VIDEO: Špitálu s jídly pomáhá hotelový šéfkuchař, začal telecím a candátem

  8:24aktualizováno  8:24
Se zlínskou nemocnicí začal spolupracovat šéfkuchař ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík. Během celého roku má pomáhat kuchařům s jídelníčkem tak, aby více využívali sezonních potravin.

Kuchyně zlínské nemocnice denně připravuje téměř 1800 jídel, z toho polovinu pro zaměstnance s nabídkou šesti pokrmů a druhou polovinu včetně dvaceti různých diet pro pacienty.

Fotogalerie

„Chtěli jsme naši kuchyni posunout dál, naučit kuchaře vařit moderně, používat nové technologie, vařit na páře,“ vysvětlila vedoucí stravování Renata Cíchová.

Z pátečního jídelního lístku proto Václavík připravoval candáta na másle s jarními brambory, telecí plátky s quinoa salátem, jarní rizoto s uzeným kuřecím masem a parmezánem či špaldové palačinky plněné kozím sýrem.

Na první pohled zajímavé menu se muselo vejít do nákladů, které se u pacientů pohybují za celodenní stravu do 65 korun, u zaměstnanců do 33 korun na den.

Donedávna vládly polotovary a předsmažené ryby

Podle Václavíka nemocniční kuchaři využívají konvektomaty nebo multifunkční pánev, ve které je možné připravit například vývar z kostí přes noc a která šetří práci i lidi.

#jidlovnemocnicich

Byli jste v nemocnici spokojeni s jídlem, nebo vám nechutnalo? 

Napište nám svoji zkušenost nebo pošlete fotku jídla na adresu jidlo@idnes.cz.

A nebo sdílejte fotky jídel pod hashtagem #jidlovnemocnicich na Instagramu či Facebooku. Vaše snímky ukážeme na iDNES.cz.

I přesto si nechali poradit, jak díky moderním technologiím dobře vysušit candáta nebo jak do klasického rizota použít jarní zeleninu. Rezervy v nemocniční stravě vidí například v dochucování jídel.

„Jsou pacienti, kteří musejí dodržovat dietu a proto nemohou kořeněná jídla. Je ale i spousta jiných, kteří nemají takové omezení a mají právo dostat správně ochucené jídlo,“ naznačil.

V nemocnici prý vařil poprvé, bere to jako výzvu.

„Nezvyklý je pro mě hlavně ten počet jídel, diet a podobně. Realizace v takovém množství je opravdu náročná,“ přiznal Václavík.

„Nastavené to je dobře, kuchaři však musí víc zapojit fantazii, vymýšlet něco nového a napasovat to na sezonu,“ doplnil.

Baťova nemocnice zlepšila nabídku jídel už v loňském roce. Původních 500 obědových strávníků z řad zaměstnanců díky tomu vzrostl na 900.

Páteční jídla v nemocnici ve Zlíně od Pavla Václavíka

Zaměstnanecká jídla

  • hráškový krém s krutony, čerstvou řeřichou a hráškovými výhonky
  • jarní rizoto s uzeným kuřetem a parmazánem
  • špaldové palačinky plněné kozím sýrem s čerstvou pažitkou sypané jarními výhonky
  • telecí plátky saltimbocca plněné prosciuttem a čerstvou šalvějí s quinoa salátem
  • candát na másle s jarními brambory

Pacientská jídla

  • bez zdravotního omezení v jídle: grilované krůtí prsíčko s divokou rýží a jarní zeleninou na páře
  • beztučná dieta: kuřecí roláda plněná špenátem a ricottou se zeleninovým kuskusem

„Když jsem před rokem přišla, vařili spíše z polotovarů, kupovali předsmažené ryby, sýry. Teď používáme původní suroviny, které soutěžíme každý den a díky tomu máme čerstvou zeleninu, ryby i chlazené maso,“ upozornila Cíchová.

Mají vlastní pomazánky, pečivo i koláče

Vedení potvrzuje, že kvalitní strava nemusí nutně znamenat vyšší náklady. Díky soutěžení naopak mohli kuchaři například zvětšit porce masa a nabízet ryby i čerstvou zeleninu.

„Přesvědčili jsme se, že jde i při dodržení nákladů používat kvalitní suroviny na přípravu zaměstnanecké i pacientské stravy,“ poukázala Cíchová.

Kuchyně si navíc vyrábí i vlastní pomazánky, saláty, pečivo, tvarohové výrobky i koláče. Ty dostávají nejen pacienti během denní stravy, ale koupit si je mohou i návštěvníci v nemocničním bistru.

Loni investovala zlínská nemocnice do nových technologií v kuchyni zhruba dva miliony korun. Letos chce opravit elektroinstalaci a pořídit myčku nádobí. Náklady by měly dosáhnout čtyř milionů korun.

Autor:


Nejčtenější

Vysázet 80 procent listnáčů? Vlastníci s návrhem obnovy lesů nesouhlasí

Zdejší listnatý les je plný nádherných vzrostlých dubů letních nebo jírovců s...

Ministerstvo životního prostředí navrhuje pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj, aby se v lokalitách zasažených...

Na medvěda na Valašsku chystají klec. Dobré řešení neexistuje, ví odborník

Medvěda zachytila v úterý ráno fotopast opět na vrcholu kopce Skalica u...

Medvěda tuláka, který škodí na valašských samotách, zřejmě čeká odchyt. Stále víc se přibližuje k lidem, ztrácí...



Proč nešlo udržet Traorého? Grygera vysvětluje nejen odchod opory

Zlínský sportovní ředitel Zdeněk Grygera (vlevo) a trenér Michal Bílek sledují...

Vnímá, že na tom mohli být po skvělém vstupu do sezony ještě lépe. Páté místo a zisk 20 bodů ve druhé reprezentační...

Kvůli obřímu podvádění s recepty už soud vyslechl přes 600 pacientů

Obžalovaný praktický lékař Vladimír Líčeník (vlevo) a lékárník Luděk Konvička u...

Více než šest stovek pacientů, na jejichž jména byly podle obžaloby po dobu šesti let vystavovány fiktivní recepty, už...

Na připravovanou D49 míří další stížnost, aktivistům vadí drobné stavby

Stavba obchvatu. Ilustrační foto

I když soud v létě povolil přípravu úseku dálnice D49 z Hulína do Fryštáku, termín výstavby se může opět oddálit....

Další z rubriky

K vyjednávání patří i taktika, říká Adámek o hlasech, které neměl

Zlínský primátor a lídr hnutí STAN Miroslav Adámek.

Zlínskému primátorovi Miroslavu Adámkovi se nepodařilo vyřešit problém s chybějícím hlasem z jeho hnutí STAN, kvůli...

Domíchávač betonu se převrátil na zahradu, kolos zvedaly dva jeřáby

Nehoda domíchávače v obci Březůvky na Zlínsku.

Třicetitunový domíchávač betonu se při havárii na Zlínsku převrátil na zahradu rodinného domu a zdemoloval při tom...

Muž hledal přes inzeráty lásku a auto, žena ho podvedla nabídkou obojího

Ilustrační snímek

Pokus staršího muže najít si známost a zároveň koupit auto zneužila žena z Přerovska. V novinách objevila jeho dva...

Najdete na iDNES.cz