Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Lanýže, šneci i hmyz. Zlín uvidí festival jídla s Kašpárkem i Pohlreichem

  12:15aktualizováno  12:15
Ochutnat jídla, která vaří špičkoví pražští kuchaři, zahraniční restaurace i uznávané regionální podniky, bude možné během dvoudenního zlínského Garden Food Festivalu. Uskuteční se o víkendu a vstupenky na něj už jsou v prodeji.

Zdeněk Pohlreich se představil už na loňském premiérovém ročníku zlínského gastrofestivalu. | foto: Jan SalačMAFRA

„Trend kvalitního jídla lidi zajímá a my chceme, aby se i ve Zlíně dalo ochutnat a porovnat, co se vaří v Ostravě, Praze nebo až za hranicemi,“ vysvětlil za pořadatele Pavel Vysloužil.

V zámeckém parku budou vybraní kuchaři z celé republiky i zahraničí připravovat maso, vegetariánská jídla, dezerty či speciality. Gurmánům nabídnou pokrmy, které jsou tradiční ve Vietnamu, Brazílii, Srbsku, Indii, Španělsku, Argentině nebo Polsku.

V nabídce nebudou chybět sýry, lanýže, šneci, kachní delikatesy, pokrmy ze zvěřiny, pizza, hmyzí lahůdky, tradiční moravská jídla, pálivé papričky nebo zmrzlina.

Pokrmy připraví třeba majitel několika restaurací a moderátor televizní kuchařské show Zdeněk Pohlreich (rozhovor s ním z loňského ročníku čtěte zde). Na pódiu se s ním vystřídá například Radek Kašpárek, oceněný prestižní michelinskou hvězdou, nebo uznávaný pražský šéfkuchař Jan Punčochář.

Pálivou show s papričkami představí ve Zlíně Tomáš Novotný a poklady ze Srí Lanky nabídne a vlastnoručně připraví kuchař Wasantha Indica Demuni, jenž vařil i v Saúdské Arábii.

Večerní menu z baťovské svatby

Exotické chutě budou na festivalu střídat tradiční pokrmy. Své umění totiž předvedou i vyhlášení regionální kuchaři. Například z restaurace Octárna v Kroměříži, zlínského Lesního hotelu nebo restaurace Uno. Vlastní menu připraví také zlínský Fit-Foodie Restaurant.

„Vsadili jsme na šťavnaté, pomalu pečené krůtí maso z rodinné farmy podávané v černém pita chlebu, krevetové kari z kokosového mléka nebo vegetariánskou bolognese z černé čočky s koulí z uzeného tempehu,“ prozradil část nabídky šéfkuchař Július Löffler.

Gastronomický zážitek slibuje i páteční předfestivalový večer, na který hotel Tomášov chystá speciální menu. Hostům uvaří stejné pokrmy, jaké se podávaly ve 30. letech na typické baťovské svatbě. I na tento večer budou k dispozici vstupenky. Zaměstnanci některých zlínských firem pak v týdnu před akcí ochutnají jídla určená pro pracovníky firmy Baťa ve 20. a 30. letech.

Lístky na jeden festivalový den stojí v předprodeji 100 korun, na místě 150 korun a děti do 140 centimetrů výšky mají vstup zdarma.

Jediným možným platidlem na akci jsou grešle. Jedna se dá koupit za 25 korun, pořadatelé nabízejí vždy balíček po deseti grešlích.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Filip Chytil (vlevo) z New York Rangers slaví svůj vítězný gól z přípravy proti...
Výjimečná šikovnost i účinná obrana. Chytila v Rangers vychvalují

První zápas, rovnou gól, a k tomu v prodloužení. Snový začátek v hokejové NHL potkal českého mladíka Filipa Chytila. Ten rozhodl v přípravném zápase o výhře...  celý článek

Přes opravený přejezd v Kroměříži se auta houpají
Vlastníci se nedohodli, přejezd v Kroměříži má opravenou jen jednu kolej

Řidiči, kteří jezdí přes Kroměříž, jsou rozčarovaní z podoby opravy železničního přejezdu v blízkosti hlavního nádraží v Hulínské ulici. Je to jeden z hlavních...  celý článek

Svatební šaty, ve kterých se vdávala Marie Baťová, jsou k vidění na výstavě...
Marie Baťová měla hedvábné šaty s vlečkou, výstava ale ukazuje mnohem víc

Přesnou repliku svatební róby manželky Tomáše Bati mohou až do 1. října vidět návštěvníci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně na výstavě nazvané Zlínské...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.