Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival začíná, na východní Moravě servírují delikatesy čtyři podniky

  10:56aktualizováno  10:56
Prestižní gastronomický Grand Restaurant Festival letos více pronikne do Zlínského kraje. Luxusní jídla za lákavou cenu nabídnou čtyři restaurace vybrané týmem odborníků. Festival začíná v úterý 15. ledna a potrvá až do konce února.

Grand Restaurant Festivalu šéfuje Pavel Maurer. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Pro restaurace je to mimořádné ocenění. Být součástí Grand Restaurant Festivalu berou majitelé prestižně.

Ve Zlínském kraji se letošní akce týká čtyř restaurací. "Jednoduše řečeno, je to velká odměna," prohlásil manažer Restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem Čeněk Kuba. Podnik byl loni jediný z kraje, kterého odborníci vybrali.

Farmářské suroviny se budou s tradicí snoubit v Bystřici v králičím špalíku se
Nejlepším jídlem od maminky bude v Restaurantu Sušil v Bystřici gratinovaný
Coby mistrovský kousek šéfkuchaře se bude v Bystřici podávat srnčí pečínka

Letošní menu Restaurantu Sušil v Bystřici pod Hostýnem pro Grand Restaurant Festival.

Tentokrát mohou od 15. ledna do 28. února zájemci ochutnávat luxusní delikatesy kromě bystřické restaurace také v Lesním hotelu ve Zlíně, v restauraci Na Koupališti v Sazovicích nebo v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

"Uvažovali jsme o tom už loni, protože právě tento festival ukazuje, že dobré restaurace jsou i jinde než v hlavním městě," konstatovala za hotel Lanterna manažerka Martina Žáčková.

Dobré jídlo nejen v Praze

Podmínky účasti jsou přitom velmi přísné. Sítem projdou jen podniky s kvalitní nabídkou. Organizátoři navíc restaurace obcházejí v utajení a na seznam je přidávají teprve podle vlastní zkušenosti.

"Hostům by nemělo být jedno, co si dávají do pusy," vysvětlil smysl akce Pavel Maurer, zakladatel ankety Grand Restaurant.

Festivalové menu restaurací v Zlínském kraji

Restaurant Sušil (Bystřici pod Hostýnem)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Srnčí pečínka zdobená špízem s macerovanými švestkami, placky

Nejlepší jídlo od maminky: Gratinovaný krupicový nákyp s jablky s chardonnay pěnou a želé

Farmář & tradice, specialita: Králičí špalík se šalvějí, sušenou slaninou na červené čočce s dýňovými noky

Restaurace Na Koupališti (Sazovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Zaječí roládka se špekem a zeleninou, kroupové rizoto, konfitovaná šalotka

Nejlepší jídlo od maminky: Trhaná hovězí líčka, koprová omáčka a brambory s křepelčím vajíčkem

Farmář & tradice, specialita: Domácí semifredo s griliášem, piniemi, čokoládou Amedei toscano a extra panenským olivovým olejem

Lanterna, Vyhlídka Léskové (Velké Karlovice)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Filírovaná kachní prsíčka s kořenovou zeleninou, kaštanovým coulis a noky

Nejlepší jídlo od maminky: Grilované kuřecí prsíčko s kůží a fenyklem se sušenými švestkami

Farmář & tradice, specialita: Jehněčí kotletky v lískooříškové krustě podlévané demi glace s ragú z hlívy ústřičné a pyré z červené řepy

Lesní hotel (Zlín)

Mistrovský kousek šéfkuchaře: Pečená kachní prsa s batáty a omáčkou z červených blum

Nejlepší jídlo od maminky: Nadýchané bramborové bochánky položené na ragú z lišek

Farmář & tradice, specialita: Domácí uzená vepřová žebírka s hrachovo-bramborovou kaší a křenovým mousse

Nabídku všech restaurací a další podrobnosti o festivalu najdete na webu www.grandrestaurantfestival.cz.

Mezi stovkou restaurací, které se festivalu letos zúčastní, se objevují vyhlášené čtyřhvězdičkové podniky z velkých měst. Právě proto je festival mezi milovníky dobrého jídla tak oblíbený.

Podniky totiž luxusní delikatesy nabízejí za lákavé ceny. Vždy mají k dispozici tři chody podle daných kriterií. Jedno z jídel má být specialitou šéfkuchaře, druhé tím nejlepším receptem od maminky a třetí spojením tradice a farmářství.

Jedno menu stojí 200 korun, dvě 450 a tři vyjdou na 600 korun.

A restauratéři se zřejmě mají nač těšit. Na loňský ročník, který trval měsíc, přijelo do bystřické restaurace na 350 hostů. Letošní akce je prodloužená o další tři týdny.

Bystřické menu ochutnali zájemci z celé republiky. "Někteří až z Prahy, jiní z nejbližšího okolí, kteří ani nevěděli, že by se v odlehlém městečku mohli dobře najíst," připomněl Kuba.

Ochutnali a překvapili i majitele

Na návštěvníky se chystá i zlínský Lesní hotel, který má zatím nejvíce rezervací z kraje. "Na výběru jídla jsme si dali hodně záležet," upozornila ředitelka Jana Mišová.

Speciální festivalové jídlo bude připravovat i šéfkuchař Přemysl Kos z restaurace Na Koupališti v Sazovicích.

"Překvapilo nás, že jsme se dostali na seznam," prozradila provozní Pavla Miklíková. Hodnotitelé totiž do Sazovic přijeli tajně a účast na festivalu nabídli až po ochutnávce.

 "Když si přečtu festivalové menu ze Sazovic, tak si říkám, že kuchař je buď úplný šílenec, nebo přesně ví, co dělá," okomentoval Pavel Maurer s úsměvem nabídku sazovické restaurace.

Po vybraných podnicích v kraji by zájemce mohl vozit tak zvaný Mňambus. Zda se to podaří zařídit, bude jisté začátkem příštího týdne.

Maurer má o kvalitní restauraci jasnou představu. "Například by měla být kreativní a kuchař by měl při myslivecké sezoně nabízet zvěřinu a na Martina zase husu," konstatoval. "A pokud nabízí kratší jídelní lístek, mám k němu i větší důvěru," upřesnil.

Nepostávat u hrnců, ale doporučit jídlo

O tom, že bude vařit a péct, věděl už jako malý. Třicetiletý Přemysl Kos je přes rok šéfkuchařem v restauraci Na Koupališti v Sazovicích. Právě tento podnik je jedním ze čtyř v kraji, který je součástí gastronomického Grand Restaurant Festivalu.

Co pro vás tato akce znamená?
Hodně. Je to prestižní záležitost a já si zakládám na tom, aby od nás hosté odcházeli spokojení a bylo jim u nás příjemně.

Co pro to děláte?
Třeba nemám moc rád, když jsou kuchaři v restauracích pořád jen schovaní mezi hrnci v kuchyni. Proto chodím mezi hosty, ptám se jich, doporučím jídlo. Myslím, že je potřeba, aby věděli, kdo jim vlastně jídlo připravuje.

A zřejmě vaříte i kvalitní jídla, když vás hodnotitelé vybrali, ne?
Snažíme se. Mít klasickou restauraci na venkově není jednoduché. Proto jsme chtěli být jiní.

Jak to myslíte?
Třeba mám otevřeno jen od středy do neděle, což znamená, že vaří pořád stejní lidé. Návštěvníci tak mají jistotu. Také vaříme hodně jídel podle sezony a nabízíme čerstvé ryby. A jídelní lístek měníme čtyřikrát za rok.

Pro festival jste ovšem musel vymyslet něco speciálního. Bylo to hodně náročné?
Trochu ano. Chtěl jsem se držet toho, že jsme česko-italská restaurace a zároveň jsem musel dodržet zadání. Ale nakonec se to podařilo, takže bude z každého něco. Snad si hosté pochutnají.

Na čem si pochutnáte vy?
Kdyby přede mě někdo postavil dobré maso a dezert, sáhnu po sladkém. Ale v poslední době jsem si oblíbil třeba italské rizoto.

Autor:


Nejčtenější

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

V rybníku ve Starém Městě se utopil muž, jeho syna lidé zachránili

Pátrání po utonulém muži na vodní ploše ve Starém Městě.

V rybníku ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v neděli odpoledne utopil pětadvacetiletý muž. Při koupání se začal...



U Valašského Meziříčí havaroval mladík, na místě zemřel

Po nehodě u Valašského Meziříčí zemřel mladík. (8. srpna 2018)

V úterý večer havaroval nedaleko Valašského Meziříčí mladý řidič, na následky zranění na místě nehody zemřel....

Provaz pro Hradiště, stálo na banneru ANO. Hnutí viní bývalé členy

Reklamní banner, který se objevil na oficiálním profilu hnutí ANO na...

Kritiku a posměch si na sociálních sítích vysloužilo hnutí ANO za reklamní banner s heslem Provaz pro Hradiště....

Útočník Poznar zůstane v Plzni na tribuně. Je to škoda, lituje

Fotbalista Jablonce Tomáš Břečka (vlevo) bojuje o míč se zlínským Tomášem...

Rychle se dostal do formy. Dnešní ligový duel dvou neporažených týmů v Plzni však bude sledovat jenom z tribuny. Tomáš...

Další z rubriky

S referendem o zlínských vodárnách už souhlasí přes pět tisíc lidí

Ilustrační snímek

Více než pět tisíc podpisů už sesbírali iniciátoři referenda, v němž by se mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu,...

Provaz pro Hradiště, stálo na banneru ANO. Hnutí viní bývalé členy

Reklamní banner, který se objevil na oficiálním profilu hnutí ANO na...

Kritiku a posměch si na sociálních sítích vysloužilo hnutí ANO za reklamní banner s heslem Provaz pro Hradiště....

Zlínský kraj letos zažívá babyboom, porodnice hlásí plno

Ilustrační snímek

Vyšší počet porodů než ve stejném období loňského roku hlásí porodnice ve Zlínském kraji. Například ve Zlíně se v první...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz