Na valašský festival jídla dorazí o víkendu desítky tisíc návštěvníků

  12:04aktualizováno  12:04
O víkendu se ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku už poosmé uskuteční Karlovský gastrofestival. Letos nabídne dva michelinské kuchaře - českého Radka Kašpárka a Ákose Sárköziho z Maďarska.

Kyselice a trnková omáčka na jedné zastávce, šneci nebo hmyzí speciality na druhé a francouzská kuchyně na třetí. Celkem bude obdobných stanovišť na Karlovském gastrofestivalu více než desítka, nebude chybět ani manufaktura na výrobu frgálů, soutěž o nejlepší klobásu či farmářský jarmark.

Jsem tu doma, říká Kašpárek

Michelinskou hvězdu dostala pražská restaurace Field letos na jaře jako jedna ze tří v zemi. Za úspěchem stojí její šéfkuchař Radek Kašpárek, který bude v neděli vařit také na Karlovském gastrofestivalu. Pro návštěvníky to bude jedinečná příležitost, mimo vlastní kuchyni totiž prakticky nevaří. „Do Velkých Karlovic ale musím, to je srdeční záležitost. Maminka pochází od Rožnova, takže na Valašsku jsem doma,“ popsal Kašpárek.

Vařit budete během dvouhodinové kuchařské show na gastro zastávce Razula. Na kolik lidí se dostane?
Tady platí, že kdo zaváhá, nejí. Vyjde to na čtyřicet, možná padesát degustačních porcí. Hlavní chod bude hovězí hrudí a jako dezert sladký šlehaný ovčí sýr. Obavy nemusí mít ani ten, kdo ho nemá rád, těšit se může na silnou chuť karamelu. Bude to fajn, podobný dezert máme na lístku ve Fieldu a návštěvníkům chutná.

Michelinskou hvězdu máte půl roku a hned po jejím udělení jste mluvil o obavách z obhajoby. Jak jste na tom?
Zatím ji mám. Komisaři jezdí průběžně během roku a my o nich nevíme, takže každý den musí být stoprocentní. Pokud ale budou držet laťku stejně, nevidím důvod, proč bychom ji neměli obhájit. Od té doby jsme se posunuli zase o něco výš, svědomí mám čisté.

Jak vypadá den kuchaře s michelinskou hvězdou?
Vstávám v sedm hodin a do postele se dostanu kolem jedné až půl druhé v noci. Ve Fieldu jsem od rána u přípravy obědů, pak na výdeji kontroluji, co jde k zákazníkovi. Od půl třetí do šesti je zavřeno, to je čas na dokonalou přípravu večera.

Pocházíte z Ostravy, jak jste se dostal do Prahy?
Po maturitě jsem šel na vojnu a pak zůstal v Praze. To byl rok 2001. Měl jsem možnost začínat v jednom z nejlepších pražských hotelů. Byla to výborná škola. Jinak jsem ale dost samouk, pročítám recepty, jezdím po světě, hlavně do skandinávských michelinských restaurací, sbírám inspiraci.

Akce, která loni přivedla do Velkých Karlovic 40 tisíc návštěvníků, se koná tuto sobotu a neděli. Letos bude navíc větší, protože místo jednoho držitele prestižní michelinské hvězdy představí hned dva. MF DNES připravila tipy na zajímavé body víkendového programu.

Nejlepší kuchaři světa

„Česká kuchyně má velice blízko k maďarské. Používáte kysané zelí, kapustu, různé omáčky. Slivovici a becherovku také všichni znají,“ vyjmenoval Ákos Sárközi, šéfkuchař budapešťské restaurace Borkonyha.

Ve Velkých Karlovicích uvaří galavečeři a oběd, jež jsou placenou částí programu. Pravidelně jsou vyprodané a i nyní už zbývají jen poslední volná místa.

Druhým „michelinem“ je čerstvý držitel hvězdy Radek Kašpárek z pražské restaurace Field. Jemu bude patřit veřejná kuchařská show v neděli mezi 14. a 16. hodinou na gastro zastávce Razula.

Zastávky a trasa gastrofestivalu

Celá akce rozprostřená v údolí Léskové je od začátku do konce dlouhá tři kilometry. Přejít se dá pěšky, zároveň jsou ale k půjčení koloběžky, jezdí historický autobus či koňské spřežení.

Trasa je rozdělená více než desítkou zastávek - restauracemi a penziony, které nabízí převážně valašské speciality, ale i úplně jinou kuchyni.

Letos poprvé doplní tradiční místa zastávka U Mařeny, která sdružuje dvě restaurace a jednu kavárnu z Rožnova pod Radhoštěm, a Dolinka. Ta nabídne street food z Brazílie, Francie, hmyz nebo šneky.

Kozí zmrzlina a jiné dobroty

Větší bude rovněž mezinárodní farmářský trh, který čítá sedmdesát stánků. Prodejce pořadatelé prověřují a vybírají tak, aby zboží odpovídalo nárokům návštěvníků festivalu.

Koupit se tady dá koření, domácí těstoviny, sirupy nebo nakládaná zelenina. Samozřejmostí jsou vegetariánské a raw pokrmy a nechybí ani překvapivé nápady - třeba kozí zmrzlina.

Doprovodný program

Přestože o jídlo jde na gastrofestivalu především, netočí se celý program jen kolem něj. Na sobotu je naplánovaná saunová noc, celý víkend bude na zastávkách znít hudba, od cimbálu po jazztet.

Tipy na zastávky gastrofestivalu

  • Galik
  • Spa hotel Lanterna
  • Pension Školka
  • Penzion Pod Pralesem
  • Razula
  • U Mařeny
  • Dolinka
  • Penzion U Dorňáků
  • Hotel Pod Javorem
  • Chaloupky U Pařízků
  • Wellness hotel Horal

Kompletní přehled trasy, program celého festivalu i možnost rezervace místa u galavečeře michelilnského oběda je na www.karlovskygastrofestival.cz.

Kdo se chce něco naučit, má příležitost ve frgálové manufaktuře, při soutěži o nejlepší klobásu nebo u kuchařských a barmanských show.

Jeden ze speciálních hostů, šéfkuchař oceňované restaurace Terasa U Zlaté studně Pavel Sapík, bude vařit už v pátek večer pro hosty galavečera ve Spa hotelu Lanterna. Zbývají poslední volná místa.

Děti na gastrofestivalu

Na děti myslí každá zastávka na trase, střídají se tam dětské koutky, hřiště i doprovodné programy. Centrem dětských atrakcí jsou tradičně Chaloupky U Pařízků, u Pensionu Školka bude Kostohraní a tvořivý stan.

Za zvýhodněnou cenu bude o víkendu otevřen dětský zábavní park Razulák. Děti mohou i do termálních bazénů hotelu Horal nebo na Kulíškovu naučnou stezku.

Nejčtenější

Muž odsouzený na 26 let za ubodání dcerky spáchal ve vězení sebevraždu

Soud s mužem obžalovaným z vraždy a pokusu o vraždu svých dětí ve Starém Městě.

Muž, který loni ve Starém Městě na Uherskohradišťsku brutálně zavraždil svoji tříletou dcerku a pokusil se zabít i o...

Muž se pokusil zastřelit šéfa své přítelkyně, protože jí dával malý plat

Ilustrační snímek

Až dvacetileté vězení hrozí muži ze Vsetínska, který v opilosti vystřelil na provozovatele restaurace a jen těsně jej...

Po sérii násilných potyček sepsali lidé v Uherském Brodě petici

Ilustrační snímek

Devět případů napadení obyvatel za jeden měsíc vyvolalo velké emoce v Uherském Brodě. Řada kritických reakcí se...

Baťův mrakodrap dostavěli před 80 lety, byl druhý nejvyšší v Evropě

Výročí zlínského Baťova mrakodrapu připomnělo od pátku do neděle slavnostní...

Baťův mrakodrap se známou pojízdnou kanceláří je sídlem Zlínského kraje a turistickým tahákem. Sám Jan Antonín Baťa si...

Zastupitelé Zlína kývli na přípravu obří rekonstrukce zimního stadionu

Plánovaná podoba Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně po rekonstrukci.

Zlínští zastupitelé schválili opravu zastaralého Zimního stadionu Luďka Čajky. Práce za zhruba půl miliardy korun by...

Další z rubriky

Oprava Baťovy nemocnice, nebo stavba nové? Bude se dělat další posudek

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Krajské opozici se podařilo prosadit zpracování nového materiálu k budoucnosti zdravotnictví ve Zlíně. Měl by...

Mladík střílel ženě do oken šípy s kovovým hrotem

Mladík chtěl zastrašit ženu, ozbrojil se lukem a šípy s kovovým hrotem.

Devatenáctiletý muž o víkendu ve Valašských Kloboukách střílel z luku šípy s kovovými hroty. Jako terč mu sloužila okna...

Lékaři v Hradišti měnili kloub prstu, v okresních nemocnicích je to rarita

Lékaři v Uherském Hradišti provedli výměnu drobného kloubu prstu ruky.

Výměna malého kloubu prstu ruky? Pro uherskohradišťské ortopedické oddělení to byla výjimečná operace. Na kloubní...

Najdete na iDNES.cz