Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

První burčák je v prodeji, vypadá kvalitně. Ve vinohradech řádí vosy

  19:05aktualizováno  19:05
Letní vedra kvalitě révy neublížila, spíš než špačci letos ve vinohradech řádí vosy. Vydařený ročník by však mohly zmařit trvalé deště. První moravský burčák už je v prodeji.
(Ilustrační snímek).

(Ilustrační snímek). | foto: Radek Miča, MAFRA

Minulé roky naučily vinaře, aby byli v předpovědích ohledně vydařenosti sezony opatrní. Ani letos nechtějí nic zakřiknout, a proto jen nesměle naznačují, že ročník by mohl být vydařený.

Napovědět může už kvalita burčáku. Částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy bývá podávaný na přelomu léta a podzimu a výrobci ve Zlínském kraji už první burčák stáčejí nebo se k tomu brzy chystají.

„Minulý týden jsme začali sbírat rané odrůdy na burčák. Už je v prodeji a je o něj velký zájem. Prodáváme i nealkoholický vinný mošt, který je bohatý na cukry a živiny,“ uvedl Zdeněk Habrovanský ze Šlechtitelské stanice vinařské Polešovice. Nápoj podle něj chutná velmi dobře, kvalita révy je totiž vynikající.

Vyrábět burčák se chystá i další polešovický vinař Zbyněk Vaďura. „Doteď prodáváme částečně zkvašený mošt z dovozových hroznů, ale už sbíráme i své hrozny,“ informoval.

Naopak Karel Světlík z Horního Lapače ještě čeká a rozhoduje se, zda burčák bude vůbec vyrábět. „Kvalita snad bude dobrá, ale hrozny esteticky nevypadají nejlépe. Jasněji budu mít za čtrnáct dní,“ zmínil vinař.

Inspektoři loni našli devět nevyhovujících burčáků

V prodeji už se nicméně objevují tradiční burčákové odrůdy jako aromatický Irsai Oliver, ovocitý a svěží Muškát moravský nebo speciálně v Polešovicích vyšlechtěná odrůda Kotrč. Cena se pohybuje kolem 50 korun za litr.

„Nejvíc burčáku připravujeme vždy ke Slavnostem vína v Uherském Hradišti, tam by měla být velmi dobrá nabídka,“ upřesnil Habrovanský a zároveň upozornil, že ne každý nápoj, který vypadá a prezentuje se jako burčák, burčákem skutečně je.

„Bohužel už je to klasika, mnozí prodejci nabízejí pod názvem burčák jen mošt dovezený z hroznů ze zahraničí,“ poukázal.

Přitom burčák musí být podle zákona výhradně z tuzemských hroznů a prodávat se může od 1. srpna do 30. listopadu.

„Už to mi připadá jako hloupost. Nechápu, jak by se mohl burčák prodávat už od 1. srpna, to je absurdní,“ zlobil se Habrovanský.

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazí do terénu už brzy.

„Letos odebereme přibližně stejný počet vzorků jako v loňském roce, kdy jsme jich na analýzu do laboratoře poslali 77. Devět z nich bylo nevyhovujících. Obsahovaly hodně vody nebo měly nadlimitní množství cukru,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Prodejců, kteří zaměňují burčák za částečně zkvašený mošt nebo ho ředí vodou, podle Kopřivy ubývá. „Testování nelze obelhat. Proto se prodejci raději šizení vyvarují,“ domnívá se.

O kvalitě letošního ročníku vína rozhodnou další týdny

Na vinicích teď vyhlížejí období, které rozhodne o tom, zdali se bude víno ročníku 2015 opěvovat.

„Mezi vinaři se říká, že každý třetí ročník bývá skvělý. Jen doufám, že se to potvrdí, protože poslední dva roky byly hodně špatné,“ poznamenal Habrovanský.

Jisté je, že kvalitě révy neublížila extrémní letní vedra. Víno má totiž rozsáhlý kořenový systém, který si vodu umí najít i hluboko pod zemí.

„Kořeny dosáhnou až do sedmi až osmi metrů,“ vysvětlil vinař Antonín Bartošek z Velehradu.

Letošní bobule jsou vlivem teplot přece jen menší a výnosnost bude až o třetinu nižší. Naopak žádoucí cukernatost je vysoká.

„V nadcházejících týdnech by to chtělo vláhu. Ovšem nikoliv trvalé deště ani prudké střídání veder a deštivého počasí,“ řekl Bartošek.

Už deště v druhé polovině srpna totiž způsobily praskání hroznů a hrozí, že by réva mohla začít hnít. Kvůli tomu měli mizernou úrodu vinaři loni. Problémy teď navíc dělají přemnožené vosy.

„Na vinicích je to až nesnesitelné. Alespoň špačci nás netrápí, ti přeletěli dál na jižní Moravu. Snad se nám vinařská trápení vyhnou a čeká nás dobrý ročník,“ věří Habrovanský.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Divoké prase (ilustrační foto)
Elitní policejní střelci začnou lovit divočáky v oblasti zasažené morem

Šestnáct policejních odstřelovačů se večer poprvé zapojí do lovu divočáků v oblasti zasažené africkým morem prasat na Zlínsku. Použijí speciální střely, které...  celý článek

Zlínský lyžařský svah
Úleva pro sportovce ve Zlíně. Soud zastavil insolvenční řízení

Insolvenční řízení se Sportovními kluby Zlín, které vlastní největší sportoviště ve městě, zastavil brněnský krajský soud. Pokud rozhodnutí nabude právní moci,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Řidič se vrátil ke své zálibě, s obnaženým přirozením oslovoval dívky

Podmíněný trest nestačil k nápravě zvrhlíka, který v minulosti na ulici oslovoval dívky a přitom měl obnažené přirození. Ke svojí libůstce se totiž nyní vrátil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.