Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Řepa na Karlovském gastrofestivalu. Michelinský kuchař ukáže, jak na ni

  19:21aktualizováno  19:21
Tradiční Michelinská galavečeře na Karlovském gastrofestivalu, který se letos koná o víkendu 1. a 2. října, se ponese v maďarském duchu. O hosty se postará Ákos Sárközi, šéfkuchař restaurace Borkonyha v centru Budapešti, která získala prestižní michelinskou hvězdu v roce 2014.

Michelinský kuchař Ákos Sárközi. | foto: archiv Ákos Sárközi

„Je to sen každého kuchaře,“ váží si Sárközi tak významného ocenění. „Pokládám michelinskou hvězdu za vrchol svého profesionálního života, ale ještě důležitější je, že se mi podařilo poskládat stálý tým a nepřetržitě fungující podnik,“ doplňuje kuchař.

Restaurace Borkonyha, v níž jedla třeba herečka Catherine Deneuveová, německá kapela Rammstein nebo režisér Jiří Menzel, poprvé otevřela před šesti lety. Sárközi v kuchyni šéfuje od samotného vzniku, jeho kuchařská kariéra je však mnohem delší.

Ze svých začátků vzpomíná zejména na dva kuchaře, kteří ho ovlivnili. „Prvním byl Ferenc Nagy. Byl schopen mě honit po kuchyni se lžičkou v ruce, když jsem něco nechtěl ochutnat,“ prozrazuje. „Následoval ho Attila Bicsár a restaurace Alabárdos. Tam jsem poznal svět špičkové kuchyně, pracoval jsem pět let po jeho boku jako zástupce šéfa,“ vzpomíná majitel michelinské hvězdy.

Sám Sárközi má velmi rád zeleninu, a proto ji při přípravě pokrmů hodně používá. „Červenou řepu můžu v neomezeném množství, takže v karlovickém menu určitě nebude chybět,“ potvrzuje. „Mým světem jsou ale také vnitřnosti. Od otevření restaurace musela vždy být na jídelním lístku křupavá kachní játra,“ doplňuje Sárközi.

K jeho kuchyni dále patří pálenka, kterou s oblibou používá. „V Maďarsku je velmi oblíbená a dělá se skoro ze všeho. Má silné ovocné aroma, jedinečný charakter a dá se dobře spojovat s jídlem,“ popisuje kuchař.

Česká kuchyně má podle něj k té maďarské velice blízko. „Používáte kysané zelí, kapustu, různé omáčky. Slivovici a Becherovku také všichni znají,“ uzavírá Sárközi.

Autor:


Nejčtenější

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

Pustevny získají stezku v oblacích, na nápor turistů není místo připravené

Plánovaná podoba stezky v oblacích na Pustevnách.

Stavba panoramatické stezky na Pustevnách pokročila, veřejnosti se má otevřít ještě letos. Projekt, který se...



Nebyl to bordel, hájí u soudu majitel penzionu večírky se středoškolačkami

Ilustrační snímek

Tresty od pěti do šesti let navrhl státní zástupce dvojici obžalované z pořádání večírků, na které podle něj vozili...

V rybníku ve Starém Městě se utopil muž, jeho syna lidé zachránili

Pátrání po utonulém muži na vodní ploše ve Starém Městě.

V rybníku ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v neděli odpoledne utopil pětadvacetiletý muž. Při koupání se začal...

Kde je víc studánek než lidí. Opuštěným hřebenem Bílých Karpat na kole

Západ slunce na Velké Javořině

Česko-slovenské pohraniční pohoří se může pochlubit unikátní přírodou horských luk, bukových lesů a vápencových skal....

Další z rubriky

S referendem o zlínských vodárnách už souhlasí přes pět tisíc lidí

Ilustrační snímek

Více než pět tisíc podpisů už sesbírali iniciátoři referenda, v němž by se mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu,...

Hubený jedlík vytvořil český rekord, spořádal 202 švestkových knedlíků

Subtilní Dvořáček spořádal  přes dvě stovky knedlíků

Tisíce diváků sledovalo při letošním ročníku Trnkobraní, jak subtilní Radim Dvořáček z Ostravy vytvořil český rekord v...

Okupanti ho zastřelili hned 21. srpna, jeho pohřeb se stal protestem

Národní výbor vypravil Jaroslavu Novákovi státní pohřeb a jeho rakev zahalili...

Byl jednou z prvních obětí vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968 a jeho pohřeb se stal...

Najdete na iDNES.cz