Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Valašský svátek jídla láká na frgály i michelinského kuchaře Pospíšila

  14:51aktualizováno  14:51
Na Valašsku v pátek navečer začíná víkendový Karlovský gastrofestival. Svátek jídla zaplní celé údolí Velkých Karlovic od skiareálu Razula až po hranici se Slovenskem. Láká na valašské speciality, oběd od kuchaře s michelinskou hvězdou či farmářský trh.

Hlavní hvězdou letošního Karlovského gastrofestivalu bude šéfkuchař Pavel Pospíšil oceněný michelinskou hvězdou. | foto: Limetmedia.cz

Jedenáct kamenných restaurací v údolí Leskové ve Velkých Karlovicích bude soupeřit, kdo přiláká více návštěvníků Karlovského gastrofestivalu. Konkurenci jim vytvoří stánky s občerstvením, farmářský trh nebo ukázky kuchařského umění.

Loni tato akce přilákala během tří dnů skoro třicet tisíc lidí z celé republiky i Slovenska.

„Program je rozprostřený na obrovské ploše, samotné údolí má tři a půl kilometru. Lidé se rozhodně nemusí bát, že se budou mačkat,“ řekl šéf gastrofestivalu Tomáš Blabla.

MF DNES připravila k festivalu praktické rady, co zažít, ochutnat nebo kde se něco nového naučit.

1.Zastávky na trase

Seznam restaurací mění pořadatelé jen výjimečně a festival se koná téměř ve všech, které na trase jsou. Letos mají na festivalovém jídelním lístku zvěřinové speciality, zabíjačku, jehněčí, trnkovou omáčku, dršťkovku, kapustnici, ale také domácí pralinky nebo šneky.

„Ty můžete v Resortu Valachy ochutnat celkem běžně. Pochází ze specializované farmy ve Valašském Meziříčí a konec léta a podzim je na ně ideální doba,“ láká Blabla.

Udělat si představu a naplánovat trasu si návštěvníci mohou už před tím, než do valašské obce vyrazí. Nabídka je přehledně popsaná na www.karlovskygastrofestival.cz. V odkazu „gastro tour“ je i mapka se vzdálenostmi, které jednotlivé hospody dělí. Nejdelší úsek tvoří 1 300 a nejkratší 100 metrů.

2.Naučte se péct frgál

Frgály k Valašsku neodmyslitelně patří. Jenže upéct ten pravý, který má větší vrstvu nádivky než těsta, umí málokdo.

Fotogalerie

Proto festival i letos připravil Frgálovou manufakturu, jež se koná v sobotu i neděli v Gril srubu Razula pod vedením ostřílených frgálových pekařek.

Kromě toho je nachystáno několik kuchařských představení. Během nich se zájemci dozví, jak upravit mořské plody, uvařit čokoládu, domácí těstoviny nebo kávu.

Kuchařské show budou k vidění po oba dny na gastro zastávce u hlavního parkoviště pod sjezdovkou Razula.

3.Farmářský trh

Rok od roku roste zájem lidí o zdravý životní styl, ke kterému patří regionální potraviny koupené přímo od výrobců.

Festivalový farmářský trh proto letos dostal větší plochu. Nabídne pět desítek stánků a zájemci jej najdou u hotelu Pod Javorem. Na prodej budou sýry, maso, salámy i klobásy, škvarkové pomazánky, perníky, med nebo domácí sirupy.

Kromě toho, co nabízí valašská příroda, seženete třeba i ghí, tedy čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Vyrábí ho česká firma.

4.Galavečeře

Lístky na galavečeři, kterou tradičně připravují držitelé slavné michelinské hvězdy, už jsou vyprodané.

Poslední zbývají na nedělní oběd. Letos je hvězdným kuchařem festivalu Pavel Pospíšil.

Podobně je na tom i páteční galavečeře v hotelu Lanterna a sobotní v Horalu. Naději má jen několik nejrychlejších zájemců

V Horalu se navíc představí viceprezident Asociace sommeliérů České republiky Libor Nazarčuk, který představí vína k jednotlivým chodům.

Pavel Pospíšil vařil na olympiádě ve Vancouveru českým sportovcům (více zde):

5.Parkování a ceny

Vstupné se platí jen na některé vybrané programy. Hlavní trasa, včetně jarmarku, trhu nebo kuchařských ukázek, je zdarma. Peníze je potřeba si vyměnit za „gastroše“ v hodnotě dvaceti korun.

Ti, kteří do Karlovic přijedou vlakem, mohou bezplatně jet autobusem z nádraží do údolí Leskové.

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek, 20 hodin
galavečeře Lanterna (Spa hotel Lanterna – Vyhlídka)

Sobota + neděle, 10–18 hodin
gastro tour s farmářským trhem (údolí Leskové), frgálová manufaktura (Gril srub Razula)

Sobota, 12–17 hodin + neděle, 11–18 hodin
kuchařské show (Resort Valachy – parkoviště u Razuly)

Sobota, 11:30–16 hodin
soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem)

Sobota, 18 hodin

posezení s cimbálovou muzikou Linda (Penzion Pod Pralesem) – program až do půlnoci (ve 22 hodin ohňostroj)

Sobota, 19 hodin
galavečeře Horal (wellness hotel Horal)

Sobota, 20 hodin
Michelinská galavečeře – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)

Sobota, 21 hodin
barmanský večer s Gin Republic (Cocktail bar – Spa hotel Lanterna)

Neděle, 11–15 hodin
soutěž o nejlepší valašský frgál (Razula)

Neděle, 12 hodin
Michelinský oběd – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)

Více na www.karlovskygastrofestival.cz



Nejčtenější

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

V rybníku ve Starém Městě se utopil muž, jeho syna lidé zachránili

Pátrání po utonulém muži na vodní ploše ve Starém Městě.

V rybníku ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v neděli odpoledne utopil pětadvacetiletý muž. Při koupání se začal...



U Valašského Meziříčí havaroval mladík, na místě zemřel

Po nehodě u Valašského Meziříčí zemřel mladík. (8. srpna 2018)

V úterý večer havaroval nedaleko Valašského Meziříčí mladý řidič, na následky zranění na místě nehody zemřel....

Provaz pro Hradiště, stálo na banneru ANO. Hnutí viní bývalé členy

Reklamní banner, který se objevil na oficiálním profilu hnutí ANO na...

Kritiku a posměch si na sociálních sítích vysloužilo hnutí ANO za reklamní banner s heslem Provaz pro Hradiště....

Útočník Poznar zůstane v Plzni na tribuně. Je to škoda, lituje

Fotbalista Jablonce Tomáš Břečka (vlevo) bojuje o míč se zlínským Tomášem...

Rychle se dostal do formy. Dnešní ligový duel dvou neporažených týmů v Plzni však bude sledovat jenom z tribuny. Tomáš...

Další z rubriky

Vandal poškodil oplocení, myslivci přišli o bažanty za statisíce

Ilustrační snímek

Myslivci na Zlínsku přišli za jediný den o všech 150 bažantů, které chovali v bažantnici. Neznámý pachatel poškodil...

Stamiliony promění Ploštinu, tvrz v Rymicích a Cyrilometodějské centrum

Takto vypadá budoucí podoba Ploštiny.

Tři významná místa ve Zlínském kraji čeká zásadní proměna. Díky ní budou návštěvníci moci poznat připomínku tragédie na...

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz