Hosté se do restaurací vracejí jen pomalu, podniky musí našetřit na zimu

  16:37
Restaurace mají otevřené vnitřní prostory i zahrádky, zákazníků je ale ve Zlínském kraji zatím málo. Lidé také hromadně ruší velké oslavy a akce. Zlepšení se čeká až koncem léta.

Také ve Zlíně začaly znovu fungovat zahrádky restaurací, kaváren či cukráren. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Během koronavirové epidemie poslali zaměstnance domů a pracovali ve třech lidech. „Bylo to jako před šestadvaceti lety, kdy jsme tady začínali,“ usmála se Zuzana Baťová ze zlínské Hospůdky U Kovárny.

Před třemi týdny už otevřeli aspoň zahrádku a od minulého týdne i vnitřní prostory. Jenže přicházejí převážně štamgasti, kteří už během nouzového stavu občas dorazili pro oběd s sebou. Běžní zákazníci se vracejí jen pomalu. Pořád mají obavu z nákazy.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Lidé jsou zatím opatrní. Bavím se i s dalšími hospodskými ve Zlíně a všude je to stejné. Na zahrádku si sednou, ale dovnitř se jim moc nechce,“ líčí Baťová.

Firmy působící v pohostinství stále počítají škody, které způsobil covid-19. Podle analytického projektu Evropa v datech platili Češi před epidemií za stravování v restauracích průměrně 1300 korun měsíčně. A před březnovým vyhlášením nouzového stavu utráceli o třetinu více než před rokem.

„Odráželo to velmi vysokou spotřebitelskou důvěru, růst mezd a nízkou míru nezaměstnanosti. Nicméně během karantény došlo k prudkému propadu, a to na polovinu loňských čísel,“ uvedl David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Částečně pomohlo otevření letních zahrádek, provoz podniků ale nezachránily. Více než dvouměsíční výpadek příjmů byl citelný. „Když z milionového obratu najednou spadnete na 150 tisíc korun, je to znát,“ podotkl Tomáš Kamenský, majitel zlínské restaurace Vyhlídka.

Hospody ze dne na den přišly nejen o běžné obědy, na které lidé chodili, ale také o nasmlouvané akce pro větší počet hostů.

„Málokdo teď uspořádá oslavu u nás, spíše si ji lidé udělají doma na zahradě,“ prohodil Michal Juřena, jednatel restaurace U Dvou slunečnic ve Zlíně.

„Pod restaurací máme salonek pro 35 lidí, který má samostatný vchod i WC, takže pro rodiny je ideální. Jenže lidé se pořád bojí někam chodit. Přitom uvnitř máme všude dezinfekci, mezi stoly jsou rozestupy,“ popsal Kamenský.

Další zima bude pro spoustu podniků rozhodující

Mnozí zákazníci se v posledních týdnech naučili brát si jídla s sebou z výdejového okénka nebo si objednat dovoz domů. A stále se toho drží. Hospody však musely srazit cenu jídel dolů a nevydělají ani na nápojích.

„Rozvozy nám narostly, což je fajn. Odpoledne přijde starší klientela posedět na kávu nebo na pivo či víno, na oběd nebo večeři se jim však tolik nechce,“ zmínila Magda Slámová, provozní vsetínské restaurace Na Špici. Koronavirovou krizi tady využili k dokončení letní zahrádky, kterou otevřou tento týden.

Bary a hospody také stále nemohou počítat s turisty a cizinci. Doplácejí na to v Kroměříži, která je vyhlášeným výletním cílem. „Turisté chybějí, běžně sem jezdí hlavně Slováci a Poláci. Málo je zatím i cyklistů. Celkově mi to připadalo, jako kdyby byl zimní provoz,“ konstatoval majitel tamějšího Radničního sklípku Filip Janda.

Soukromé společnosti rovněž omezují schůzky či výjezdní porady, které často spojují s obědem v restauraci. Právě na tento typ zákazníků se specializuje zlínská Koliba U Černého medvěda. Během epidemie měla zavřeno a oproti loňsku je na třetině denních tržeb. Prázdné jsou i hotelové pokoje, které v budově má. I tady je cítit výpadek hostů ze zahraničí.

„V běžném režimu se nám často ozve nějaká firma, že potřebuje velký stůl pro pracovní oběd. Nemáme ani meníčka, lidé k nám chodí na steaky a drahé maso. To si ale nedají na zahrádce nebo nevezmou s sebou do nosiče. Chtějí mít u jídla klid a komfort,“ vysvětlila jednatelka Marta Pivodová.

Restaurace nyní čekají velmi důležité týdny. Při pěkném počasí mívají vysokou návštěvnost a vydělají na zimní provoz, který je naopak slabší.

„Potřebujeme, aby se byznys zase rozjel a mohli jsme si našetřit na přežití zimy. Tam se bude lámat chleba. Teď se ještě mnohé podniky zahojí a zkusí to, ale příští rok trh prořídne,“ odhaduje Janda.

Otázkou je, jak rychle se změní mentalita zákazníků. „Část z nich bude počítat každou korunu. Větší ekonomická krize ještě nenastala,“ řekla Baťová. „Spousta lidí si teď zvykla péct doma pečivo a mnozí chlapi, kteří v životě nedrželi v ruce vařečku, se naučili vařit. Možná jim to vydrží i nadále, ale spíš si myslím, že jim bude scházet společenský kontakt.“

Normální stav se tak může vrátit až za několik měsíců. „Aktuální vývoj naznačuje návrat k předkrizovému chování až někdy na přelomu léta a podzimu. V Praze a dalších centrech, která stojí na zájmu zahraničních turistů, bude nižší poptávka přetrvávat i kvůli omezení cestování,“ doplnil ekonom Navrátil.

Autor:
  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...