Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na pulty míří druhý díl slovácké kuchařky. Má stovky předplatitelů

  11:54aktualizováno  11:54
Sdružení Region Slovácko brzy začne zásobovat pulty knihkupectví druhým dílem slovácké kuchařky. Na vydání souboru více než 120 starodávných receptů tentokrát shánělo peníze prodejem voucherů - od zájemců vybralo peníze dopředu.

Autorky Renáta Polišenská (vlevo) a Lenka Durďáková posbíraly tradiční slovácké recepty. | foto: Zdeněk Němec

Lenka Durďáková a Renáta Polišenská ze sdružení Region Slovácko v Uherském Hradišti jsou v regionu takzvanými "náplavami" a kdysi tradiční jídla poznávají až v posledních letech.

Možná díky tomu, že měly nadhled a odstup, dokázaly mnohdy zapomenuté recepty z tajných sešitků babiček dostat do moderních kuchyní. "Tradiční recepty zajímaly hodně lidí, ale žádná taková kuchařka tady nebyla," vysvětlila původ nápadu manažerka projektu Lenka Durďáková.

Před čtyřmi lety proto sdružení, které podporuje cestovní ruch, vyzvalo obyvatele celého regionu, aby posílali recepty na tradiční jídla. Nashromáždilo se jich kolem tří stovek. A první kuchařka v počtu dvou tisíc kusů s více než 120 recepty zmizela z pultů během patnácti měsíců.

"Turisté i místní se po ní ale i potom pořád ptali," upozornila druhá z iniciátorek Renáta Polišenská.

S kolegyní a uherskohradišťským Slováckým muzeem proto daly dohromady další recepty. Třeba na boží milosti, vrany, gule, krajanec, kynuté olevance nebo jidáše. Znovu se jedná o jednoduchá tradiční jídla, k nimž všechny suroviny naši předkové našli doma, na zahradě nebo na dvorku.

"V receptech se třeba nepoužívá kypřící prášek, nenajdete tady ananas, kokos ani umělá dochucovadla," ubezpečila Durďáková.

Zájemci knihu zaplatili dopředu

Receptů je opět přes 120 a řazené tentokrát nebudou podle regionů, ale podle ročních období. Tedy podle toho, co zrovna v zahradě bude dozrávat. Kniha bude navíc celobarevná.

Aby ale mohla vyjít, potřebuje sdružení peníze na její tisk. Manažerky je tentokrát shánějí zcela netradičním způsobem: prodávají vouchery. "To znamená, že si zájemci knihu zaplatí dopředu a my díky tomu budeme mít peníze na její vydání," vysvětlila Polišenská.

Jedna stojí 199 korun a vydávat se nakonec nebude jen plánovaná tisícovka, ale dva tisíce kusů. Zájem o vouchery je totiž tak velký, že už teď si lidé zaplatili téměř 700 knih. A další, většinou starší zájemci, říkají, že si ji koupí, hned jak bude na pultech.

"Dokonce si ji zaplatili i rodáci v Austrálii nebo Spojených státech," dodala Polišenská.

Druhý díl slovácké kuchařky bude slavnostně pokřtěn na začátku října na gastrofestivalu tradičních receptů v Uherském Hradišti.

Některé tipy z knihy slováckých receptů

Maminčiny báleše - recept z Horňácka

1. Maminčiny báleše - recept z Horňácka

Zelňáky - recept z Moravských Kopanic

2. Zelňáky - recept z Moravských Kopanic

Pěry z pařeného těsta - recept z Uherskoostrožska a Veselska

3. Pěry z pařeného těsta - recept z Uherskoostrožska a Veselska

Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami - recept z Uherskohradišťska

4. Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami - recept z Uherskohradišťska

Bramborové taštičky - recept z Kyjovska

5. Bramborové taštičky - recept z Kyjovska

Zelné šišky s cibulí - recept z Podluží

6. Zelné šišky s cibulí - recept z Podluží

1.Maminčiny báleše - recept z Horňácka

Suroviny: 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 kostka droždí, 2 lžíce mletého cukru, 1/3 hrnku hladké mouky, 1/2 lžíce oleje, 1 vejce, špetka soli, olej, tuk nebo sádlo na smažení, povidla – podle potřeby, mák – podle potřeby

Pracovní postup: Z trochy mléka, kvasnic a cukru si přichystáme kvásek. Po vykynutí jej smícháme s moukou, olejem, vejcem, solí a mlékem. Vypracujeme tuhé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Pak je přeložíme na pomoučený vál a lžící, kterou namáčíme do mouky, vykrajujeme bochníčky. Klademe je na vál a ještě je chvilku necháme kynout. Po vykynutí je rukou trochu vytvarujeme a roztáhneme z obou stran. Pak smažíme. Báleše podáváme ještě teplé posypané moučkovým cukrem nebo potřené marmeládou či povidly. Můžeme je také ozdobit šlehačkou, kterou uděláme s trochou vanilkového cukru.

2.Zelňáky recept z Moravských Kopanic

Suroviny: 1 kg kysaného zelí, voda – dle potřeby, 200 g polohrubé mouky, kmín – podle chuti, sůl

Pracovní postup: Z kysaného zelí vymačkáme přebytečnou vodu a suroviny smícháme dohromady v těsto. Z těsta ručně vytvoříme placky, které upečeme nasucho na plotně nebo na pánvi. Podáváme samotné nebo jako přílohu k omáčkám či polévkám.

3.Pěry z pařeného těsta - recept z Uherskoostrožska a Veselska

Suroviny: 400–500 g hrubé mouky, 50 g tuku, 1/2 kávové lžičky soli, 250 ml mléka, 2 žloutky, povidla – dle chuti, máslo – dle chuti, mletý mák – dle chuti, cukr – dle chuti

Pracovní postup: Mouku nasypeme na vál, uděláme důlek, do něj nakrájíme na malé kousky tuk, osolíme. Mléko zahříváme, až začne vřít, pomalu lijeme do důlku a plochým nožem na něj mouku nahrnujeme. Prohněteme a dáme odpočinout. Když zchladne, vhněteme žloutky (lze nahradit jedním vejcem). Pak těsto rozválíme na posypaném válu na tloušťku asi 3 mm, rozkrájíme rádlem na čtverečky. Na ty pak dáváme povidla a přeložíme, okraje důkladně zamáčkneme. Vhazujeme do vařící, mírně osolené vody a čekáme, až vyplavou na hladinu. Pak scedíme, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme oslazeným mletým mákem.

4.Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěrami - recept z Uherskohradišťska

Suroviny: 600 g uzeného masa, 500 g povidel, 5 g mleté skořice, 5 g badyánu, 200 g sušených švestek, sůl
Pěry: 40 g kvasnic, 50 ml mléka, 1 polévková lžíce cukru, 800 g hrubé mouky, 1 vejce, špetka soli

Pracovní postup: Uzené maso uvaříme doměkka. Povidla podle potřeby rozředíme vývarem z uzeného masa a ochutíme mletou skořicí, badyánem a solí. Vmícháme sušené švestky a dobře povaříme.
Pěry: Z kvasnic, cukru a trochy vlažného mléka si zaděláme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s moukou, solí a vejcem. Vypracujeme v hladké těsto a necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí uděláme z těsta kulaté knedlíky, ty pak necháme ještě 10 minut vykynout a následně vaříme v páře asi 25 minut.

5.Bramborové taštičky - recept z Kyjovska

Suroviny: 400 g brambor, 400 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru, 1 prášek do pečiva, 100 g povidel

Pracovní postup: Brambory ve slupce si uvaříme předem. Po vychladnutí je oloupeme a najemno nastrouháme. Uvařené brambory smícháme s moukou, rozpuštěným máslem, práškem do pečiva a cukrem. Zpracujeme v tužší těsto, které vyválíme na tenký plát. Plát rozkrojíme rádlem na čtverečky či můžeme vykrajovat obráceným hrníčkem kulaté tvary. Tvary naplníme povidly a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia. Pokud chceme, můžeme potřít vajíčkem.

6.Zelné šišky s cibulí - recept z Podluží

Suroviny: 600 g bílého hlávkového zelí, sůl, 500 g hrubé mouky, 40 g sádla, 1 velká cibule

Pracovní postup: Zelí nastrouháme na nudličky, posolíme a necháme půl hodiny odstát. Pak z něj vytlačíme šťávu, přidáme mouku a sůl. Vytvoříme šišky. Vaříme v osolené vodě, opláchneme studenou vodou a jednotlivé porce posypeme cibulkou osmaženou na sádle.

7.Gule - vlčnovský recept

Suroviny: 1/2 kg polohrubé mouky (část lze nahradit moukou hrubou, gule budou nadýchanější), 1 vejce, špetka soli, kostka droždí, 250 ml vlažné vody, ovoce dle sezony. K posypání: 130 g másla, cukr moučka, 250 g tvarohu na strouhání.

Pracovní postup: Do misky nasypeme mouku, sůl, vejce a rozdrobíme droždí. Do droždí nalijeme trochu vlažné vody a necháme vzejít kvásek. Přimícháváme vodu a mouku a vypracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou v teple kynout cca 20 minut. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, oddělíme si menší část, ze které vyválíme váleček, ten rukou zploštíme a nakrájíme si kousky, do kterých budeme balit kusy ovoce. Těsto musíme kolem ovoce dobře zabalit, tak aby se nám při vaření nerozlepilo. Poté necháme ještě chvíli zabalené kynout. Gule vkládáme do dostatečného množství vroucí vody a vaříme několik minut (cca 10 minut). Zda je těsto dobře provařené, zkusíme špejlí nebo knedlík zcela roztrhneme. Uvařené gule vytahujeme cedníkem do mísy, každou propíchneme špejlí, aby vyprchala pára a knedle se nesrazila. Poléváme rozpuštěným máslem a sypeme podle chuti moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem či mletým mákem.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Záchranářka Dana Polášková předváděla prvňáčkům na ZŠ Mikoláše Aleše ve Zlíně...
VIDEO: Prvňáci se učí první pomoc na méďovi. Do rytmu zpívají „rolničky“

Do základních škol se znovu vrátila výuka první pomoci. Učí ji přímo záchranáři a během školního roku proškolí na pět tisíc prvňáků.  celý článek

Jeden z rekonstruovaných pokojů středoškolského internátu.
Peníze z restitucí arcibiskupství vrací do opravy kroměřížského gymnázia

Část středoškolského internátu, který je součástí areálu kroměřížského arcibiskupského gymnázia, je opravená. Rekonstrukce zahrnovala vše od rozvodů po...  celý článek

Ředitel gymnázia měl údajně obtěžovat studentky. Soud mu vyměřil tříletou...
Studentka podlehla meningitidě, školu hygienici hlídat nemusejí

Tragická událost se před pár dny stala v Rožnově pod Radhoštěm. Studentka maturitního ročníku místního gymnázia podlehla zánětu mozkových blan. Nebezpečnou...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.