- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nedovedu si představit, že by se třeba Budvar prodával v petkách. Takový obal by tuhle skvělou značku prostě shodil. Ale i v Budvaru vědí - soudě podle jejich poslední reklamy - že dělá-li hospodský poctivě svou práci, na kvalitě čepovaného piva i atmosféře v lokále / restauraci, to je znát. Prostě pivní kultura není jen věcí pivovarníků, kteří svému pivu dávají, co jeho jest.
Doba, kdy byl Svec dobre pivo je ta tam, dnes jsou v regionu mnohem lepsi minipivovary
Zlínský Švec je naprosto výborný pivko, měl jsem jednou příležitost si PETku domů koupit a myslím, že ani tim se nijak nezkazilo. Je velký rozdíl si koupit PETku od velkopivovaru nebo od malého, kde neprochází složitou logistikou. Takový Fryštátský speciál v Karviné taky koupíte v PETce a je to naprosto výborný pivko.
Pivo v PET už z principu nekupuji, úplně se mi příčí přadstava piva v igelitce.
No pokud jde o nějakej Braník, Staropramen, Gambrinus a podobně, tak souhlasím, jenomže to nemá cenu ani ve skle. Jsou ale pivovary, co dělají pivo převážně nebo jen do PET lahví a pivo mají výborné. Musel bych být hloupý, kdybych se tím nechal odradit. Namátkou U Vacků nebo Kounice.
Švec je luxusný zbožňujem ho, žiadne ALE ale klasický ležák to je laskominka :)
Pivo z PET? Nikdy! Jedině sklo, nebo plech.
Kdybych Vám to ve vedlejší místnosti nalil do skleniček, stejně poznáte prdlačku, mám to ověřené.
Navštívil jsem rovných 300 českých minipivovarů a stalo se mi jen párkrát, že v pet bylo lepší než točené. Naopak to bylo častější a rozdíly v chuti byly někdy docela velké. Nejčastější zkušenost ovšem mám takovou, že kvalita se neliší - když je výtečné točené, pak je nadstandardní i pet, a když točené nic moc, pak to petka nespraví. Píšu ale jen o minipivovarech - petku z krámu, to jsem nikdy neochutnal.
S těmi petkami má recht. Ale ne proto, že by ty petky byly tak úžasný, ale protože se pořád ještě najdou výčepní strašný čuňata, co neuměj pivo natočit, trubky ve strašným stavu, nemluvě o různém šizení. Ale když je hospoda dobrá, umí se o pivo starat, tak prostě dobře natočený je nejlepší.
Jinak osobně mám minipivovary rád. Vždy, když najdu nějaký nový, tak s chutí zkusím. Ne vždy to je něco úžasného, ale málokdy je to pivo vyloženě špatné. U většiny z nich je znát, že to majitelé dělají poctivě a spíše pro radost než pro velký kšeft. Navíc se takhle dají zkusit různé speciály, které velké pivovary při svém objemu prostě pořádně nevyrobí (hrozně mě baví třeba šméčko jednoho velkého pivovaru, který prodává tzv. nefiltrované pivo uměle kalené pektinem, fakt dobrej fór).
Každopádně díky za každého, kdo si něco takového zkusí - ať už je to vaření piva nebo jakékoli poctivé řemeslo. Před takovými lidmi rád smeknu, ty prostě potřebujeme.
napsat v jedné větě výčepní a natočit je fakt um. Lidi, pivo se čepuje, točí se zmrzlina nebo porno
Tak nevím jeden známý co vaří pivo se vychloubal, že ho dělá něco přes čtyři koruny se všemi náklady - prodej 25 ve vlastní hospodě oproti nákupu hospodského z velkopivovaru za 15 kaček v sudu a prodej za 22 je to trochu rozdíl, chudák.
Ale nepočítá si do toho svoje ohodnocení. Kdyby to dělal na kšeft a ne pro sebe, tak do toho asi započítá práci, nebo by pracoval zadarmo?
U domovařičů se ta práce promítne asi nejvíc, protože zatímco u surovin je poměr jasně daný (4 kila sladu = 20 litrů, 400 kilo = 2000 litrů), u práce zdaleka ne. Na malý objem piva je potřeba velmi podobný objem práce jako na velký, tedy když se jedné 50litrové várce váš známý věnuje 12 hodin, pivo by mu to prodražilo třeba na 16 korun za půllitr, pokud by si svého času cenil 100 Kč/h.
Jsem pivař, pivo jsem zkusil, ale nenadchlo mne. Takže Švece ne.
Tak ho zkus ještě jednou, poprvé mě taky nenadchlo, pak ale cca od 14 let už ho piju pravidelně...