Když se loni na podzim ukázalo, že ve stropech obchodního domu Prior, který v centru Zlína vyrostl za baťovské éry, nebylo dostatek výztuže, plány na letošní letní otevření části domu po rekonstrukci dostaly trhliny. Zvláště když bylo třeba kvůli špatné statice zbourat přístavbu ze zadní strany (viz též Baťovskému obchodnímu domu chybí výztuž stropů. Na stavbě se šetřilo).
I díky mírnější zimě se ale majiteli podařilo ztrátu dohnat a plánuje, že první návštěvníci do nově zrekonstruované budovy, která je jednou z dominant centra Zlína, přijdou letos v srpnu.
„Pořád doufáme, že do Barum rally, která se koná na konci srpna, otevřeme. Půjde o přízemí a první patro. Generální dodavatel dělá vše pro to, aby termíny dodržel,“ nastínil předseda představenstva firmy Prior Radovan Pilich.
V hlavní budově budou obchody, například drogerie DM, pivnice Budvar nebo prodejna tabákových výrobků či novin.
„Komerční prostory máme téměř všechny pronajaté, volných zůstává jenom pár metrů čtverečních,“ upřesnil Pilich.
Tím, že bylo třeba zbourat přístavbu a postavit ji znovu, doznal ale původní projekt změny. Podzemní parkoviště, které bude pod hlavním objektem, se rozšíří i pod přístavbu.
Celkově tak bude mít podzemní stání kapacitu kolem 80 míst, parkovat tam však budou moci jen zaměstnanci kanceláří z horních pater Prioru. Pro veřejnost poslouží parkoviště před budovou a nově vzniklé stání na střeše přístavby, kam se vejde 60 aut.
Bistrotéka Valachy
Částečně se také promění náplň prvních dvou podlaží. Zhruba pětinu obchodní pasáže obsáhne gastronomický koncept nazvaný Bistrotéka Valachy. Plánuje ji tam zlínská společnost HP Tronic, jež v dalších patrech obchodního domu Prior buduje kanceláře a hotel s wellness centrem a restaurací na střeše.
Jádrem gastrotéky bude bistro s celodenní nabídkou snídaní, obědových menu i večeří z lokálních surovin. Její součástí bude obchod s vybranými potravinami. Hlavním lákadlem má být vlastní, ručně vyráběné pečivo.
„Zákazníci zde najdou jak běžné, tak maloprodukční potraviny, farmářské a lokální produkty či autentické zahraniční potraviny klasické kuchyně v top kvalitě, od masných výrobků přes sýry a nápoje až po ovoce, zeleninu a bylinky,“ přiblížil šéf bistrotéky Tomáš Blabla.
„Chceme zde vytvořit místo nakupování i setkávání gurmánů, milovníků dobrého jídla, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní suroviny,“ doplnil.
17. srpna 2017 |
Bistrotéku doplní bar s možností posezení do nočních hodin, kuchařská škola nebo kornuterie, v níž se budou prodávat různé pochutiny servírované do ruky v papírových kornoutech.
Firma pro svůj záměr shání asi 60 zaměstnanců do kuchyně, pekárny, cukrárny a na další pozice. Otevřít chce letos v září.
Hotel s vyhlídkovou restaurací
Ve 3. až 6. patře budovy firma HP Tronic vybuduje nové sídlo pro zaměstnance, ve zbývající části čtyřhvězdičkový wellness hotel se 70 pokoji a na střeše prosklenou vyhlídkovou restauraci.
„Hodláme vytvořit něco unikátního. Od konkurence se chceme lišit tím, že budeme klást důraz na filozofii zdravého životního stylu, jež bude procházet celou budovou,“ slibuje ředitel HP Tronic Daniel Večeřa.
Památkově chráněná budova se vizuálně vrátí do svého téměř původního stavu, v jakém vyrostla v roce 1932 podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury.
„Pro nás bylo stěžejní, aby přestavba zachovala železobetonovou nosnou konstrukci a vzhled,“ řekl Ladislav Buchta z Národního památkového ústavu v Kroměříži.
Důležitým bodem bylo také zateplení. Dříve se dělalo zvenku, dnes památkáři většinou chtějí, aby bylo u hodnotných objektů zevnitř.
2. listopadu 2017 |