Nejlepší mošt teče ze starších odrůd, říká znalec. Úroda byla letos slabší

  8:26aktualizováno  8:26
Moštování je společenská událost. Chlapi při něm proberou všechno možné, jablečnou šťávu koštují podobně jako víno. Kvůli neúrodě je jí ale podstatně méně než loni, kdy se u moštáren stály fronty.

V kroměřížské moštárně pracují dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Hned u vstupu do jednoho z nenápadných domků v kroměřížské zahrádkářské kolonii praští do nosu silná, ale příjemná vůně jablek. V nevelké místnosti vede skupina mužů družný rozhovor. Mezitím z kovové roury trčící z moštovacího lisu čůrkem proudí jablečná šťáva. Na stolku jsou nachystané skleničky, kousek vedle v pytli ještě celá jablka.

Jeden z letošních posledních moštovacích dní se nese v idylickém duchu.

Fotogalerie

„Letos tu máme docela klid, neurodilo se příliš jablek. Loni přinesli lidé plný pytel a strávili tu několik hodin, letos jsou za chvilku hotoví,“ popisuje šéf místních zahrádkářů Jaromír Kleibl, který má moštování na starosti.

Zatímco loni v Kroměříži vylisovali přes deset tisíc litrů jablečné šťávy, letos je to jenom šest. Odpovídá to tomu, že ovocnáři neměli dobrý rok. Kvůli jarním mrazům byla úroda takřka poloviční.

„Většina lidí si donese jednu bedýnku, před rokem chodívali s plnými pytli. Byly to stovky kilogramů jablek. Na některé zákazníky jsme si museli vyhradit čas i mimo otevírací dobu,“ zmínil.

Bedýnku lisují patnáct minut

Proměnit jablka ve sladkou šťávu není příliš složitý proces. Plody nejprve s rachotem namele drtička na hustou kašovitou hmotu. Někdo si ji odnese, dá do beček, nechá nakvasit a vyrábí z toho pálenku.

„Většinou ale nadrcená jablka zabalíme do speciálního filtru a dáme do hydraulického lisu,“ přibližuje Kleibl.

V Hulíně zpracovávají ovoce kolektivně: mošt vám vyrobí z cizích jablek

Jednu dávku moštovací zařízení zpracuje zhruba za čtvrt hodiny, vydá to přibližně na patnáct litrů. „Dvě třetiny jablek se zpracují na šťávu, zbytek je odpad, který tu ekologicky zpracujeme,“ říká Kleibl.

Při moštování pracuje rychle a přesně, tvrdí ale, že pokazit se toho moc nedá.

„Kvalita moštu je z devadesáti procent dána kvalitou jablek. Mně se nejvíc osvědčily starší odrůdy jako panenské jablko, jadernička nebo kardinálka. To poznáte už jen na tom, jak krásně vám tu zavoní,“ líčí.

Špatně se naopak pracuje s modernějšími druhy jablek. „Lidé je donesou často přezrálé, nemají vhodnou strukturu, zachycují se na filtru. Musíme jej neustále čistit a přidělává nám to práci.“

Někdo si z moštu vyrábí cider

Bohumil Beneš, který s sebou vzal ke zpracování bednu jablek, vsadil na odrůdu ontario. „Mám odzkoušeno, že je z ní výborný mošt, a navíc jsou to jediná jablka, kterých jsem měl na stromech dostatek,“ vysvětluje.

Z dnešní várky bude mít patnáct litrů jablečné šťávy. Tak akorát, aby to zvládl využít. „Část rozdám a zbytek se vypije hned, hlavně děti to mají rády.“

Právě vymyslet, co s velkým množstvím moštu, je pro některé zákazníky problém.

V Kroměříži totiž nemají pasterizační zařízení, šťávu je tak potřeba zkonzumovat do několika dní. „Jsou metody, jak mošt uchovat delší dobu. Je možné jej třeba zamrazit, uchovávat ve vzduchotěsném vaku. Jeden zákazník si jej uchovává v pivním sudu. Na povrchu mošt mírně zakvasí, ale jinak zůstane dobrý,“ nastínil vedoucí moštárny.

Někteří lidé nechávají mošt zkvasit záměrně a vyrábějí z něj populární alkoholický nápoj cider. „Je velmi osvěžující, můžete si ho vyrobit sami ve sklepě a z vlastních jablek chutná lépe než kupovaný,“ říká Kleibl.

V moštárně pracuje dva dny v týdnu od konce srpna, na sklonku října provoz končí, stejně jako ve většině dalších moštáren v okolí.

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

Kladno s Plekancem v sestavě zdolalo Vsetín, Jihlava uspěla v Prostějově

V utkání proti Slavii míří za pukem budějovický Zdeněk Doležal (vlevo).

První hokejová liga pokračovala 33. kolem. Kladno i s Tomášem Plekancem v sestavě přehrálo Vsetín 6:3, trápící se...

Gang vozil na Zlínsko kokain ze Slovenska, šéfové si užívali luxusu

Slovenskému dovozci kokainu policisté zabavili i luxusní automobil.

Policie pozatýkala gang distributorů drog, který téměř rok dovážel ze Slovenska na Zlínsko kokain, ředil jej a...

Zlín - Plzeň 0:2, góly v úvodu a mistr si v klidu došel pro výhru

Plzeňští fotbalisté slaví vstřelenou branku, zato Zlín smutní.

Dva góly během pěti minut v úvodu utkání usnadnily plzeňským fotbalistům předehrávku 18. kola první ligy. Ve Zlíně...

Další z rubriky

Hlavní tah z Brna na Slovensko uzavřela tragická srážka auta s kamionem

Tragická dopravní nehoda u Drslavic.

Několik hodin byla dnes neprůjezdná hlavní silnice z Brna na Slovensko. U Drslavic na Uherskobrodsku se totiž dopoledne...

Trať do Valašského Meziříčí brzy zrychlí, oprava nádraží ale musí počkat

Vlakové nádraží ve Valašském Meziříčí.

Stát díky úpravám umožní rychlejší jízdu na trati ke státní hranici přes Valašské Meziříčí, k nelibosti místních tam...

Most u Tlumačova je po půl roce opravený, končí objížďka přes Otrokovice

Ilustrační snímek

Rozsáhlá oprava silničního mostu přes vlakové koleje mezi Otrokovicemi a Tlumačovem je u konce. Od pondělí budou moct...

Najdete na iDNES.cz