Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Regionální jídlo je klišé, říká Pohlreich. Lidi zajímá jen chuť

Země, které nemají dobré zemědělství, nemají dobrou kuchyni, prohlásil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a vybídl ministerstvo zemědělství ke změně dotační politiky. O kvalitě a budoucnosti regionálních restaurací mluvil s MF DNES při návštěvě prvního ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M78a34r85e29k 72K19o29s24t72e59l55e30c34k70ý 6123536548

K panu Pohlreichovi mám řadu výhrad, zejména to, že se nedokáže vyjadřovat slušně a bez vulgarit. Jak potom můžu věřit, že umí vařit, když se neumí chovat?

Státní podpora, neboli DOTACE, je škodlivá vždy a všude. Když budeme nesmyslně podporovat farmáře/stánkaře, tak se mezi nimi objeví vykutálení podvodníci stejně, jako kdyby vláda (z našich společných daní) podporovala pěstitele/zemědělce. Velkopěstitel, pokud se bude snažit, vyprodukuje cokoliv v lepší kvalitě než nějaký fanatický ekobiorolník.

Regionální jídla vyplývají z dřívějších možností, zvyklostí a zkušeností našich předků a pokud je nezmodernizujete použitím nějakých současných univerzálních prášků a prefabrikovaných sr...k, tak je to přesně to, co pan Pohlreich chce! Lidi zajímá chuť! I to vepřo-knedlo-zelo může být vynikající zážitek za rozumnou cenu, stejně jako znojemská nebo halušky.

Ovšem, pokud každý den k přípravě omáčky použijete univerzální prášek od globální firmy, uvaříte k tomu průmyslově oloupané brambory naložené v jakési chemii a přidáte zeleninu z konzervy, tak máte nechutné jídlo za 56 korun, kterým naše vyvařovny (nikoliv restaurace) každodenně krmí ve školách a domovech desetitisíce školáků a důchodců. A s tím vláda, ani pan Pohlreich nic nedělají (ani neudělají), to si děláme my sami, protože nám to vlastně vůbec nevadí...

0/−2
6.9.2016 10:50

P97e54t52r 46B96á86č86a 8305126455135

Umi se vyjadrovat uplne normalne, kam na ty nesmysly chodite? do TV a poradu, ktery je show?

0/0
6.9.2016 17:29

P73e12t31e21r 92S35m22u39t80n98ý 2895290520753

Pan Pohlreich je typický "televizní kuchař", jakých najdeš v každé zemi a na každém kanálu přehršli. Jejich popularita mezi lidmi je založena na aroganci a rádoby ftipných bonmotech, které jim připravují jejich televizní scénaristé a které on pouze opakují.

Měl by si ale udělat, než začne kritizovat jiné, nejdříve pořádek ve vlastní restauraci. Jednou, pouze jednou jsem ji v Praze navštívil a králíka na smetaně (nedopečený) jsem musel obsluze vrátit. Knedlíky tuctové a maso nedopečené. Tohle by se nemělo v jeho restauraci stát.

Už jeho poznámka, že vídeňská gastronomie byla v minulosti nudná svědčí o tom, že naprosto neví, o čem mluví. Právě ve vídeňské gastronomii se setkávala v báječné koexistenci jak kuchyň česká, moravská, balkánská a německá, takže o nějaké nudě nemůže být vůbec řeč. Nudný by byl pan Pohlreich - na to má on ale recept. Nadávky a urážky koření každé jeho vystoupení. Ale jako kuchař - ani náhodou..........!

+1/−3
6.9.2016 9:59

J98a54r36o84m16í14r 70H94a11n72z24a94l 6976807474

No vidíte, já byl u něj v Imperíálu párkrát na jídlo a bylo to velice chutné, pěkně upravené a obsluha velice slušná.:-):-):-)

0/0
6.9.2016 11:31

P98e98t70e72r 26S50m70u38t43n36ý 2985570720723

no však jsem mu to tenkrát také pěkně zkritizoval a nešetřil "chválou" ani na Facebooku. Tak se už asi poučil a zametl si před vlastním prahem.

A že je jídlo chutné, restaurace upravená a obsluha slušná - to snad by měl být standart ve všech restauracích. Nejenom u televizních kuchařů.

0/0
6.9.2016 15:46

P54e17t35r 98B69á97č42a 8605446945415

Pane Smutny vas mit v restauraci musi byt opravdu zazitek, soudim dle nazoru i v jinych diskuzich.

Byl jsem v Imperialu nekolikrat a nebyl nikdy zadny problem, moc vam to neverim.

0/0
6.9.2016 17:31

J42i77ř11í 57V96o97n36d41r90á81č98e29k 5556364350384

Pan Pohlreich se odkopal tvrzením, že v 80% jdou lidi na pivo aby se pak najedli. Mno, to je hodně střelba vedle.

Otázkou je, zda jdete na oběd či večeři posedět, při výletě, dovolené, různé příležitosti, nebo prostě se potřebujete nutně najíst, protože jste na služebce nebo jste nevařili doma protože jste nestihli nakoupit.... V těch druhých případech neočekáváte gastronomickou extázi za čtyři stovky ale plíčky na smetaně za šest pětek. Dříve jste si dopoledne skočili na držšťkovou do bufáče, dnes je všude samý fast-food, hranolky, hambáče, pizzy, mexické placky a další nesmysly z turecké kuchyně....proti tomu Pohlreich ovšem nic nemá:-/

+3/0
6.9.2016 6:51

Z25u91z57a17n55a 96B32e55n64d88o94v37á 2826152483638

S tou první částí souhlasím, jsou prostě situace, kdy se člověk chce jen najíst a chce jen, aby jídlo bylo dobré (nebo aspoň nebylo hnusné) za rozumné peníze.

Ale náhodou pizza, kebab a jiné možnosti jsou super. Jasně, ne všechno je dobré a zdravé, ale to není ani v klasickém bufáči.

+1/0
6.9.2016 8:58

J74i41ř83í 71V69o80n46d38r71á25č80e89k 5556874780724

Já si taky někdy pizzu dám. Ovšem dřív jste měla v bufáči jakýsi výběr a opravdu teplé jídlo. Co teď? Jen pizzu. Jinde jen hamburger, hranolky a kuřecí odpad ve strouhance. Hm...

0/−1
6.9.2016 9:40

P44e68t26e67r 86S87m84u44t55n54ý 2915180120973

kde bydlíte. Na Sněžce?

0/0
6.9.2016 10:04

P58e85t42e44r 53S24m52u62t68n44ý 2545290440403

jaké turecké nesmysly. Turecká kuchyně je vynikající, zdravá, pestrá, chutná a na pohled přitažlivá.

Tak dönner kebap, nebo dürimm je mnohem chutnější, ale hlavně zdravější a hodnotnější, než celé slavné české vepřo-zelo, nebo nějaká držková v bufáči.

0/−3
6.9.2016 10:04

J26o41s98e76f 19Č32i92h23á88k 7791769850556

Za sebe mohu říci, že díky pořadu pana Polreicha jídlo v restauracích nejím. Ten humus ve spoustě kuchyních mi vzal chuť na hodně dlouho.

+1/−1
6.9.2016 3:59

P48e25t24e87r 38S35m73u65t94n56ý 2215430640293

nesmíte věřit každému nainscenované pořadu, který scénaristé připravili tak, aby na diváka co nejvíce zapůsobil. Jak pozitivně, tak i negativně.

Zajděte si někdo do Pohlreichovi restaurace a dejte si něco u něj. Uvidíme, zda budete stejně nadšený jeho kritikou, či ne. Já jsem byl znechucen a králíka jsem musel vrátit.

0/0
6.9.2016 10:06

J80i10ř80i22n67a 53B54r27a23d55á25č98o78v15á 2452960619669

Zdá se mi,že je přepohlreichováno na všech frontách.

+6/0
6.9.2016 3:21

H67a68n13a 47U54l56r26y92c69h73o31v84á 9870423538138

On tady bude ještě jeden takový malý problémek. Zkuste se podívat na většinu platů, nejen na platy v Praze a několika dalších místech. Pak možná pochopíte, že do restaurace, kde by jídlo stálo cenu, která by se líbila panu Pohlreichovi, si nemohou dovolit jít, nebo tak maximálně jednou do roka. A takových lidí je asi 75% národa.

+17/0
5.9.2016 22:42

L21u23d17ě67k 19K42l10e31m12e68n71t 8392559688305

Lidé si myslí, že správná restaurace je ta, kde se nadlábnete za 60 Kč jídlem, na jehož kvalitě zas tak nezáleží.

Má pravdu,že by to měl být kulturní zážitek.

Když jdu na večeři, zajímá mě hlavně kvalita a chuť, celková atmosféra. Pak je to zážitek a jsem ochotný dát třeba 300 korun za jedno jídlo. Lidé si často pletou restaurace se závodní jídelnou.

+3/0
6.9.2016 6:33

K96a93r53e75l 95Č25e43r55n34ý 6955743822801

Restaurace v poledne (hlavně v pracovní dny) funguje jako jídelna - takže si to nepletou.

+3/0
6.9.2016 8:28

R95o38s66t81i54s75l92a31v 88Š93i57g34u67t 4817450843843

Jasně.Klasické české "bufáče" už dávno vymřely.Dnes jsou to fastfoody.Ze spousty restaurací se staly trapné pizzerie...Ale hlavně!!! Češi jsou jako tupé ovce.Po několikaleté tupé TV masáži jsou najednou všichni top kuchaři kteří vše ví...Pan Pohlreich by nejraději na talíř naaranžoval hromádku čehosi,co vypadá že to člověk slupne najednou a naůčtoval si 800Kč abychom se vyrovnali cizině...Realita je úplně jiná!!!

+6/−6
5.9.2016 22:21

P85e46t11r 52N33o89v44o66t56n87ý 9761669820715

Tam vyborne varej, to nesezeres... Klasicka veta hodnotici kuchyni.

+9/0
5.9.2016 22:05

R44o58s29t34i72s11l88a83v 79Š74t97ě18p10á94n50í38k 4426974690492

Vážený panePolreichu, přes veliký respekt k Vašemu umění a mnoha pozitivním názorům, které nesmírně pozvedly čeké pohostinství, zajeďte si na jižbní Moravua a ochutnejte místní regionální jídlo a budete nadšen !!!:-)

+2/−2
5.9.2016 21:06

O19n37d81ř37e71j 48Š32t25ě97p87á26n64e16k 5329230758489

To jako víno? :-D

0/−2
5.9.2016 21:44

J56a71n 83S94o12u65k36u53p 1254894486255

Můžete mi nějak popsat typickou jihomoravskou kuchyni, co se zde vaří takového, co jinde ne?

0/0
6.9.2016 8:53

L28i54b78o96r 43B62e16n76á90t62s34k78ý 3732858907581

Tak nevím, když vidím ty jídla, které na pohled vypadají krásně, ale zdá se mi, že na talíři nic není. Možná moje zkreslení. Ale nikdy jsem neviděl podávat tzn. Kultivovaně znojemskou pečení, knedlíky vepřo zelí, segedín, halušky apod.

+7/0
5.9.2016 21:06

P43e11t77r 81M74a88r84e36č85e53k 1163701549838

ANO ! Vláda by měla podpořit tuzemské producenty potravin! Aby jsme byli co nejvíce soběstační. Na nějaké maso z NZ kašlu.

+7/−4
5.9.2016 20:34

P56e57t83r 98B78u42r46d66a 3720695169977

Jeden rozdíl mezi jídlem u nás a na "západě" navíc:

V české i moravské hospodě mi nedělalo problém sníst tři až čtyři porce. Na západě maximálně dvojporci - a nebylo to o ceně, platil to náš zákazník. Standardně přidávali, když jsem dojedl "na čisto".

+2/0
5.9.2016 20:15

P56e93t46r 15B31á26č74a 8775206235225

Presne jak rika, hospody mame takovy jaky si zaslouzime. Kdyz vetsina vymeta ty nechutny blivajzy na menicka za par kc a jeste si mlaskaji, tak se pak nemuzeme divit.

Ja tyhle podniky zasadne ignoruji.

+11/−3
5.9.2016 20:06

F65r50a38n68t51i21š88e55k 44N31e17v15a75ř93i73l 7163579217755

Často zneužívaný propagandistický obrat - česká potravina zárukou kvality. Já jsem kupříkladu jedl nejhorší česnek a ten byl hrdě označen ČESKÝ " - byl vyschlý skoro na troud - stalo se mi 2x a český proto již nekupuji a nechci - jen ze své zahrádky. Taky jsem byl svědkem staročeské zabíjačky kde picli malého čuníka a potom prodávali celý den jelita se starého zamraženého masa. Je to jen o kvalitě suroviny a o lidech - nikoliv o tom že surovina je česká.

+14/0
5.9.2016 19:52

P38e17t75r 75V42e90t88e79š32n89í95k 2765723439450

S Panem Pohlreichem souhlasím pouze v tom, že se u nás gastronomie zvedá. Domnívám se však, že regionální jídla naopak odliší restaurace. Já osobně pokud někde jsem, tak se vždy snažím ochutnat regionální jídla.

+25/0
5.9.2016 19:12

P27a57v50e73l 93S55o82b23o70t76k49a 5880694

Což ale v Praze máte původní jen Pražskou šunku a Taliána (snad mne ostatní doplní?) takže se nedivím že Praha regionální potravinu nezná.

+2/−1
5.9.2016 19:29

L20a56d19i26s65l43a83v 14Ž89e74n95í77š62e40k 6656644478538

Pokud "někde jsem" ochutnám jídla regionální, jezdím po celém světě, a snažím si dávat vše místní a v pokud možno domácí kuchyni.... jediné jídlo které mě spojuje s Prahou mých studentských let (sedmdesátá léta .....), je grilovaná klobása ve stánku na Václaváku. Dávám si ji občas i dnes když do Prahy zajedu....a dodnes mi chutná .... :-)

+2/0
6.9.2016 0:24

A43l70e40š 76V25o65d83i26č29k55a 4932143988918

Ano, ale to platí pro turismus. "Místním" je regionální kuchyně "obyčejná". Ja též rád hledám a ochutnávám místní pokrmy a speciality, když jsem někde na cestě. Ale doma, v místě bydliště? Velice záleží na tom, kde restaurace je a jakou má klientelu. . . Jedno je jisté - kde není kvalitních potravin, tam nemůže být kvalitní gastronomie. . .

+3/0
5.9.2016 19:31

P12a29v69e75l 79S79o20b39o59t41k37a 5820544

Brynzové halušky se dají udělat i z polských brambor, nejlepší steak je z argentinského hovězího a ve Francii bych si hlemýždě (dovezeného z ČR) nedal.

Ono se to dnes už hodně stírá, takže nejvíc bych souhlasil s "Mně osobně je fuk, jestli maso vypěstoval farmář z Uherského Hradiště nebo Nového Zélandu. Důležité je, jak to chutná a kolik to stojí, aby to lidem stálo za ty prachy."

+2/0
5.9.2016 19:39

K94a41t25e26ř57i33n32a 15V27a39š43á40k53o41v49á 5231372199845

Jenze v miste bydliste si prave zajdu radej na obycejne jidlo, ktere on tak kritizuje, a jen obcas si dopreju ten kulinarsky zazitek za vice penez - a to pak klidne xkrat tolik

Bohuzel, ted mnohdy cena neodpovida kvalite, a davat 250 za neco, co ani neni dobry, se mi nechce...

Krom toho, ja fakt nepotrebuju xnasobne porce za nadsazene ceny, nemam chut se prejidat - staci mi obycenja porce za primerenou cenu a primerene kvality. To se dneska taky nevidi.

A navic, si trochu protireci, kdyz je na kvalitni kuchyni potreba kvalitni zemedelstvi, a zaroven pak rika, ze je jedno, jestli je surovina lokalni? Ono je to totiz tak, ze kvalitni zemedelstvi produkuje levne a kvalitni domaci suroviny, a ne ze je musite nakupovat kdesi daleko, za vyssi naklady a mene cerstve. Ja osobne lokalni sobestacnost cilene podporuju a hodlam v tom vytrvat. :-)

+13/0
5.9.2016 20:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.