Do Zlína se chystá i Ladislav Obraz, vedoucí pekárny v Přílepech: "O výrobky je zájem, navíc se naše práce dostává víc do povědomí lidí." Na jarmarku nabídne třeba chléb máslový nebo žitný, který je pečený ve sto let staré peci.
A jaký je rozdíl mezi nakupováním na farmářském trhu a na trhu Pod Kaštany, který je pro většinu lidí ve Zlíně nedílnou součástí každodenních nákupů?
"Zatímco někteří prodejci z trhů Pod Kaštany berou ovoce a zeleninu z velkoskladů, my původ zboží pečlivě hlídáme. Veškeré zboží na našich farmářských trzích je regionální od místních pěstitelů nebo chovatelů. Česnek z Číny tu zkrátka nenajdete," vysvětluje Romana Miková, organizátorka trhů.
Proto by lidé neměli očekávat, že v Divadelní ulici nakoupí například rajčata nebo jablka. Důvod je prostý: zemědělci je ještě nestihli vypěstovat. "Ze zeleniny tam budou maximálně ředkvičky, kedlubny nebo saláty, které vyrostly v regionu," objasnila Miková. Začátek trhů ve Zlíně je v devět hodin.
Farmářské trhy se těší velké oblibě v celé republice, na což zareagovali i jinde v kraji. Ve Vsetíně mají lidé možnost každou druhou sobotu až do konce října nakoupit potraviny od regionálních pěstitelů a výrobců.
Organizátoři dbají na to, aby prodejci nabízeli na farmářských trzích pouze čerstvé potraviny. Na pultech bývají k dostání i květiny, mošty, mléčné a masné produkty, ale také víno, pivo či řemeslné výrobky.
Farmáři zaplní i pivovarský dvůr v Rožnově. "Pěstitelé budou 14. května nabízet zeleninu, ovoce a chlazená kuřata. Soustředili jsme se hlavně na výběr nejlepších farmářů," upozornila organizátorka Iveta Benešová.
Podobný záměr mají i ve Valašském Meziříčí, kde postaví stánky na městské tržnici poprvé v pátek 24. června. Do konce listopadu by se mělo uskutečnit ještě dalších deset jednodenních trhů.