Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Regionální jídlo je klišé, říká Pohlreich. Lidi zajímá jen chuť

Země, které nemají dobré zemědělství, nemají dobrou kuchyni, prohlásil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a vybídl ministerstvo zemědělství ke změně dotační politiky. O kvalitě a budoucnosti regionálních restaurací mluvil s MF DNES při návštěvě prvního ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M83a92r72e61k 21K31o61s70t49e69l84e81c72k19ý 6533616268

K panu Pohlreichovi mám řadu výhrad, zejména to, že se nedokáže vyjadřovat slušně a bez vulgarit. Jak potom můžu věřit, že umí vařit, když se neumí chovat?

Státní podpora, neboli DOTACE, je škodlivá vždy a všude. Když budeme nesmyslně podporovat farmáře/stánkaře, tak se mezi nimi objeví vykutálení podvodníci stejně, jako kdyby vláda (z našich společných daní) podporovala pěstitele/zemědělce. Velkopěstitel, pokud se bude snažit, vyprodukuje cokoliv v lepší kvalitě než nějaký fanatický ekobiorolník.

Regionální jídla vyplývají z dřívějších možností, zvyklostí a zkušeností našich předků a pokud je nezmodernizujete použitím nějakých současných univerzálních prášků a prefabrikovaných sr...k, tak je to přesně to, co pan Pohlreich chce! Lidi zajímá chuť! I to vepřo-knedlo-zelo může být vynikající zážitek za rozumnou cenu, stejně jako znojemská nebo halušky.

Ovšem, pokud každý den k přípravě omáčky použijete univerzální prášek od globální firmy, uvaříte k tomu průmyslově oloupané brambory naložené v jakési chemii a přidáte zeleninu z konzervy, tak máte nechutné jídlo za 56 korun, kterým naše vyvařovny (nikoliv restaurace) každodenně krmí ve školách a domovech desetitisíce školáků a důchodců. A s tím vláda, ani pan Pohlreich nic nedělají (ani neudělají), to si děláme my sami, protože nám to vlastně vůbec nevadí...

0/−2
6.9.2016 10:50

P64e65t97r 24B77á20č72a 8905156505865

Umi se vyjadrovat uplne normalne, kam na ty nesmysly chodite? do TV a poradu, ktery je show?

0/0
6.9.2016 17:29

P18e44t56e98r 25S42m98u20t36n79ý 2145350590403

Pan Pohlreich je typický "televizní kuchař", jakých najdeš v každé zemi a na každém kanálu přehršli. Jejich popularita mezi lidmi je založena na aroganci a rádoby ftipných bonmotech, které jim připravují jejich televizní scénaristé a které on pouze opakují.

Měl by si ale udělat, než začne kritizovat jiné, nejdříve pořádek ve vlastní restauraci. Jednou, pouze jednou jsem ji v Praze navštívil a králíka na smetaně (nedopečený) jsem musel obsluze vrátit. Knedlíky tuctové a maso nedopečené. Tohle by se nemělo v jeho restauraci stát.

Už jeho poznámka, že vídeňská gastronomie byla v minulosti nudná svědčí o tom, že naprosto neví, o čem mluví. Právě ve vídeňské gastronomii se setkávala v báječné koexistenci jak kuchyň česká, moravská, balkánská a německá, takže o nějaké nudě nemůže být vůbec řeč. Nudný by byl pan Pohlreich - na to má on ale recept. Nadávky a urážky koření každé jeho vystoupení. Ale jako kuchař - ani náhodou..........!

+1/−3
6.9.2016 9:59

J69a71r71o71m38í52r 79H68a77n51z49a74l 6676167814

No vidíte, já byl u něj v Imperíálu párkrát na jídlo a bylo to velice chutné, pěkně upravené a obsluha velice slušná.:-):-):-)

0/0
6.9.2016 11:31

P98e69t16e80r 74S62m15u23t84n66ý 2405190430353

no však jsem mu to tenkrát také pěkně zkritizoval a nešetřil "chválou" ani na Facebooku. Tak se už asi poučil a zametl si před vlastním prahem.

A že je jídlo chutné, restaurace upravená a obsluha slušná - to snad by měl být standart ve všech restauracích. Nejenom u televizních kuchařů.

0/0
6.9.2016 15:46

P46e60t40r 47B82á17č47a 8115296755965

Pane Smutny vas mit v restauraci musi byt opravdu zazitek, soudim dle nazoru i v jinych diskuzich.

Byl jsem v Imperialu nekolikrat a nebyl nikdy zadny problem, moc vam to neverim.

0/0
6.9.2016 17:31

J16i49ř66í 14V59o49n73d92r37á36č19e97k 5546844770644

Pan Pohlreich se odkopal tvrzením, že v 80% jdou lidi na pivo aby se pak najedli. Mno, to je hodně střelba vedle.

Otázkou je, zda jdete na oběd či večeři posedět, při výletě, dovolené, různé příležitosti, nebo prostě se potřebujete nutně najíst, protože jste na služebce nebo jste nevařili doma protože jste nestihli nakoupit.... V těch druhých případech neočekáváte gastronomickou extázi za čtyři stovky ale plíčky na smetaně za šest pětek. Dříve jste si dopoledne skočili na držšťkovou do bufáče, dnes je všude samý fast-food, hranolky, hambáče, pizzy, mexické placky a další nesmysly z turecké kuchyně....proti tomu Pohlreich ovšem nic nemá:-/

+3/0
6.9.2016 6:51

Z58u85z14a97n43a 46B43e41n90d18o37v83á 2976432973498

S tou první částí souhlasím, jsou prostě situace, kdy se člověk chce jen najíst a chce jen, aby jídlo bylo dobré (nebo aspoň nebylo hnusné) za rozumné peníze.

Ale náhodou pizza, kebab a jiné možnosti jsou super. Jasně, ne všechno je dobré a zdravé, ale to není ani v klasickém bufáči.

+1/0
6.9.2016 8:58

J39i82ř67í 22V48o19n34d26r65á26č15e97k 5366614840624

Já si taky někdy pizzu dám. Ovšem dřív jste měla v bufáči jakýsi výběr a opravdu teplé jídlo. Co teď? Jen pizzu. Jinde jen hamburger, hranolky a kuřecí odpad ve strouhance. Hm...

0/−1
6.9.2016 9:40

P15e51t88e24r 24S77m63u68t16n35ý 2225500220893

kde bydlíte. Na Sněžce?

0/0
6.9.2016 10:04

P93e92t38e69r 67S71m26u64t26n49ý 2605870410263

jaké turecké nesmysly. Turecká kuchyně je vynikající, zdravá, pestrá, chutná a na pohled přitažlivá.

Tak dönner kebap, nebo dürimm je mnohem chutnější, ale hlavně zdravější a hodnotnější, než celé slavné české vepřo-zelo, nebo nějaká držková v bufáči.

0/−3
6.9.2016 10:04

J41o44s14e38f 33Č73i78h55á54k 7821349610286

Za sebe mohu říci, že díky pořadu pana Polreicha jídlo v restauracích nejím. Ten humus ve spoustě kuchyních mi vzal chuť na hodně dlouho.

+1/−1
6.9.2016 3:59

P98e16t22e95r 83S14m75u31t21n69ý 2665930230453

nesmíte věřit každému nainscenované pořadu, který scénaristé připravili tak, aby na diváka co nejvíce zapůsobil. Jak pozitivně, tak i negativně.

Zajděte si někdo do Pohlreichovi restaurace a dejte si něco u něj. Uvidíme, zda budete stejně nadšený jeho kritikou, či ne. Já jsem byl znechucen a králíka jsem musel vrátit.

0/0
6.9.2016 10:06

J49i35ř48i63n36a 46B47r37a70d30á82č27o47v20á 2472470549449

Zdá se mi,že je přepohlreichováno na všech frontách.

+6/0
6.9.2016 3:21

H16a52n27a 57U13l52r76y82c65h94o29v73á 9460443208388

On tady bude ještě jeden takový malý problémek. Zkuste se podívat na většinu platů, nejen na platy v Praze a několika dalších místech. Pak možná pochopíte, že do restaurace, kde by jídlo stálo cenu, která by se líbila panu Pohlreichovi, si nemohou dovolit jít, nebo tak maximálně jednou do roka. A takových lidí je asi 75% národa.

+17/0
5.9.2016 22:42

L39u30d16ě29k 96K24l80e70m44e91n23t 8652659648825

Lidé si myslí, že správná restaurace je ta, kde se nadlábnete za 60 Kč jídlem, na jehož kvalitě zas tak nezáleží.

Má pravdu,že by to měl být kulturní zážitek.

Když jdu na večeři, zajímá mě hlavně kvalita a chuť, celková atmosféra. Pak je to zážitek a jsem ochotný dát třeba 300 korun za jedno jídlo. Lidé si často pletou restaurace se závodní jídelnou.

+3/0
6.9.2016 6:33

K72a24r32e86l 69Č28e90r31n94ý 6855533802511

Restaurace v poledne (hlavně v pracovní dny) funguje jako jídelna - takže si to nepletou.

+3/0
6.9.2016 8:28

R18o95s82t47i17s19l80a27v 41Š35i46g90u71t 4557230213393

Jasně.Klasické české "bufáče" už dávno vymřely.Dnes jsou to fastfoody.Ze spousty restaurací se staly trapné pizzerie...Ale hlavně!!! Češi jsou jako tupé ovce.Po několikaleté tupé TV masáži jsou najednou všichni top kuchaři kteří vše ví...Pan Pohlreich by nejraději na talíř naaranžoval hromádku čehosi,co vypadá že to člověk slupne najednou a naůčtoval si 800Kč abychom se vyrovnali cizině...Realita je úplně jiná!!!

+6/−6
5.9.2016 22:21

P20e27t10r 21N55o59v24o56t49n19ý 9471979200425

Tam vyborne varej, to nesezeres... Klasicka veta hodnotici kuchyni.

+9/0
5.9.2016 22:05

R53o43s38t62i47s18l74a58v 55Š83t64ě41p88á84n95í96k 4716774200642

Vážený panePolreichu, přes veliký respekt k Vašemu umění a mnoha pozitivním názorům, které nesmírně pozvedly čeké pohostinství, zajeďte si na jižbní Moravua a ochutnejte místní regionální jídlo a budete nadšen !!!:-)

+2/−2
5.9.2016 21:06

O75n35d79ř40e61j 46Š67t90ě66p10á42n28e30k 5919910568439

To jako víno? :-D

0/−2
5.9.2016 21:44

J92a74n 13S64o61u71k25u55p 1234704396605

Můžete mi nějak popsat typickou jihomoravskou kuchyni, co se zde vaří takového, co jinde ne?

0/0
6.9.2016 8:53

L51i47b69o87r 55B66e28n62á97t10s11k49ý 3832908557501

Tak nevím, když vidím ty jídla, které na pohled vypadají krásně, ale zdá se mi, že na talíři nic není. Možná moje zkreslení. Ale nikdy jsem neviděl podávat tzn. Kultivovaně znojemskou pečení, knedlíky vepřo zelí, segedín, halušky apod.

+7/0
5.9.2016 21:06

P46e21t95r 91M48a63r78e12č16e10k 1243631639838

ANO ! Vláda by měla podpořit tuzemské producenty potravin! Aby jsme byli co nejvíce soběstační. Na nějaké maso z NZ kašlu.

+7/−4
5.9.2016 20:34

P47e75t38r 39B24u62r72d40a 3740355739937

Jeden rozdíl mezi jídlem u nás a na "západě" navíc:

V české i moravské hospodě mi nedělalo problém sníst tři až čtyři porce. Na západě maximálně dvojporci - a nebylo to o ceně, platil to náš zákazník. Standardně přidávali, když jsem dojedl "na čisto".

+2/0
5.9.2016 20:15

P44e91t73r 62B79á69č26a 8745196125745

Presne jak rika, hospody mame takovy jaky si zaslouzime. Kdyz vetsina vymeta ty nechutny blivajzy na menicka za par kc a jeste si mlaskaji, tak se pak nemuzeme divit.

Ja tyhle podniky zasadne ignoruji.

+11/−3
5.9.2016 20:06

F47r22a87n67t67i80š54e52k 64N97e23v61a34ř21i53l 7753929767165

Často zneužívaný propagandistický obrat - česká potravina zárukou kvality. Já jsem kupříkladu jedl nejhorší česnek a ten byl hrdě označen ČESKÝ " - byl vyschlý skoro na troud - stalo se mi 2x a český proto již nekupuji a nechci - jen ze své zahrádky. Taky jsem byl svědkem staročeské zabíjačky kde picli malého čuníka a potom prodávali celý den jelita se starého zamraženého masa. Je to jen o kvalitě suroviny a o lidech - nikoliv o tom že surovina je česká.

+14/0
5.9.2016 19:52

P45e69t27r 53V28e85t37e53š30n53í46k 2885733459110

S Panem Pohlreichem souhlasím pouze v tom, že se u nás gastronomie zvedá. Domnívám se však, že regionální jídla naopak odliší restaurace. Já osobně pokud někde jsem, tak se vždy snažím ochutnat regionální jídla.

+25/0
5.9.2016 19:12

P90a27v36e93l 15S58o29b81o19t94k31a 5390494

Což ale v Praze máte původní jen Pražskou šunku a Taliána (snad mne ostatní doplní?) takže se nedivím že Praha regionální potravinu nezná.

+2/−1
5.9.2016 19:29

L51a35d92i32s97l13a66v 14Ž29e67n68í81š39e37k 6346974278198

Pokud "někde jsem" ochutnám jídla regionální, jezdím po celém světě, a snažím si dávat vše místní a v pokud možno domácí kuchyni.... jediné jídlo které mě spojuje s Prahou mých studentských let (sedmdesátá léta .....), je grilovaná klobása ve stánku na Václaváku. Dávám si ji občas i dnes když do Prahy zajedu....a dodnes mi chutná .... :-)

+2/0
6.9.2016 0:24

A48l26e33š 30V36o49d97i71č56k25a 4862183588968

Ano, ale to platí pro turismus. "Místním" je regionální kuchyně "obyčejná". Ja též rád hledám a ochutnávám místní pokrmy a speciality, když jsem někde na cestě. Ale doma, v místě bydliště? Velice záleží na tom, kde restaurace je a jakou má klientelu. . . Jedno je jisté - kde není kvalitních potravin, tam nemůže být kvalitní gastronomie. . .

+3/0
5.9.2016 19:31

P55a87v12e93l 60S24o90b70o77t95k70a 5590674

Brynzové halušky se dají udělat i z polských brambor, nejlepší steak je z argentinského hovězího a ve Francii bych si hlemýždě (dovezeného z ČR) nedal.

Ono se to dnes už hodně stírá, takže nejvíc bych souhlasil s "Mně osobně je fuk, jestli maso vypěstoval farmář z Uherského Hradiště nebo Nového Zélandu. Důležité je, jak to chutná a kolik to stojí, aby to lidem stálo za ty prachy."

+2/0
5.9.2016 19:39

K21a74t30e94ř83i90n85a 81V23a25š30á97k53o33v35á 5551502269205

Jenze v miste bydliste si prave zajdu radej na obycejne jidlo, ktere on tak kritizuje, a jen obcas si dopreju ten kulinarsky zazitek za vice penez - a to pak klidne xkrat tolik

Bohuzel, ted mnohdy cena neodpovida kvalite, a davat 250 za neco, co ani neni dobry, se mi nechce...

Krom toho, ja fakt nepotrebuju xnasobne porce za nadsazene ceny, nemam chut se prejidat - staci mi obycenja porce za primerenou cenu a primerene kvality. To se dneska taky nevidi.

A navic, si trochu protireci, kdyz je na kvalitni kuchyni potreba kvalitni zemedelstvi, a zaroven pak rika, ze je jedno, jestli je surovina lokalni? Ono je to totiz tak, ze kvalitni zemedelstvi produkuje levne a kvalitni domaci suroviny, a ne ze je musite nakupovat kdesi daleko, za vyssi naklady a mene cerstve. Ja osobne lokalni sobestacnost cilene podporuju a hodlam v tom vytrvat. :-)

+13/0
5.9.2016 20:32







Najdete na iDNES.cz