Zdeněk Pohlreich se představil už na loňském premiérovém ročníku zlínského gastrofestivalu.

Zdeněk Pohlreich se představil už na loňském premiérovém ročníku zlínského gastrofestivalu. | foto: Jan Salač, MAFRA

Lanýže, šneci i hmyz. Zlín uvidí festival jídla s Kašpárkem i Pohlreichem

  • 5
Ochutnat jídla, která vaří špičkoví pražští kuchaři, zahraniční restaurace i uznávané regionální podniky, bude možné během dvoudenního zlínského Garden Food Festivalu. Uskuteční se o víkendu a vstupenky na něj už jsou v prodeji.

„Trend kvalitního jídla lidi zajímá a my chceme, aby se i ve Zlíně dalo ochutnat a porovnat, co se vaří v Ostravě, Praze nebo až za hranicemi,“ vysvětlil za pořadatele Pavel Vysloužil.

V zámeckém parku budou vybraní kuchaři z celé republiky i zahraničí připravovat maso, vegetariánská jídla, dezerty či speciality. Gurmánům nabídnou pokrmy, které jsou tradiční ve Vietnamu, Brazílii, Srbsku, Indii, Španělsku, Argentině nebo Polsku.

V nabídce nebudou chybět sýry, lanýže, šneci, kachní delikatesy, pokrmy ze zvěřiny, pizza, hmyzí lahůdky, tradiční moravská jídla, pálivé papričky nebo zmrzlina.

Pokrmy připraví třeba majitel několika restaurací a moderátor televizní kuchařské show Zdeněk Pohlreich (rozhovor s ním z loňského ročníku čtěte zde). Na pódiu se s ním vystřídá například Radek Kašpárek, oceněný prestižní michelinskou hvězdou, nebo uznávaný pražský šéfkuchař Jan Punčochář.

Pálivou show s papričkami představí ve Zlíně Tomáš Novotný a poklady ze Srí Lanky nabídne a vlastnoručně připraví kuchař Wasantha Indica Demuni, jenž vařil i v Saúdské Arábii.

Večerní menu z baťovské svatby

Exotické chutě budou na festivalu střídat tradiční pokrmy. Své umění totiž předvedou i vyhlášení regionální kuchaři. Například z restaurace Octárna v Kroměříži, zlínského Lesního hotelu nebo restaurace Uno. Vlastní menu připraví také zlínský Fit-Foodie Restaurant.

„Vsadili jsme na šťavnaté, pomalu pečené krůtí maso z rodinné farmy podávané v černém pita chlebu, krevetové kari z kokosového mléka nebo vegetariánskou bolognese z černé čočky s koulí z uzeného tempehu,“ prozradil část nabídky šéfkuchař Július Löffler.

Gastronomický zážitek slibuje i páteční předfestivalový večer, na který hotel Tomášov chystá speciální menu. Hostům uvaří stejné pokrmy, jaké se podávaly ve 30. letech na typické baťovské svatbě. I na tento večer budou k dispozici vstupenky. Zaměstnanci některých zlínských firem pak v týdnu před akcí ochutnají jídla určená pro pracovníky firmy Baťa ve 20. a 30. letech.

Lístky na jeden festivalový den stojí v předprodeji 100 korun, na místě 150 korun a děti do 140 centimetrů výšky mají vstup zdarma.

Jediným možným platidlem na akci jsou grešle. Jedna se dá koupit za 25 korun, pořadatelé nabízejí vždy balíček po deseti grešlích.