Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší mošt teče ze starších odrůd, říká znalec. Úroda byla letos slabší

  8:26aktualizováno  8:26
Moštování je společenská událost. Chlapi při něm proberou všechno možné, jablečnou šťávu koštují podobně jako víno. Kvůli neúrodě je jí ale podstatně méně než loni, kdy se u moštáren stály fronty.

V kroměřížské moštárně pracují dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hned u vstupu do jednoho z nenápadných domků v kroměřížské zahrádkářské kolonii praští do nosu silná, ale příjemná vůně jablek. V nevelké místnosti vede skupina mužů družný rozhovor. Mezitím z kovové roury trčící z moštovacího lisu čůrkem proudí jablečná šťáva. Na stolku jsou nachystané skleničky, kousek vedle v pytli ještě celá jablka.

Jeden z letošních posledních moštovacích dní se nese v idylickém duchu.

Fotogalerie

„Letos tu máme docela klid, neurodilo se příliš jablek. Loni přinesli lidé plný pytel a strávili tu několik hodin, letos jsou za chvilku hotoví,“ popisuje šéf místních zahrádkářů Jaromír Kleibl, který má moštování na starosti.

Zatímco loni v Kroměříži vylisovali přes deset tisíc litrů jablečné šťávy, letos je to jenom šest. Odpovídá to tomu, že ovocnáři neměli dobrý rok. Kvůli jarním mrazům byla úroda takřka poloviční.

„Většina lidí si donese jednu bedýnku, před rokem chodívali s plnými pytli. Byly to stovky kilogramů jablek. Na některé zákazníky jsme si museli vyhradit čas i mimo otevírací dobu,“ zmínil.

Bedýnku lisují patnáct minut

Proměnit jablka ve sladkou šťávu není příliš složitý proces. Plody nejprve s rachotem namele drtička na hustou kašovitou hmotu. Někdo si ji odnese, dá do beček, nechá nakvasit a vyrábí z toho pálenku.

„Většinou ale nadrcená jablka zabalíme do speciálního filtru a dáme do hydraulického lisu,“ přibližuje Kleibl.

V Hulíně zpracovávají ovoce kolektivně: mošt vám vyrobí z cizích jablek

Jednu dávku moštovací zařízení zpracuje zhruba za čtvrt hodiny, vydá to přibližně na patnáct litrů. „Dvě třetiny jablek se zpracují na šťávu, zbytek je odpad, který tu ekologicky zpracujeme,“ říká Kleibl.

Při moštování pracuje rychle a přesně, tvrdí ale, že pokazit se toho moc nedá.

„Kvalita moštu je z devadesáti procent dána kvalitou jablek. Mně se nejvíc osvědčily starší odrůdy jako panenské jablko, jadernička nebo kardinálka. To poznáte už jen na tom, jak krásně vám tu zavoní,“ líčí.

Špatně se naopak pracuje s modernějšími druhy jablek. „Lidé je donesou často přezrálé, nemají vhodnou strukturu, zachycují se na filtru. Musíme jej neustále čistit a přidělává nám to práci.“

Někdo si z moštu vyrábí cider

Bohumil Beneš, který s sebou vzal ke zpracování bednu jablek, vsadil na odrůdu ontario. „Mám odzkoušeno, že je z ní výborný mošt, a navíc jsou to jediná jablka, kterých jsem měl na stromech dostatek,“ vysvětluje.

Z dnešní várky bude mít patnáct litrů jablečné šťávy. Tak akorát, aby to zvládl využít. „Část rozdám a zbytek se vypije hned, hlavně děti to mají rády.“

Právě vymyslet, co s velkým množstvím moštu, je pro některé zákazníky problém.

V Kroměříži totiž nemají pasterizační zařízení, šťávu je tak potřeba zkonzumovat do několika dní. „Jsou metody, jak mošt uchovat delší dobu. Je možné jej třeba zamrazit, uchovávat ve vzduchotěsném vaku. Jeden zákazník si jej uchovává v pivním sudu. Na povrchu mošt mírně zakvasí, ale jinak zůstane dobrý,“ nastínil vedoucí moštárny.

Někteří lidé nechávají mošt zkvasit záměrně a vyrábějí z něj populární alkoholický nápoj cider. „Je velmi osvěžující, můžete si ho vyrobit sami ve sklepě a z vlastních jablek chutná lépe než kupovaný,“ říká Kleibl.

V moštárně pracuje dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí, stejně jako ve většině dalších moštáren v okolí.




Nejčtenější

Muž ve Zlíně ubil sousedova jorkšíra smetákem. Pořád to hulákalo, říká

Soused zabil seniorovi psa

Čtyřicetiletý muž ve Zlíně ubil sousedovi psa smetákem. Policii se přiznal a řekl, že mu došla trpělivost se štěkáním...

V Hostýnských vrších platí zákaz vstupu do lesů, zavřeny jsou i rozhledny

Rozhledna na vrcholu Kelčského Javorníku, který se nachází ve výšce 865 metrů...

Polomy v lesích komplikují začátek turistické sezony ve Zlínském kraji. Nejhorší je situace v Hostýnských vrších, kde...



Věznice v Hradišti byla komunistickým peklem, popravy hlásilo vytí psů

Uherské Hradiště bylo v 50. letech místem, kde dozorci brutálně týrali...

Její zdi nikdy nebyly místem radosti. Události po komunistickém puči v roce 1948 ale uherskohradišťskou věznici...

Jihlava - Zlín 1:1, drama o záchranu, v poslední minutě srovnal Ikaunieks

Zlínský brankář Zdeněk Zlámal čelí jihlavské šanci, v níž se ocitli Martin Nový...

Zlínští fotbalisté byli vteřiny od důležitého vítězství, které by je posunulo blízko k záchraně v první lize. V páteční...

V domově našla kancelář ombudsmana utlumené seniory, ředitel to odmítá

Domov pro seniory ve Zlíně na Burešově.

Kancelář ombudsmana zjistila vážná pochybení v provozu zlínského Domova pro seniory na Burešově. Klienti údajně...

Další z rubriky

Kvůli pochybnému hospodaření zlínské nemocnice je obžalovaná někdejší šéfka

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Policie ukončila vyšetřování hospodaření zlínské nemocnice kolem roku 2012. Výsledek potvrdil podezření na zkreslování...

Řeku Moravu byste před 200 lety nepoznali, říká specialista na mokřady

Mokřad u Slováckých strojíren. Na tomto místě se promyšleně obnovily a částečně...

Představují přirozenou zásobárnu vody v krajině, umějí ji v přírodě zadržet a poskytují vhodné podmínky pro život...

V novém zlínském Prioru otevřou v létě první obchody včetně bistrotéky

V obchodní pasáži Prioru má vzniknout gastronomický koncept nazvaný Bistrotéka...

První dvě podlaží opravovaného obchodního domu Prior ve Zlíně se otevřou letos v létě. Bude v nich supermarket,...

Toyota Corolla 1.6 i 2017 ·
Toyota Corolla 1.6 i 2017 ·

r.v. 2017, naj. 20 403 km, benzín
420 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz