Začíná festival dobrého jídla, nabízí hovězí pupek či jehněčí polévku

  17:03
Tři restaurace ve Zlínském kraji se zapojily do prestižního Grand Restaurant Festivalu, který pořádá známý propagátor kvalitního jídla Pavel Maurer. Lákají na nové chutě i tradiční recepty. Akce odstartovala ve čtvrtek a potrvá do konce února.

Kuchař restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem Tomáš Vojvodík. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Českým gurmánům právě začal festival jídla, při kterém vyhlášené restaurace servírují gastrospeciality od těch nejlepších kuchařů.

Ani ve Zlínském kraji letos nechybí Grand Restaurant Festival s heslem „Nejezte, nepijte a nežijte blbě!“. Prestižní akce pořádaná propagátorem kvalitního jídla Pavlem Maurerem dává opakovaně možnost ochutnat delikatesy, které se běžně nevaří.

„Loni mi děti nadělily k narozeninám dárek v podobě poukazu na menu. S manželem jsme byli spokojení, podobné jídlo si doma asi neuvaříte,“ popsala dvaašedesátiletá Lenka Zajícová ze Zlína.

Milovníci dobrého jídla mohou vybírat z 32 měst a 85 restaurací. Ve Zlínském kraji jde celkem o tři podniky. A podle zkušeností kuchařů si cestu na východ Moravy najdou i gurmáni z míst vzdálených stovky kilometrů. „Češi se pomalu stávají gastronauty a jsou ochotni cestovat za jídlem přes půl republiky,“ potvrdil Maurer.

Nabízená menu

Restaurace Sušil, Bystřice pod Hostýnem

  • grilovaná telecí ledvinka na brandy, jeruzalémské artyčoky na česneku, telecí škvarečky
  • bramborové taštičky s domácími povidly, ořechovým grilážem a trnkové želé z pálenky
  • Na řapíku pomalu dušený hovězí pupek - qualivo, glazovaná zelenina, polenta, sušená rajčata

Lesní hotel, Zlín

  • skotská jehněčí polévka s pečeným domácím chlebem a kousky jehněčího masa
  • pečená hovězí žebra, šťouchaný brambor, marinovaná šalotka s růžovým pepřem
  • glazované uzené maso, bramborovo-hrachový pudink, vařená zelenina, hořčice

Penzion Uno, Zlín

  • kotletka z mléčného selátka na šalvěji se špenátovými špeclemi a zelím
  • hovězí jazyk s jablečnými křížalami, hrachovou kaší, křenovou pěnou a cibulkou na sádle
  • ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy

Cena menu

  • jednochodové 250 Kč
  • dvouchodové 500 Kč
  • tříchodové 600 Kč

Více na webu festivalu

Vařit budou ve zlínském Lesním hotelu, v restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem a penzionu Uno ve Zlíně. Všechny kuchyně prošly přísným výběrem.

Dlouhé čekání na jídlo nehrozí

Každá restaurace nabízí jiné menu. Složené je vždy ze tří chodů zařazených do tří letošních témat. Podle nich budou kuchaři připravovat jídla nových chutí, z tradičních receptů a ty, které jsou v rovnováze s přírodou.

Lesní hotel nabídne například skotskou jehněčí polévku s domácím chlebem, penzion Uno připraví ravioly z pečené bio řepy plněné pěnou z farmářského kozího sýra s ořechy a v Bystřici pod Hostýnem budou hosté ochutnávat bramborové taštičky s domácími povidly a trnkové želé z pálenky.

„Snažil jsem se vybírat čerstvé sezonní suroviny, to je vždycky lepší,“ vysvětlil kuchař Martin Riegel z penzionu Uno.

Na festivalová jídla si u něj zákazníci počkají stejně dlouho, jak jsou běžně zvyklí. „Ani mimo festival neděláme nic tak, že to hodíme na pánvičku a za pár minut je hotovo,“ zdůraznil Riegel.

Kuchaři ale uklidňují, že hodinové zdržení žádného z hostů nečeká. Díky objednávkám si totiž přípravu jídla mohou časově naplánovat. Volných míst je ve všech restauracích v kraji stále ještě dost. A do konce festivalu, tedy do 28. února, zbývá ještě hodně času.

Termíny si objednejte předem přes web

Je ale potřeba si termíny předem objednat přes webové stránky festivalu. Restauratéři díky tomu budou přesně vědět, pro kolik hostů, který den a na kterou hodinu budou vařit. Návštěvníci naopak získají jistotu, že jídlo se na ně dostane a bude čerstvě připravené.

Zvýhodněné festivalové ceny jsou stejné jako každý rok. Za jednochodové menu zájemce zaplatí 250 korun, za dvouchodové 500 a za všechny tři ochutnávky 600 korun.

„Už několik let se snažíme o stejné ceny, abychom přiblížili vysokou gastronomii všem,“ prohlásila mluvčí festivalu Barbora Vojtová.

Akce poprvé přilákala 7 500 lidí, loni už skoro 30 tisíc.

Autor:
  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlínští hokejisté rozdrtili Litoměřice, semifinálovou sérii srovnala i Jihlava

20. března 2024  22:04

Zlínští hokejisté vyhráli ve druhém semifinálovém utkání první ligy v Litoměřicích drtivě 8:1 a...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

S jednou kartou a pohodlněji. V Kroměříži představili nové hybridní autobusy

27. března 2024

Cestující v Kroměříži budou moci jezdit na jednu kartu linkovými autobusy, regionálními vlaky i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...