Sladovna v Záhlinicích těsně sousedí s bývalým pivovarem. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V Záhlinicích po devadesáti letech obnoví vaření piva z místního sladu

  • 3
V Záhlinicích na Kroměřížsku chtějí po devadesáti letech obnovit vaření piva. Využijí k tomu slad, který pro řadu pivovarů z celé republiky vyrábí místní známá humnová sladovna. První pivo by v Záhlinicích mohlo vzniknout na jaře roku 2016.

Cihlová budova s vysokým komínem tvoří dominantu Záhlinic už 120 let. Zatímco sousední sladovna od té doby slad nikdy vyrábět nepřestala, nejoblíbenější český nápoj se v místním pivovaru přestal vařit v roce 1926.

Zřejmě už na jaře však začne v obci u Hulína po dlouhých letech opět vznikat pivo. Zájemci jej budou moci ochutnat přímo v pivovarském sklepě.

„Věříme, že si sem lidé najdou cestu a nasají nezaměnitelnou atmosféru starého pivovaru. Navíc přímo v něm vždy bývalo pivo nejlepší,“ naznačil spolumajitel blízké sladovny Aleš Přinosil.

Menší část produkce přesto podle něj poputuje i do vybraných restaurací a hospod v blízkém okolí.

První várku piva uvařili sládci v Záhlinicích v roce 1896 a poslední o třicet let později. V plánovaném znovuobnovení jeho provozu na jaře příštího roku lze díky dvěma očekávaným výročím spatřit jasnou symboliku.

Hlavní sortiment pivovaru mají představovat výčepní pivo a ležák.

„Nebráníme se ani vaření speciálů, slady k tomu máme. Z chmelů jsme si vybrali tradiční žatecký červeňák,“ podotkl Přinosil.

Jaký název obnovený pivovar ponese, však ještě není jasné.

„Jedno z vařených piv ale zřejmě pojmenujeme Hospodář po slavném záhlinickém rodákovi Františku Skopalíkovi, kterému se tak přezdívalo. Stál u zrodu pivovaru jako rolnické akciové společnosti a připomenutí si rozhodně zaslouží,“ poznamenal Přinosil.