Spolu s nimi předvádí své výrobky a výpěstky v biokvalitě další asi čtyřicítka farmářů sdružených ve Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.
Sušené ovoce má největší odbyt právě od zimy do jara. "Záruční doba je zhruba rok, takže v únoru je i poměrně čerstvé," řekla farmářka Eva Macková.
Do ekologického zemědělství - pěstování ovoce a jeho sušení - se pustila před pěti lety. Na farmě ve Starém Hrozenkově má sad s asi osmdesáti druhy původních odrůd jabloní a hrušní. "Každý rok ale tolik druhů nemáme. Stromy už jsou to staré a některé roky si potřebují odpočinout a nerodí," vysvětlila farmářka.
Na výrobu křížal farma před třemi lety pořídila sušičku. "Je vyrobená podle jiné, která slouží už několik staletí v Hostětíně," řekla Macková a vysvětlila, že roubená místnost o rozměrech tři krát sedm metrů je ze dřeva a kamna, která vytvářejí horký vzduch k sušení, jsou také na dřevo.
Podnikání je to podle farmářky stále hodně pracné. "Lidé si právě proto suší spíš ovoce jen pro vlastní potřebu," podotýká.
Zjara se pečuje o stromy, když plody dozrají, je třeba je přebrat, očistit a nakrájet. "Pak se roztopí sušička a běží bez přestávky čtyři až pět měsíců. Večer se musí přiložit, v noci zkontrolovat a ráno vyprázdnit," popsala svou práci farmářka.
Na sušení jsou nejlepší jablka, nejpracnější jsou sušené třešně a meruňky. "Třešně se rychle kazí. Musí se vystihnout správná chvíle a jako meruňky je musíte pečlivě přebírat, než je do sušičky uložíte," vysvětlila farmářka. Biozemědělci postupně zkoušejí sušit další plody. Loni přidali černý rybíz a rajčata.
Zlínský kraj zastupuje na veletrhu ještě výrobce jehněčích a hovězích biouzenin Bohumil Kusák z Ostrožské Nové Vsi. Na rozdíl od jeho klobás si však hrozenkovské sušené ovoce od Macků odbude v Německu premiéru.
Jaká bude odezva, na to jsou farmáři hodně zvědaví. "To, že se veletrh koná zrovna v únoru, není moc příznivé pro ty, kdo nabízejí kozí mléko nebo maso. Kozy příliš nedojí a mláďata na porážku také ještě nejsou," vysvětlila manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Nesrstová.