Šéfkuchař kroměřížského Hotelu Octárna Ondřej Poláček.

Šéfkuchař kroměřížského Hotelu Octárna Ondřej Poláček. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Kroměříž ožije moravským gastrofestivalem, láká na králíka a houby

  • 0
Fanoušci zážitkové gastronomie se už popáté potkají v Kroměříži. V areálu místního Hotelu Octárna se od pátku do neděle koná Moravia Food Festival, jedna z největších akcí svého druhu na Moravě. Kroměříž si zároveň připomene slavné setkání císaře a cara.

Festival nabídne během tří dnů šest špičkových restaurací z vybraných měst, jejichž předkrmy, polévky, hlavní chody a dezerty mohou lidé ochutnat.

Letošní ročník Moravia Food Festivalu v Kroměříži se zaměří na králíka a houby na jakýkoliv způsob.

Moravia Food Festival 2015

Kdy: pátek 22. května (16–22 hodin), sobota 23. května (11–22 hodin) a neděle 24. května (11–16 hodin)

Kde: areál Hotelu Octárna v blízkosti centra Kroměříže

Kdo se představí: Hotel Octárna Kroměříž, hotel Vega Pozlovice, hotel Tomášov Zlín, restaurace Cukrovar Holešov, hotel U hejtmana Šarovce Uherské Hradiště, restaurace U Bruna Kroměříž a pivovar Maxmilián Kroměříž

Vstupné: 330 Kč (pátek, neděle) a 370 Kč (sobota). V ceně vstupenky je zahrnuto deset jídelních poukazů (denárů) v hodnotě 250 Kč

Cena jídla: platí se denáry (jeden stojí 25 Kč). Degustační porce činí 30 až 50 gramů. Předkrmy: 3 denáry. Polévky: 2 denáry. Hlavní chod: 3 denáry. Chřest: 2 denáry. Moučníky: 3 denáry. Denáry se prodávají na dvou prodejních místech v areálu hotelu vždy po deseti kusech, zpátky se nevybírají.

Vybavení: návštěvníci festivalu si mohou na pokladně zapůjčit oproti vratné záloze 30 Kč nerezovou vidličku s nožem.

Více na webu www.festivaljidla.cz.

„Toto zadání je pro všechny zúčastněné podmínkou a jídlo je soutěžní,“ řekla ředitelka pořádajícího Hotelu Octárna Lenka Schützová.

V minulosti byly hlavními tématy gastronomické přehlídky svíčková, rajská i koprová omáčka či chřest.

„Letos jsme se rozhodli vybrat typicky české jídlo, které si každý může doma uvařit,“ vysvětlila Schützová.

Právě soutěž o nejchutnější pokrm připravený z králičího masa a hub, který vybere odborná porota i veřejnost, se stane součástí doprovodného programu.

Ten nabídne na hlavním pódiu komentovaný program týkající se vaření nebo v sobotu večer hudební produkci.

Vařit bude hvězdný kuchař Jan Davídek

Hlavním hostem letošního festivalu bude Jan Davídek z pražského kulinářského týmu Czech Chefs, který se svým týmem loni vyhrál celosvětovou prestižní soutěž FHA 2014 Culinary Challenge. V Kroměříži se představí v pátek a sobotu.

„Spolupracujeme s ním dlouhodobě, je to špičkový odborník,“ podotkla Schützová.

V pátek i v neděli bude vařit přímo na podiu Václav Forman, předseda Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Ukáže jídla, která uspěla na významných tuzemských gastronomických soutěžích.

Všechny tři dny si zájemci mohou poslechnout profesionálního kuchaře Jaroslava Lejnara, který bude mluvit o regionálních potravinách.

V sobotu a neděli dorazí Michal Jandl, dvojnásobný mistr republiky v sabráži (francouzský výraz pro otvírání lahví sektu useknutím jejího hrdla).

První dva dny se koná i soutěž v rychlosti pití piva, v sobotu bude k vidění filetování, porcování a úprava čtyřicetikilové ryby ulovené na Šrí Lance a v neděli se konají ukázky moderní cukrařiny.

Podle Schützové se dá očekávat návštěva kolem tří tisíc lidí.

„Největší zájem bývá tradičně o sobotní program a večerní hudbu, letos zazní živá cimbálovka. Všechno se koná pod stanem, takže jsme připravení i na mokrou variantu,“ popsala ředitelka Octárny.

Kroměřížský gastrofestival se letos koná už pošesté a na Moravě patřil mezi první akce svého druhu. Tuzemská obliba zážitkové gastronomie je podle Schützové logickou věcí.

„Diváci v televizi rádi sledují Pohlreicha, S Italem v kuchyni a další pořady. Jídlo je fenomén, který baví stále víc a víc lidí,“ je přesvědčená.

Kroměříž připomene slavné setkání císaře a cara

Velkolepými oslavami, které připomínají 130 let starou schůzku rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III., ožije v sobotu Kroměříž.

Do města se kromě obou vladařů sjedou i gardisté, četníci a zástupy krojovaných Hanáků. Návštěvníci si tak připomenou atmosféru konce 19. století a někdejší slávu habsburské monarchie.

Setkání císaře a cara v Kroměříži bylo v roce 1885 událostí, jakou město do té doby nezažilo.

„Na tři dny se stalo centrem evropského významu. Oba vládci tehdy byli ve městě poprvé. František Josef sice nechal v roce 1849 rozehnat říšský sněm, který v Kroměříži zasedal, osobně ale na místě nebyl,“ popsal vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Císař přijede do města s manželkou po půl osmé ráno parním vlakem, car dorazí o dvě hodiny později. Z vyzdobeného nádraží odveze oba vládce do středu města kočár tažený koňmi. S nimi vyrazí i průvod stovek lidí v dobových kostýmech. Kromě krojovaných Hanáků se v něm objeví četníci, sokolové, studenti nebo ostrostřelci.

„Na bezpečnost obou panovníků dohlédnou – stejně jako před 130 lety – gardisté. Zejména car Alexandr se velice bál o svůj život. Jeho otec se totiž stal obětí atentátu,“ řekl Evžen Petřík, vedoucí skupiny historického šermu Biskupští manové, která se na organizaci oslav výrazně podílejí.

Na náměstí státníky přivítá starosta a další zástupci města, lidé zde zhlédnou i přehlídku 500 účastníků akce. Odpolední program zahrnuje ukázku dobového odívání nebo koncert pěveckého sboru Moravan. „Dojde i na zátah četníků proti anarchistovi,“ usmál se Zrna.

Pokud nebude pršet, přivítá část programu také Podzámecká zahrada s přehlídkou historické vojenské techniky a ukázkami zručnosti tehdejších vojáků.

K akci se zároveň připojí Arcibiskupský zámek, který lidem nabídne volný průchod reprezentačními sály a otevře vinné sklepy.

,