Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Festival pro gurmány nabídne soutěž o nejlepší frgál. Čeká se i Pohlreich

  9:35aktualizováno  9:35
Hospodyňky na Valašsku by měly oprášit recepty. Ve Velkých Karlovicích totiž chystají soutěž o nejlepší frgál. Listopadová akce je součástí několikadenního gastrofestivalu, který nabídne také ochutnávku místních specialit, košt vína a slivovice.

Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Soutěž už dvakrát za sebou vyhrála Anna Šauerová z Karolinky. Loni uspěla s ořechovým koláčem, také letos má vysoké ambice.

"Udělat frgál je dost složité a náročné. Těsto několikrát projde rukama. Nejdřív musí vykynout, pak se udělá bochánek, který se vyválí. Dělám frgály meruňkové, borůvkové nebo z jablek. Záleží na tom, co máme doma a co má rodina ráda," popisuje 55letá pekařka, která nabízí nejrůznější druhy frgálů.

V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť, vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Pekaři a pekařky se mohou přihlásit prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky.

"Některé účastníky jsme oslovili sami, ale soutěž je otevřená široké veřejnosti. Zúčastnit se může každý, kdo má chuť a zájem," uvedl jeden z organizátorů gastrofestivalu Michal Vala.

Každý ze soutěžících musí přinést svůj vlastní vzorek. "Vítěz pak napeče další koláče, které budeme servírovat na slavnostní galavečeři," naznačil Vala.

Menu: speciality krajové kuchyně

Gastrofestival odstartuje 10. listopadu a potrvá osm dní. Kromě soutěže o nejlepší frgál nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace připraví speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu. Gurmáni se mají na co těšit.

"Podávat se bude kaštanová polévka nebo trnky naložené ve slivovici a obalené ve slanině, bramborák na zelném listu. Samozřejmě nabízíme i tradiční jídla, jako jsou halušky," slibuje Vala.

Zdeněk PohlreichDalším lákadlem pro návštěvníky festivalu by měla být i účast populárního českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ve Velkých Karlovicích by měl předvést své kuchařské umění. "V tuto chvíli nedokážu jeho účast na sto procent potvrdit. Byli jsme s ním domluveni, ale teď nastal problém s termínem. Věříme ale, že všechno dobře dopadne a pan Pohlreich přijede," poznamenal Vala.

"Jsme pyšní na to, že umíme vařit z čerstvých tradičních surovin. Doufám, že to Zdeněk Pohlreich ocení, protože on je tím, který tento trend podporuje," vysvětlil Vala. "Chceme propagovat valašskou tradiční kuchyni a festival představuje ideální příležitost," dodal.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek).
Mráz a déšť ničily úrodu. Vinaři na Slovácku spěchají se sklizní

Pěstitelé vinné révy na Slovácku předpovídají, že kvalita vína nebude taková, jakou čekali. Někteří s vinobraním teprve začínají, jiní už mají téměř hotovo.  celý článek

Divoké prase (ilustrační foto)
Elitní policejní střelci začnou lovit divočáky v oblasti zasažené morem

Šestnáct policejních odstřelovačů se večer poprvé zapojí do lovu divočáků v oblasti zasažené africkým morem prasat na Zlínsku. Použijí speciální střely, které...  celý článek

Při dopravní nehodě na hlavním tahu mezi Hulínem a Kroměříží v neděli zemřel...
Chodce bez reflexních prvků srazilo v mlze auto, muž na místě zemřel

Osobní auto v neděli ráno smrtelně zranilo chodce, který se pohyboval na frekventované hlavní silnici mezi Hulínem a Kroměříží. V době nehody byla mlha a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.