Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nový luhačovický festival jídla nabídne špičkové pokrmy i brouky

  12:01aktualizováno  12:01
Kulinářské speciality z hmyzu, křenové fazolky podávané na lístku dubáčku nebo třeba dýňové cappuccino s restovanými tykvovými semínky? To všechno připraví šéfkuchaři pěti velkých luhačovických hotelů pro Food Festival Resortu Luhačovice, který se uskuteční v sobotu.

V Luhačovicích se budou v sobotu podávat vybraná jídla. | foto: Resort Luhačovice

Festival jídla zaplní areál minigolfu v Jurkovičově aleji. Ambice mají pořadatelé veliké, chtějí založit novou tradici.

"Akce spojené s jídlem jsou velmi oblíbené a Luhačovice něco takového potřebovaly už dávno," řekl jeden z pořadatelů a marketingový ředitel hotelu Augustiniánský dům Roman Taťák. "Naprostá většina akcí, které tady dosud byly, se týkala kultury. Chtěli jsme udělat i něco jiného."

Proto pět hotelů spojených do Resortu Luhačovice připravilo festival jídla. Každý ze šéfkuchařů měl přitom volnou ruku, uvaří to, o čem si myslí, že nejvíc zaujme.

V kuchyni hotelu Vega vsadili mimo jiné i na stále oblíbenější pojídání hmyzu. "Nečekám, že si člověk dá místo řízku deset deka kobylek, ale za ochutnání to stojí," vysvětlil šéfkuchař Vegy Martin Žočka.

Sám hmyz ochutnal a tvrdí, že je to potravina budoucnosti. "Nemůžu říct, že bych to vyhledával, a přiznávám, že jsem musel překonat odpor, ale skutečně to nechutná špatně," ujistil.

Kdo vyhraje souboj restaurací?

Festival nebude jen přehlídkou jídel, ale i hodně vyostřeným závodem šéfkuchařů. O tom, který z nich si odnese titul Nejlepší hotelová restaurace Resortu Luhačovice pro tento rok, rozhodnou sami návštěvníci svými hlasovacími lístky.

Mezi soutěžními specialitami tak pro jistotu bude i téměř klasická valašská kuchyně, třeba halušky se zakysanou smetanou a teplým lesním ovocem nebo pečené selátko se zelníky.

Luhačovice jsou proslulé jako lázeňské město, organizátoři festivalu ho však chtějí ukázat i jinak.

"Je to plnohodnotná turistická oblast, nabízí unikátní přírodu v okolí a zároveň veškeré zázemí ubytovací a stravovací," řekl Taťák.

Kromě jídla připravili i doprovodný program, ve kterém se budou ochutnávat výrobky firem z regionu nebo se zájemci naučí, jak připravit nejlepší ústřice.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Při dopravní nehodě na hlavním tahu mezi Hulínem a Kroměříží v neděli zemřel...
Chodce bez reflexních prvků srazilo v mlze auto, muž na místě zemřel

Osobní auto v neděli ráno smrtelně zranilo chodce, který se pohyboval na frekventované hlavní silnici mezi Hulínem a Kroměříží. V době nehody byla mlha a...  celý článek

Ředitel Státního okresního archivu ve Zlíně David Valůšek ukazuje vytištěný...
Falešná listina vyděsila Marii Terezii, překvapilo ji kacířství na Valašsku

Valašsko bylo po staletí centrem evangelické víry, ukazuje kniha Dějiny protestantismu na Vsetínsku. Ke druhému náboženství se lidé začali veřejně hlásit po...  celý článek

Roman Vaškůj musí před soudem vysvětlovat obchodování s leteckým petrolejem v...
Česko ví, kde je kontroverzní podnikatel Vaškůj, ale nemůže na něj

Policie po roce vypátrala kontroverzního podnikatele Romana Vaškůje ze Zlína, na něhož je vydaný evropský zatykač, protože nenastoupil do vězení. Vaškůj se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.