Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší mošt teče ze starších odrůd, říká znalec. Úroda byla letos slabší

  8:26aktualizováno  8:26
Moštování je společenská událost. Chlapi při něm proberou všechno možné, jablečnou šťávu koštují podobně jako víno. Kvůli neúrodě je jí ale podstatně méně než loni, kdy se u moštáren stály fronty.

V kroměřížské moštárně pracují dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hned u vstupu do jednoho z nenápadných domků v kroměřížské zahrádkářské kolonii praští do nosu silná, ale příjemná vůně jablek. V nevelké místnosti vede skupina mužů družný rozhovor. Mezitím z kovové roury trčící z moštovacího lisu čůrkem proudí jablečná šťáva. Na stolku jsou nachystané skleničky, kousek vedle v pytli ještě celá jablka.

Jeden z letošních posledních moštovacích dní se nese v idylickém duchu.

Fotogalerie

„Letos tu máme docela klid, neurodilo se příliš jablek. Loni přinesli lidé plný pytel a strávili tu několik hodin, letos jsou za chvilku hotoví,“ popisuje šéf místních zahrádkářů Jaromír Kleibl, který má moštování na starosti.

Zatímco loni v Kroměříži vylisovali přes deset tisíc litrů jablečné šťávy, letos je to jenom šest. Odpovídá to tomu, že ovocnáři neměli dobrý rok. Kvůli jarním mrazům byla úroda takřka poloviční.

„Většina lidí si donese jednu bedýnku, před rokem chodívali s plnými pytli. Byly to stovky kilogramů jablek. Na některé zákazníky jsme si museli vyhradit čas i mimo otevírací dobu,“ zmínil.

Bedýnku lisují patnáct minut

Proměnit jablka ve sladkou šťávu není příliš složitý proces. Plody nejprve s rachotem namele drtička na hustou kašovitou hmotu. Někdo si ji odnese, dá do beček, nechá nakvasit a vyrábí z toho pálenku.

„Většinou ale nadrcená jablka zabalíme do speciálního filtru a dáme do hydraulického lisu,“ přibližuje Kleibl.

V Hulíně zpracovávají ovoce kolektivně: mošt vám vyrobí z cizích jablek

Jednu dávku moštovací zařízení zpracuje zhruba za čtvrt hodiny, vydá to přibližně na patnáct litrů. „Dvě třetiny jablek se zpracují na šťávu, zbytek je odpad, který tu ekologicky zpracujeme,“ říká Kleibl.

Při moštování pracuje rychle a přesně, tvrdí ale, že pokazit se toho moc nedá.

„Kvalita moštu je z devadesáti procent dána kvalitou jablek. Mně se nejvíc osvědčily starší odrůdy jako panenské jablko, jadernička nebo kardinálka. To poznáte už jen na tom, jak krásně vám tu zavoní,“ líčí.

Špatně se naopak pracuje s modernějšími druhy jablek. „Lidé je donesou často přezrálé, nemají vhodnou strukturu, zachycují se na filtru. Musíme jej neustále čistit a přidělává nám to práci.“

Někdo si z moštu vyrábí cider

Bohumil Beneš, který s sebou vzal ke zpracování bednu jablek, vsadil na odrůdu ontario. „Mám odzkoušeno, že je z ní výborný mošt, a navíc jsou to jediná jablka, kterých jsem měl na stromech dostatek,“ vysvětluje.

Z dnešní várky bude mít patnáct litrů jablečné šťávy. Tak akorát, aby to zvládl využít. „Část rozdám a zbytek se vypije hned, hlavně děti to mají rády.“

Právě vymyslet, co s velkým množstvím moštu, je pro některé zákazníky problém.

V Kroměříži totiž nemají pasterizační zařízení, šťávu je tak potřeba zkonzumovat do několika dní. „Jsou metody, jak mošt uchovat delší dobu. Je možné jej třeba zamrazit, uchovávat ve vzduchotěsném vaku. Jeden zákazník si jej uchovává v pivním sudu. Na povrchu mošt mírně zakvasí, ale jinak zůstane dobrý,“ nastínil vedoucí moštárny.

Někteří lidé nechávají mošt zkvasit záměrně a vyrábějí z něj populární alkoholický nápoj cider. „Je velmi osvěžující, můžete si ho vyrobit sami ve sklepě a z vlastních jablek chutná lépe než kupovaný,“ říká Kleibl.

V moštárně pracuje dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí, stejně jako ve většině dalších moštáren v okolí.




Nejčtenější

Tři mrtví v tichém domě. Rodina ze Zlína měla podivné zvyky, říkají místní

Policisté našli v domě ve Zlíně tři mrtvoly (6.2.2018).

Jak zemřeli tři členové jedné rodiny nalezení v pronajatém domě ve Zlíně, je stále nejasné. Sousedé mluví o rodině...

Čechmánek říkal, že to máme vydržet, vypověděl o dluhu šéf stavební firmy

Roman Čechmánek u zlínského soudu.

U zlínského soudu, který se zabývá kauzou bývalého brankáře Romana Čechmánka, vypovídali představitelé několika...



Osmifinále je úspěch. A jsem rád i za český fotbal, řekl Vrba po postupu

Plzeňský trenér Pavel Vrba slaví s fanoušky postup do osmifinále Evropské ligy.

A v osmifinále Arsenal. „To by bylo úžasné,“ zvolal trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba. Viktoria potřetí za...

Opilec v podmínce málem utopil dlužníka v ledovém potoce, dostal 17 let

Obžalovaní Martin Schenk (druhý zleva) a Michal Macháček (vpravo) v jednací...

Na sedmnáct let poslal olomoucký krajský soud do vězení Martina Schenka, který ve Viganticích na Vsetínsku zbil a málem...

Ženu na ulici ve Vsetíně zbili útočníci, pomohl jí kolemjdoucí mladík

(Ilustrační snímek)

Díky zastání náhodného kolemjdoucího neutrpěla vážnější zranění žena, kterou ve Vsetíně napadla pravděpodobně trojice...

Další z rubriky

Zlín přestaví kino v Malenovicích, bude z něj multifunkční sál

Kino Květen ve zlínské části Malenovice nadále slouží také jako kryt.

Zlínský magistrát ustoupil od plánu udělat z bývalého kina Květen v Malenovicích moderní budovu s prosklenou patrovou...

V Kanadě zemřela Sonja Baťová, vdově po Tomáši Baťovi mladším bylo 91 let

Sonja Baťová se narodila v roce 1926 ve švýcarském Curychu ve významné rodině...

V nemocnici v Kanadě zemřela v noci na středu Sonja Baťová. Vdově po Tomáši Baťovi mladším, synovi zakladatele původně...

Otrokovice vyvlastnily pozemky pro obchvat, majitelé se odvolali

D55 Otrokovice, obchvat JV

Otrokovická radnice vyvlastnila pozemky, které bránily budování další části dálnice D55, jíž má být dostavba dálničního...

Najdete na iDNES.cz