Řepa na Karlovském gastrofestivalu. Michelinský kuchař ukáže, jak na ni

  19:21aktualizováno  19:21
Tradiční Michelinská galavečeře na Karlovském gastrofestivalu, který se letos koná o víkendu 1. a 2. října, se ponese v maďarském duchu. O hosty se postará Ákos Sárközi, šéfkuchař restaurace Borkonyha v centru Budapešti, která získala prestižní michelinskou hvězdu v roce 2014.

Michelinský kuchař Ákos Sárközi. | foto: archiv Ákos Sárközi

„Je to sen každého kuchaře,“ váží si Sárközi tak významného ocenění. „Pokládám michelinskou hvězdu za vrchol svého profesionálního života, ale ještě důležitější je, že se mi podařilo poskládat stálý tým a nepřetržitě fungující podnik,“ doplňuje kuchař.

Restaurace Borkonyha, v níž jedla třeba herečka Catherine Deneuveová, německá kapela Rammstein nebo režisér Jiří Menzel, poprvé otevřela před šesti lety. Sárközi v kuchyni šéfuje od samotného vzniku, jeho kuchařská kariéra je však mnohem delší.

Ze svých začátků vzpomíná zejména na dva kuchaře, kteří ho ovlivnili. „Prvním byl Ferenc Nagy. Byl schopen mě honit po kuchyni se lžičkou v ruce, když jsem něco nechtěl ochutnat,“ prozrazuje. „Následoval ho Attila Bicsár a restaurace Alabárdos. Tam jsem poznal svět špičkové kuchyně, pracoval jsem pět let po jeho boku jako zástupce šéfa,“ vzpomíná majitel michelinské hvězdy.

Sám Sárközi má velmi rád zeleninu, a proto ji při přípravě pokrmů hodně používá. „Červenou řepu můžu v neomezeném množství, takže v karlovickém menu určitě nebude chybět,“ potvrzuje. „Mým světem jsou ale také vnitřnosti. Od otevření restaurace musela vždy být na jídelním lístku křupavá kachní játra,“ doplňuje Sárközi.

K jeho kuchyni dále patří pálenka, kterou s oblibou používá. „V Maďarsku je velmi oblíbená a dělá se skoro ze všeho. Má silné ovocné aroma, jedinečný charakter a dá se dobře spojovat s jídlem,“ popisuje kuchař.

Česká kuchyně má podle něj k té maďarské velice blízko. „Používáte kysané zelí, kapustu, různé omáčky. Slivovici a Becherovku také všichni znají,“ uzavírá Sárközi.

Autor:

Nejčtenější

Muž odsouzený na 26 let za ubodání dcerky spáchal ve vězení sebevraždu

Soud s mužem obžalovaným z vraždy a pokusu o vraždu svých dětí ve Starém Městě.

Muž, který loni ve Starém Městě na Uherskohradišťsku brutálně zavraždil svoji tříletou dcerku a pokusil se zabít i o...

Muž se pokusil zastřelit šéfa své přítelkyně, protože jí dával malý plat

Ilustrační snímek

Až dvacetileté vězení hrozí muži ze Vsetínska, který v opilosti vystřelil na provozovatele restaurace a jen těsně jej...

Po sérii násilných potyček sepsali lidé v Uherském Brodě petici

Ilustrační snímek

Devět případů napadení obyvatel za jeden měsíc vyvolalo velké emoce v Uherském Brodě. Řada kritických reakcí se...

Baťův mrakodrap dostavěli před 80 lety, byl druhý nejvyšší v Evropě

Výročí zlínského Baťova mrakodrapu připomnělo od pátku do neděle slavnostní...

Baťův mrakodrap se známou pojízdnou kanceláří je sídlem Zlínského kraje a turistickým tahákem. Sám Jan Antonín Baťa si...

Zastupitelé Zlína kývli na přípravu obří rekonstrukce zimního stadionu

Plánovaná podoba Zimního stadionu Luďka Čajky ve Zlíně po rekonstrukci.

Zlínští zastupitelé schválili opravu zastaralého Zimního stadionu Luďka Čajky. Práce za zhruba půl miliardy korun by...

Další z rubriky

Oprava Baťovy nemocnice, nebo stavba nové? Bude se dělat další posudek

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Krajské opozici se podařilo prosadit zpracování nového materiálu k budoucnosti zdravotnictví ve Zlíně. Měl by...

Zlínský kraj chystá průlom, na železnici pustí i soukromníka

Motorové jednotky 628 Deutsche Bahn budou přepravovat cestující mezi Kralupy a

Na regionálních tratích ve Zlínském kraji má skončit monopol Českých drah. Nově je doplní soukromá společnost Arriva....

Knihy z kraje jsou skvělý dárek. Vyšla historie, rally, i výšivky

Ilustrační snímek

Ještě stále přemýšlíte, čím udělat radost své rodině na Vánoce? Zkuste darovat knihu spojenou s historií či současností...

Najdete na iDNES.cz