Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Firma ze Zlínska chrání luštěniny před škůdci dusíkem, díky nové technologii

  9:36aktualizováno  9:36
Firma Podravka - Lagris z Dolní Lhoty chrání potraviny před škůdci dusíkovou atmosférou. Technologii za 25 milionů korun, která je ojedinělá ve střední a východní Evropě, pomohli vyvinout vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Radek Aulický z Výzkumného ústavu rostlinné výroby | foto: Jan Salač, Mafra

Přes sedm metrů vysoký železný zásobník zaplňuje celou halu. Vejde se do něj 25 tun čočky, hrachu, cizrny a dalších luštěnin. Kromě potravin se ale uvnitř skrývá také dusík.

Podravka - Lagris

Společnost Lagris byla založena v roce 1991 jako rodinná firma. Na začátku obchodovala s ovocem a zeleninou, pak se sortiment rozšířil o rýži a luštěniny. Od roku 1993 začala firma na trh dodávat do té doby neznámé výrobky, například rýži basmati, indiánskou nebo jasmínovou. V roce 2002 se Lagris stal součástí chorvatské skupina Podravka, známé výrobou přísady do jídel Vegeta. V Dolní Lhotě zaměstnává firma na 160 lidí a ročně zpracuje desítky tun rýže a luštěnin. Pod značkou Lagris a Podravka prodává také sůl, kořenicí směsi nebo sterilovanou zeleninu.

Pro jednoho z největších českých potravinářských podniků, který sídlí v Dolní Lhotě, je to nezbytný prvek. Dusík totiž umí zahubit škůdce, kteří se na poli i během skladování mohou dostat do suroviny.

Ve střední a východní Evropě je to zcela ojedinělá technologie. „Je to účinná, ekologická a cenově přijatelná metoda, jak potraviny ochránit. Po vyčištění jsou pak prosté jakýchkoliv zárodků a škůdců,“ naznačil technologický ředitel firmy Podravka - Lagris Vlastimil Kolář. A dodal, že jde o  preventivní opatření.

Se škůdci totiž bojuje každá potravinářská společnost na světě. V rýži mohou hospodyňky narazit nejčastěji pilouse, ve fazolích a hrachu zrnokazy, v dalších potravinách potemníky nebo lesáky. Problém navíc je, že nejsou jednoduše zjistitelní. Naopak je pro ně typické, že v jednom tisíci pytlů mouky nenajdete ani jednoho a v tisícím prvém třeba dva tisíce.

Různé metody jejich hubení řeší v Americe i v Číně. Ne všechny jsou ale bezpečné, účinné nebo trvalé. I v Dolní Lhotě se škůdcům v minulosti bránili pomocí pesticidů.

„Když ale používáte chemii, kontaminujete životní prostředí, a to je nežádoucí. Proto jsme hledali alternativu,“ vysvětlil Václav Stejskal z pražského Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Dusík si firma vyrábí sama, ze vzduchu

Vědci spolu s techniky v Podravce - Lagris oživili metodu ochranné atmosféry používanou uvnitř různých nádob už před tisíciletími. „Kyslík jsme snížili na minimum a nahradili ho dusíkem, ve kterém škůdci nepřežijí. A to ani uvnitř zrn,“ upřesnil Stejskal.

Během pěti let provedli pracovníci přes stovku laboratorních testů a vyzkoušeli účinky na mnoho druhů škůdců v různých stádiích jejich vývoje. Přednosti dusíku se jasně ukázaly po dvou a půl letech zkušebního provozu.

„Na potraviny, které jsme ošetřili dusíkem, nemáme od zákazníků žádné stížnosti ani reklamace. Z toho vyplývá, že tato technologie je účinná,“ konstatoval Radek Aulický z výzkumného ústavu.

Firma teď může dusík rozvést do všech svých velkokapacitních zásobníků, do nichž se vejdou až čtyři tisíce tun surovin. Každý měsíc jím ošetří v průměru tisíc tun suroviny, především rýže a luštěnin, které dováží z celého světa.

Dusík vháněný do kovových sil si firma vyrábí sama přímo ze vzduchu ve speciální jednotce. Potřebnou koncentraci kontrolují pracovníci každý den. A před balením ještě všechny suroviny procházejí mechanickým čištěním a optickým třídičem.

V balíčku, který opouští tento závod, by díky tomu neměl žádný škůdce zůstat.

„Bylo poměrně těžké rozhodnout se, jestli půjdeme složitější cestou výroby v generátoru, nebo cestou nákupu zkapalněného dusíku. Ale zjistili jsme, že cena vyrobeného dusíku je na polovině toho, za co bychom ho dokázali nakoupit,“ konstatoval Kolář.

Stejné procento ušetří firma i oproti dříve používanému pesticidu. Do zavedení nové technologie a jejího vývoje investoval majitel téměř 25 milionů korun.

Autor:



Nejčtenější

Muž ve Zlíně ubil sousedova jorkšíra smetákem. Pořád to hulákalo, říká

Soused zabil seniorovi psa

Čtyřicetiletý muž ve Zlíně ubil sousedovi psa smetákem. Policii se přiznal a řekl, že mu došla trpělivost se štěkáním...

Jihlava - Zlín 1:1, drama o záchranu, v poslední minutě srovnal Ikaunieks

Zlínský brankář Zdeněk Zlámal čelí jihlavské šanci, v níž se ocitli Martin Nový...

Zlínští fotbalisté byli vteřiny od důležitého vítězství, které by je posunulo blízko k záchraně v první lize. V páteční...



Věznice v Hradišti byla komunistickým peklem, popravy hlásilo vytí psů

Uherské Hradiště bylo v 50. letech místem, kde dozorci brutálně týrali...

Její zdi nikdy nebyly místem radosti. Události po komunistickém puči v roce 1948 ale uherskohradišťskou věznici...

V domově našla kancelář ombudsmana utlumené seniory, ředitel to odmítá

Domov pro seniory ve Zlíně na Burešově.

Kancelář ombudsmana zjistila vážná pochybení v provozu zlínského Domova pro seniory na Burešově. Klienti údajně...

Po čelní srážce dvou motocyklů jeden skončil v lese. Řidič nepřežil

Devětadvacetiletý motocyklista nepřežil u Horní Lhoty na Zlínsku čelní střet s...

Devětadvacetiletý motocyklista zemřel při srážce dvou motorek nedaleko Horní Lhoty na Zlínsku. S druhým strojem se...

Další z rubriky

Chyba při výběru firmy zpozdí rekonstrukci kolonády v Luhačovicích

Kolonáda v Lázních Luhačovice.

Formální chyba zastavila výběrové řízení na rozsáhlou rekonstrukci kolonády v Luhačovicích. Práce, které mají stát přes...

Kvůli pochybnému hospodaření zlínské nemocnice je obžalovaná někdejší šéfka

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Policie ukončila vyšetřování hospodaření zlínské nemocnice kolem roku 2012. Výsledek potvrdil podezření na zkreslování...

Vize pro rok 2030: Zlínský kraj bude chytrý, bohatý a atraktivní

Baťův mrakodrap ve Zlíně

Hejtmanství připravuje vizi budoucnosti Zlínského kraje. Řeší veřejnou dopravu, automatizaci ve firmách, problém sucha,...

Najdete na iDNES.cz