Petr Zahradníček je šéfkuchařem fstivalu Gulášfest. Běžně vaří v jedné z valašskomeziříčských restaurací. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Festival nabízí 37 druhů gulášů, vaří se i z antilopy a lamy

  • 5
Vůně guláše, která se line nad fotbalovým stadionem ve Valašském Meziříčí, dává tušit, že areál právě patří oblíbenému Gulášfestu. Jeho 12. ročník nabídne desítky druhů tohoto pokrmu. Loni pořadatelé vydali jedenáct tisíc porcí.

Zatímco návštěvníci si pochutnávají na původně maďarské specialitě, kuchaři už mají za sebou několikadenní pernou dřinu.

„Začali jsme už v neděli dopoledne zásmažkami, v pondělí se dělaly cibulové základy, v úterý jsme krájeli zvěřinu a ve středu hovězí a vepřové maso,“ říká šéfkuchař Gulášfestu Petr Zahradníček.

On i jeho kolegové tráví nad rozžhavenými kovovými kotly plnými tmavě hnědé pochutiny dvanáct hodin denně. Snášet musejí nesnesitelné horko, které v kuchyni panuje.

Tip: Thajský kuřecí guláš

Do cibulového základu vmícháme uzený vývar v prášku a následně přidáme orestované kuřecí maso. Vše zalijeme vývarem, přidáme thajskou omáčku, wok zeleninu, zahustíme zásmažkou a nakonec celý pokrm zjemníme smetanou. Zdroj: Petr Zahradníček, šéfkuchař

„Na vaření se podílí 25 lidí. Pracujeme ve dvanáctihodinových směnách, denní i noční. V téměř neměnné partě se scházíme už více než deset let, takže jsme sehraní,“ pochvaluje si Zahradníček.

Loni se při třídenní akci snědlo jedenáct tisíc porcí a letos to zřejmě bude podobné. Ohromující je i objem surovin, které jsou k výrobě takového množství guláše zapotřebí.

„Cibule jsme nachystali 800 kilo, mouky bylo zapotřebí 350 kilo. Máme 800 kilo zvěřiny a tunu hovězího a vepřového masa. Další desítky kilogramů tvoří maso králičí nebo kuřecí,“ vypočítává šéfkuchař.

Celkem si mohou jedlíci letos pochutnat na 37 druzích gulášů, které jim kuchyně postupně servíruje.

„Poprvé nabízíme guláše z lamy a antilopy. Máme i vegetariánské speciality, fazolový a sójový guláš a také houbový s bramborem,“ odhaluje Zahradníček.

Největší zájem je mezi strávníky tradičně o hovězí guláš, ať už husarský, formanský nebo rančerský.

„Hodně jde i zvěřina, mezi kterou kraluje srnčí,“ doplňuje muž, který běžně vaří v jedné z valašskomeziříčských restaurací.

Podobně jsou na tom i jeho festivaloví spolupracovníci.

Program Gulášfestu 2014

pátek
10:00 Cimbálová muzika Polajka
12:00 Country Míza
14:00 Dareband
15:30 Ptakustik
17:00 Lucie & Wanastowi Vjecy revival
18:00 Soutěž o největšího jedlíka guláše
19:00 Fleret
21:00 Iné Kafe
23:00 The Syrup Kabát Revival

sobota
10:00 Cimbálová muzika Valašsko
12:00 Elubic
14:00 Dětské odpoledne s divadlem Schod
15:30 Vyhoď blinkr
17:00 Dr. Hekto
18:00 Soutěž o nejlepší valašskomeziříčský guláš
19:00 Lake Malawi
23:00 Alkehol

Gulášfest však nenabízí jen jídlo, ale i doprovodný program v podobě populární hudby. Největší tahák festivalu představuje páteční večerní vystoupení slovenské hudební stálice, kapely Iné Kafe. Zahraje i Fleret, Alkehol a Lake Malawi.

„Bohužel jsme museli zrušit koncert Michala Hrůzy, který leží s těžkým zraněním v ostravské nemocnici. Nyní tak za něj sháníme adekvátní náhradu,“ informoval jeden z pořadatelů akce Emil Nečas.

Organizátoři myslí také na rodiny s dětmi. Přichystali pro ně lunapark, nafukovací atrakce včetně skákacích hradů a řadu soutěží. V sobotu po obědě vypukne i Dětské odpoledne s žongléry a klauny. „Budou tu i koně,“ slibuje Nečas.

Součástí Gulášfestu jsou pak i tradiční soutěže. V pátek poměří zájemci síly v klání O největšího jedlíka guláše. Jeho účastníci soupeří o to, kdo z nich za pět minut sní nejvíce porcí guláše.

Sobotní program oživí soutěž O nejlepší valašskomeziříčský guláš. „Porota hodnotí vůni, chuť, barvu a konzistenci. Přihlásit se může úplně každý,“ uzavírá Nečas.