Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jehněčí s česnekem či kuře se špenátem. Začíná Grand Restaurant Festival

  12:22aktualizováno  12:22
Zaměřují se na vícechodové degustační večeře s ochutnávkou moravských vín. Rodinná restaurace Uno ve Zlíně na Nivách je jediná, která letos bude v prestižním Grand Restaurant Festivalu reprezentovat Zlínský kraj. Akce začíná v pátek a potrvá až do konce února.

Specialitou letošního Grand Restaurant Festivalu bude také pečené kuře se špenátem. | foto: archiv restaurace Uno ve Zlíně

„Loňský ročník byl pro nás první a z našeho pohledu velice úspěšný. Někteří hosté dnes patří k našim stálým zákazníkům,“ vysvětlil opakovanou účast hlavní kuchař restaurace Martin Riegel.

Fotogalerie

I tentokrát uvaří hostům tříchodové menu podle předem zadaných témat, která vymyslel propagátor dobrého jídla a pořadatel festivalu Pavel Maurer.

Těmi jsou nové chutě, tradiční recept a rovnováha s přírodou. Stejné zadání dostalo všech 93 restaurací ze čtyřiceti měst v Česku, která se letošního, už sedmého, ročníku zúčastní.

„Chceme dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících. Proto každoročně vybíráme nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice,“ prohlásil mluvčí festivalu Marko Baćević.

Ve zlínské restauraci si návštěvníci pochutnají například na vepřovém bůčku s jablečným křenem, pečeném kuřátku se špenátem nebo jehněčím mase s česnekem.

Používají se suroviny od místních dodavatelů

„Asi nejvíce práce zabere vepřový bok. Je 48 hodin marinovaný a poté 72 hodin na šedesát stupňů vařený ve vakuu. Díky tomu má maso a především tuk nezaměnitelnou strukturu,“ popsal proces přípravy Riegel.

Používané suroviny restaurace pořizuje většinou od místních pěstitelů. Hosté tak ochutnají jehněčí z farmy v Rudimově nebo vepřové maso z Valašských Klobouk.

Zatímco Riegel si zájem hostů v loňském ročníku pochvaluje, například v Lesním hotelu ve Zlíně tak spokojení nebyli.

„Zájem lidí byl čím dál menší a pro nás to žádný přínos nemělo. Jednorázovou akci jsme proto nahradili speciálním zdravým menu každý víkend, které po měsíci obměňujeme,“ vysvětlila manažerka Lesního hotelu Michaela Čermáková.

Systém rezervací je stejný jako loni. Milovníci dobrého jídla nebo ti, kdo by chtěli tímto způsobem obdarovat své blízké, si mohou konkrétní termín zamluvit prostřednictvím internetových stránek Grand Restaurant Festivalu. Za tříchodové menu zaplatí 600 korun, za dvouchodové 500 a za základní 250 korun za osobu.

Autor:


Nejčtenější

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

Nebyl to bordel, hájí u soudu majitel penzionu večírky se středoškolačkami

Ilustrační snímek

Tresty od pěti do šesti let navrhl státní zástupce dvojici obžalované z pořádání večírků, na které podle něj vozili...



V rybníku ve Starém Městě se utopil muž, jeho syna lidé zachránili

Pátrání po utonulém muži na vodní ploše ve Starém Městě.

V rybníku ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v neděli odpoledne utopil pětadvacetiletý muž. Při koupání se začal...

Kde je víc studánek než lidí. Opuštěným hřebenem Bílých Karpat na kole

Západ slunce na Velké Javořině

Česko-slovenské pohraniční pohoří se může pochlubit unikátní přírodou horských luk, bukových lesů a vápencových skal....

Dukla - Slovácko 1:2, stále bez bodu, Chlumecký si dal dva vlastní góly

Ivan Schranz z Dukly (vpravo) a Jiří Krejčí ze Slovácka bojují o míč.

Jsou poslední, ještě nezískali ani bod. Fotbalisté pražské Dukly nezabrali ani v páteční předehrávce 5. kola proti...

Další z rubriky

Pirát silnic měl smůlu, motorka ho zradila při honičce se strážníky

Na piráta silnic čeká jeho motorka u kroměřížských strážníků.

Nepříjemné dilema teď řeší zatím neznámý motorkář. Když jej v ulicích Kroměříže pronásledovali strážníci, jeho stroj se...

Zemřel bývalý zlínský primátor Dostál, uznávali ho i jeho rivalové

Bývalý zlínský primátor Zdeněk Dostál.

Po těžké nemoci zemřel v pondělí bývalý zlínský primátor Zdeněk Dostál. Bylo mu pětaosmdesát let. Muž, o němž i jeho...

Stamiliony promění Ploštinu, tvrz v Rymicích a Cyrilometodějské centrum

Takto vypadá budoucí podoba Ploštiny.

Tři významná místa ve Zlínském kraji čeká zásadní proměna. Díky ní budou návštěvníci moci poznat připomínku tragédie na...

Najdete na iDNES.cz