Držitel Michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v

Držitel michelinské hvězdy, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida v Itálii, Alessandro Gavagna | foto: Sognatori del gusto

Do Karlovic míří kulinářská hvězda, „michelinský“ šéfkuchař Gavagna

  • 1
Velké Karlovice se chystají na gurmánský svátek, ve třech místních hotelech se uskuteční Karlovský gastrofestival. A organizátoři se už s předstihem vytasili s prvním trumfem - na festival totiž jako hlavní kulinářská hvězda přijede Ital s Michelinskou hvězdou Alessandro Gavagna. Do Česka dorazí vůbec poprvé.

Karlovský gastrofestival se bude konat od 4. listopadu v hotelech Lanterna, Horal a Galík.

"Je to skvělá příležitost poznat z České republiky aspoň kousíček, určitě pak budu mít velkou chuť se vrátit. Velké Karlovice mě lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření," těší se Gavagna.

Galavečeře v hotelu Horal 5.listopadu

Na prestižní večeři bude věhlasný kuchař servírovat tradiční furlánský bramborový koláč nebo sorbet připravený z domácího octa vlastní výroby. Hlavním chodem bude pokrm z jeleního masa a pstruha s pistáciemi, vše v rafinované úpravě a s osobitým zdobením, což je doménou šéfkuchaře. K jídlům bude servírovat krajové italské víno.

V Česku se dnes Michelinskou hvězdou honosí jediná restaurace. "Michelinská hvězda je všeobecně vnímána jako nejprestižnější uznání kvality restaurace a hlavně jejího šéfkuchaře. Každý o ní sní," upozorňuje ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy, který festival pořádá, Tomáš Blabla.

"V kraji je to pro gurmány vůbec první příležitost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař," doplnil ředitel.

Nejraději používá divoké bylinky

Gavagna miloval kuchyni už od dětství, teď se dostal na výsluní světové gastronomie. "Ocenění, které jsem získal, si velmi vážím. Není nic, co by mě bavilo tak jako gastronomie. Základní jídla mé kuchyně jsou typická pro oblast, ve které žiji," uvedl Gavagna.

Důraz klade na tradiční využití surovin a vlastní inovace. "Nejraději používám divoké byliny a zeleninu. Snažím se vždy vybírat co nejkvalitnější suroviny. Jedině tím vytvořím delikátně vyváženou chuť," podotkl michelinský kuchař.

V Itálii je uznávaným odborníkem působícím v rodinné restauraci Al Cacciatore della Subida v městečku Cormons, které se nachází v severovýchodní Itálii blízko slovinských hranic.

Kromě něj se na Karlovském gastrofestivalu představí několik dalších špičkových kuchařů z Česka, Slovenska a italského regionu Friuli. "Loňský druhý ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Doufáme, že letos by jich mohlo být ještě víc, připravili jsme rozsáhlejší program," uvedl Blabla.