První z nich se uskuteční už za pár dní, další přijdou na řadu v létě a na některé si milovníci jídla budou muset počkat až do podzimu. Akcí a festivalů, na kterých si na své přijdou hlavně chuťové buňky, je čím dál víc a jsou rozprostřené po celém Zlínském kraji.
Vybrané gastroakce ve Zlínském krajiZlín
Rožnov pod Radhoštěm
Velké Karlovice
Uherské Hradiště
Vlčnov
Vsetín
Staré Město
Polešovice
Kroměříž
|
Zájem o ně totiž každým rokem narůstá. „Je to trend, který je spojený i s cestováním. Lidé chtějí nejen něco vidět, jako to bývalo v minulosti, ale také něco zažít a ochutnat,“ vysvětlil Jan Stindl pověřený řízením Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.
V nabídce Zlínského kraje se proto dají najít festivaly zaměřené na nejrůznější druhy jídla a pití. A už dávno neplatí, že jedinou akcí je gastrofestival ve Velkých Karlovicích nebo zlínský Garden Food Festival, i když je pravdou, že oba zůstávají největší svého druhu.
Oba se navíc letos rozšíří do dalších měst. Zahradní ochutnávání si užijí v Rožnově pod Radhoštěm a vyhlášení kuchaři z Resortu Valachy zase budou vařit ve Zlíně.
„Podobná akce nám ve městě chyběla, usilovali jsme o to,“ potvrdil místostarosta Rožnova Jan Kučera.
„Teď můžeme turistům a především Rožnovanům nabídnout práci elitních kuchařů,“ doplnil.
Vstupenky na Garden Food Festival, který se uskuteční na přelomu června a července v rožnovském parku, už jsou k dispozici. Stejně tak lístky na zářijový festival ve Zlíně. Na obou místech bude možnost ochutnat exotické pokrmy, hmyzí delikatesy, lanýže nebo farmářské a regionální produkty.
Kdo nechce čekat na prázdniny, může přijít na festival jídla před prodejnou Makro ve Zlíně. Tento pátek a sobotu tam budou vařit šéfkuchaři z nejlepších restaurací z Velkých Karlovic, Kroměříže, Vsetína, Otrokovic, Zlína nebo Uherského Hradiště.
Deset zemí s jejich tradičními pokrmy i kulturou představí červnový Gastrofest ve Starém Městě.
„Nabídneme cestu kolem světa spojenou nejen s jídlem, ale i atmosférou. Německo přiblížíme přes Oktoberfest se spoustou jídla, piva i bavorských krojů. Itálii bude reprezentovat pizza a těstoviny, Řecko gyros a ouzo, Mexiko zase chili con carne nebo tortilly,“ popsala pořadatelka akce Monika Ondruchová.
Pivní, vinařské, burgerové, gulášové i česnekové slavnosti
Kromě velkých měst se do gastroturistiky začínají zapojovat také menší obce a města. Slavkov a Záhorovice připravují oblíbený Gulášfest, na němž se bude nejen ochutnávat, ale také soutěžit. Mezinárodní klání je nachystané na začátek června v Kunovicích, kde budou skupiny amatérů soutěžit o titul Nejlepší evropský kotlíkový guláš.
Ve Vsetíně a Kroměříži už odstartovaly pravidelné farmářské trhy s regionálními specialitami a čerstvými potravinami od malopěstitelů.
Ve Zlínském kraji si ale na své přijdou také milovníci piva nebo vína. Minipivovar v Malenovicích chystá v polovině června tradiční slavnosti s ochutnávkou 25 druhů piva.
Jarošovské pivo budou výčepní točit už sobotu na Masarykově náměstí v Hradišti.
Ve stejný den se také otevřou sklepy ve vyhlášené vinařské obci Polešovice. Návštěvníci mohou koštovat z více než třinácti sklepů větších i menších vinařů. O týden později, v sobotu 2. června, zažijí totéž v malebné vinařské uličce v Kudlovicích.
První prázdninový měsíc pak nabídne dobroty také na Festivalu česneku v Buchlovicích, Burger festu v Napajedlích nebo pekařském dnu v Rožnově pod Radhoštěm.
Zářijový Slovácký festival chutí a vůní zase nabídne tradici. „Tradiční místní jídla byla roky upozaďovaná, proto je teď o ně velký zájem,“ naznačila Lenka Durďáková z pořádajícího Regionu Slovácko.