Michelinský kuchař Ákos Sárközi.

Michelinský kuchař Ákos Sárközi. | foto: archiv Ákos Sárközi

Řepa na Karlovském gastrofestivalu. Michelinský kuchař ukáže, jak na ni

  • 0
Tradiční Michelinská galavečeře na Karlovském gastrofestivalu, který se letos koná o víkendu 1. a 2. října, se ponese v maďarském duchu. O hosty se postará Ákos Sárközi, šéfkuchař restaurace Borkonyha v centru Budapešti, která získala prestižní michelinskou hvězdu v roce 2014.

„Je to sen každého kuchaře,“ váží si Sárközi tak významného ocenění. „Pokládám michelinskou hvězdu za vrchol svého profesionálního života, ale ještě důležitější je, že se mi podařilo poskládat stálý tým a nepřetržitě fungující podnik,“ doplňuje kuchař.

Restaurace Borkonyha, v níž jedla třeba herečka Catherine Deneuveová, německá kapela Rammstein nebo režisér Jiří Menzel, poprvé otevřela před šesti lety. Sárközi v kuchyni šéfuje od samotného vzniku, jeho kuchařská kariéra je však mnohem delší.

Ze svých začátků vzpomíná zejména na dva kuchaře, kteří ho ovlivnili. „Prvním byl Ferenc Nagy. Byl schopen mě honit po kuchyni se lžičkou v ruce, když jsem něco nechtěl ochutnat,“ prozrazuje. „Následoval ho Attila Bicsár a restaurace Alabárdos. Tam jsem poznal svět špičkové kuchyně, pracoval jsem pět let po jeho boku jako zástupce šéfa,“ vzpomíná majitel michelinské hvězdy.

Sám Sárközi má velmi rád zeleninu, a proto ji při přípravě pokrmů hodně používá. „Červenou řepu můžu v neomezeném množství, takže v karlovickém menu určitě nebude chybět,“ potvrzuje. „Mým světem jsou ale také vnitřnosti. Od otevření restaurace musela vždy být na jídelním lístku křupavá kachní játra,“ doplňuje Sárközi.

K jeho kuchyni dále patří pálenka, kterou s oblibou používá. „V Maďarsku je velmi oblíbená a dělá se skoro ze všeho. Má silné ovocné aroma, jedinečný charakter a dá se dobře spojovat s jídlem,“ popisuje kuchař.

Česká kuchyně má podle něj k té maďarské velice blízko. „Používáte kysané zelí, kapustu, různé omáčky. Slivovici a Becherovku také všichni znají,“ uzavírá Sárközi.