VIDEO: Špitálu s jídly pomáhá hotelový šéfkuchař, začal telecím a candátem

  8:24aktualizováno  8:24
Se zlínskou nemocnicí začal spolupracovat šéfkuchař ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Během celého roku má pomáhat kuchařům s jídelníčkem tak, aby více využívali sezonních potravin.

Kuchyně zlínské nemocnice denně připravuje téměř 1800 jídel, z toho polovinu pro zaměstnance s nabídkou šesti pokrmů a druhou polovinu včetně dvaceti různých diet pro pacienty.

Fotogalerie

„Chtěli jsme naši kuchyni posunout dál, naučit kuchaře vařit moderně, používat nové technologie, vařit na páře,“ vysvětlila vedoucí stravování Renata Cíchová.

Z pátečního jídelního lístku proto Václavík připravoval candáta na másle s jarními brambory, telecí plátky s quinoa salátem, jarní rizoto s uzeným kuřecím masem a parmezánem či špaldové palačinky plněné kozím sýrem.

Na první pohled zajímavé menu se muselo vejít do nákladů, které se u pacientů pohybují za celodenní stravu do 65 korun, u zaměstnanců do 33 korun na den.

Donedávna vládly polotovary a předsmažené ryby

Podle Václavíka nemocniční kuchaři využívají konvektomaty nebo multifunkční pánev, ve které je možné připravit například vývar z kostí přes noc a která šetří práci i lidi.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

I přesto si nechali poradit, jak díky moderním technologiím dobře vysušit candáta nebo jak do klasického rizota použít jarní zeleninu. Rezervy v nemocniční stravě vidí například v dochucování jídel.

„Jsou pacienti, kteří musejí dodržovat dietu a proto nemohou kořeněná jídla. Je ale i spousta jiných, kteří nemají takové omezení a mají právo dostat správně ochucené jídlo,“ naznačil.

V nemocnici prý vařil poprvé, bere to jako výzvu.

„Nezvyklý je pro mě hlavně ten počet jídel, diet a podobně. Realizace v takovém množství je opravdu náročná,“ přiznal Václavík.

„Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezonu,“ doplnil.

Baťova nemocnice zlepšila nabídku jídel už v loňském roce. Původních 500 obědových strávníků z řad zaměstnanců díky tomu vzrostl na 900.

Páteční jídla v nemocnici ve Zlíně od Pavla Václavíka

Zaměstnanecká jídla

  • hráškový krém s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky
  • jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem
  • špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky
  • telecí plátky saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem
  • candát na másle s jarními brambory

Pacientská jídla

  • bez zdravotního omezení v jídle: grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře
  • beztučná dieta: kuřecí roláda plněná špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem

„Když jsem před rokem přišla, vařili spíše z polotovarů, kupovali předsmažené ryby, sýry. Teď používáme původní suroviny, které soutěžíme každý den a díky tomu máme čerstvou zeleninu, ryby i chlazené maso,“ upozornila Cíchová.

Mají vlastní pomazánky, pečivo i koláče

Vedení potvrzuje, že kvalitní strava nemusí nutně znamenat vyšší náklady. Díky soutěžení naopak mohli kuchaři například zvětšit porce masa a nabízet ryby i čerstvou zeleninu.

„Přesvědčili jsme se, že jde i při dodržení nákladů používat kvalitní suroviny na přípravu zaměstnanecké i pacientské stravy,“ poukázala Cíchová.

Kuchyně si navíc vyrábí i vlastní pomazánky, saláty, pečivo, tvarohové výrobky i koláče. Ty dostávají nejen pacienti během denní stravy, ale koupit si je mohou i návštěvníci v nemocničním bistru.

Loni investovala zlínská nemocnice do nových technologií v kuchyni zhruba dva miliony korun. Letos chce opravit elektroinstalaci a pořídit myčku nádobí. Náklady by měly dosáhnout čtyř milionů korun.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

Kladno s Plekancem v sestavě zdolalo Vsetín, Jihlava uspěla v Prostějově

V utkání proti Slavii míří za pukem budějovický Zdeněk Doležal (vlevo).

První hokejová liga pokračovala 33. kolem. Kladno i s Tomášem Plekancem v sestavě přehrálo Vsetín 6:3, trápící se...

Muž se pokusil zastřelit šéfa své přítelkyně, protože jí dával malý plat

Ilustrační snímek

Až dvacetileté vězení hrozí muži ze Vsetínska, který v opilosti vystřelil na provozovatele restaurace a jen těsně jej...

Po sérii násilných potyček sepsali lidé v Uherském Brodě petici

Ilustrační snímek

Devět případů napadení obyvatel za jeden měsíc vyvolalo velké emoce v Uherském Brodě. Řada kritických reakcí se...

Další z rubriky

Trať do Valašského Meziříčí brzy zrychlí, oprava nádraží ale musí počkat

Vlakové nádraží ve Valašském Meziříčí.

Stát díky úpravám umožní rychlejší jízdu na trati ke státní hranici přes Valašské Meziříčí, k nelibosti místních tam...

„Špuntomat“ prodává pěnu do uší pro klidný pobyt v nemocnici

Špuntomat nabízí hygienické a certifikované špunty do uší.

V nemocnici ve Valašském Meziříčí začal fungovat „špuntomat“, který zájemcům vydává špunty do uší. Pacientům má...

Po sérii násilných potyček sepsali lidé v Uherském Brodě petici

Ilustrační snímek

Devět případů napadení obyvatel za jeden měsíc vyvolalo velké emoce v Uherském Brodě. Řada kritických reakcí se...

Najdete na iDNES.cz