Valašský svátek jídla láká na frgály i michelinského kuchaře Pospíšila

  14:51
Na Valašsku v pátek navečer začíná víkendový Karlovský gastrofestival. Svátek jídla zaplní celé údolí Velkých Karlovic od skiareálu Razula až po hranici se Slovenskem. Láká na valašské speciality, oběd od kuchaře s michelinskou hvězdou či farmářský trh.
Hlavní hvězdou letošního Karlovského gastrofestivalu bude šéfkuchař Pavel Pospíšil oceněný michelinskou hvězdou.

Hlavní hvězdou letošního Karlovského gastrofestivalu bude šéfkuchař Pavel Pospíšil oceněný michelinskou hvězdou. | foto: Limetmedia.cz

Jedenáct kamenných restaurací v údolí Leskové ve Velkých Karlovicích bude soupeřit, kdo přiláká více návštěvníků Karlovského gastrofestivalu. Konkurenci jim vytvoří stánky s občerstvením, farmářský trh nebo ukázky kuchařského umění.

Loni tato akce přilákala během tří dnů skoro třicet tisíc lidí z celé republiky i Slovenska.

„Program je rozprostřený na obrovské ploše, samotné údolí má tři a půl kilometru. Lidé se rozhodně nemusí bát, že se budou mačkat,“ řekl šéf gastrofestivalu Tomáš Blabla.

MF DNES připravila k festivalu praktické rady, co zažít, ochutnat nebo kde se něco nového naučit.

1. Zastávky na trase

Seznam restaurací mění pořadatelé jen výjimečně a festival se koná téměř ve všech, které na trase jsou. Letos mají na festivalovém jídelním lístku zvěřinové speciality, zabíjačku, jehněčí, trnkovou omáčku, dršťkovku, kapustnici, ale také domácí pralinky nebo šneky.

„Ty můžete v Resortu Valachy ochutnat celkem běžně. Pochází ze specializované farmy ve Valašském Meziříčí a konec léta a podzim je na ně ideální doba,“ láká Blabla.

Udělat si představu a naplánovat trasu si návštěvníci mohou už před tím, než do valašské obce vyrazí. Nabídka je přehledně popsaná na www.karlovskygastrofestival.cz. V odkazu „gastro tour“ je i mapka se vzdálenostmi, které jednotlivé hospody dělí. Nejdelší úsek tvoří 1 300 a nejkratší 100 metrů.

2. Naučte se péct frgál

Frgály k Valašsku neodmyslitelně patří. Jenže upéct ten pravý, který má větší vrstvu nádivky než těsta, umí málokdo.

Proto festival i letos připravil Frgálovou manufakturu, jež se koná v sobotu i neděli v Gril srubu Razula pod vedením ostřílených frgálových pekařek.

Kromě toho je nachystáno několik kuchařských představení. Během nich se zájemci dozví, jak upravit mořské plody, uvařit čokoládu, domácí těstoviny nebo kávu.

Kuchařské show budou k vidění po oba dny na gastro zastávce u hlavního parkoviště pod sjezdovkou Razula.

3. Farmářský trh

Rok od roku roste zájem lidí o zdravý životní styl, ke kterému patří regionální potraviny koupené přímo od výrobců.

Festivalový farmářský trh proto letos dostal větší plochu. Nabídne pět desítek stánků a zájemci jej najdou u hotelu Pod Javorem. Na prodej budou sýry, maso, salámy i klobásy, škvarkové pomazánky, perníky, med nebo domácí sirupy.

Kromě toho, co nabízí valašská příroda, seženete třeba i ghí, tedy čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Vyrábí ho česká firma.

4. Galavečeře

Lístky na galavečeři, kterou tradičně připravují držitelé slavné michelinské hvězdy, už jsou vyprodané.

Poslední zbývají na nedělní oběd. Letos je hvězdným kuchařem festivalu Pavel Pospíšil.

Podobně je na tom i páteční galavečeře v hotelu Lanterna a sobotní v Horalu. Naději má jen několik nejrychlejších zájemců

V Horalu se navíc představí viceprezident Asociace sommeliérů České republiky Libor Nazarčuk, který představí vína k jednotlivým chodům.

Pavel Pospíšil vařil na olympiádě ve Vancouveru českým sportovcům (více zde):

21. února 2010

5. Parkování a ceny

Vstupné se platí jen na některé vybrané programy. Hlavní trasa, včetně jarmarku, trhu nebo kuchařských ukázek, je zdarma. Peníze je potřeba si vyměnit za „gastroše“ v hodnotě dvaceti korun.

Ti, kteří do Karlovic přijedou vlakem, mohou bezplatně jet autobusem z nádraží do údolí Leskové.

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek, 20 hodin
galavečeře Lanterna (Spa hotel Lanterna – Vyhlídka)

Sobota + neděle, 10–18 hodin
gastro tour s farmářským trhem (údolí Leskové), frgálová manufaktura (Gril srub Razula)

Sobota, 12–17 hodin + neděle, 11–18 hodin
kuchařské show (Resort Valachy – parkoviště u Razuly)

Sobota, 11:30–16 hodin
soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem)

Sobota, 18 hodin

posezení s cimbálovou muzikou Linda (Penzion Pod Pralesem) – program až do půlnoci (ve 22 hodin ohňostroj)

Sobota, 19 hodin
galavečeře Horal (wellness hotel Horal)

Sobota, 20 hodin
Michelinská galavečeře – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)

Sobota, 21 hodin
barmanský večer s Gin Republic (Cocktail bar – Spa hotel Lanterna)

Neděle, 11–15 hodin
soutěž o nejlepší valašský frgál (Razula)

Neděle, 12 hodin
Michelinský oběd – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)

Více na www.karlovskygastrofestival.cz

  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...