotelu ve Zlíně tak spokojení nebyli.

„Zájem lidí byl čím dál menší a pro nás to žádný přínos nemělo. Jednorázovou akci jsme proto nahradili speciálním zdravým menu každý víkend, které po měsíci obměňujeme,“ vysvětlila manažerka Lesního hotelu Michaela Čermáková.

Systém rezervací je stejný jako loni. Milovníci dobrého jídla nebo ti, kdo by chtěli tímto způsobem obdarovat své blízké, si mohou konkrétní termín zamluvit prostřednictvím internetových stránek Grand Restaurant Festivalu. Za tříchodové menu zaplatí 600 korun, za dvouchodové 500 a za základní 250 korun za osobu.

Autor:
  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...