Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Úroda ovoce pro slivovici je malá, vozí se odjinud

Majitelé pálenic ve Zlínském kraji odhadují, že letošní sezona bude mimořádně slabá. Především na Valašsku a Zlínsku se urodilo jen minimum ovoce. Lidé tak nakupují švestky z jiných částí republiky nebo z blízkého zahraničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M49a40r34t59i61n 87K40o33v33á82ř 2652750373192

Je to tak, ale cpát do toho cizí ovoce nebudu. Loni bylo skoro 3 tisíce litrů kvasu, letos to bude podstatně méně. Není každý rok posvícení, i stromy si musí odpočinout.

+2/0
14.9.2014 20:45

V19á96c18l60a81v 81P96o57u98s63t59k23a 3980231362

Kolik natéklo?

0/0
15.9.2014 8:11

M87i20r78e19k 42B69u23c50h75t60í82k 7679354134319

Já jsem klidný. 360 litrů trneček v bečičkách pěkně pracuje.

+1/0
14.9.2014 18:38

J95a50n 78E20n74t79e71r 5644155844407

A co úroda hlíz pro bramborovou kaši? Bude dostatečná ... ? ;-)

+1/0
14.9.2014 12:15

V91l40a70s10t47i87m27i95l 45P71r86a66u94s 6484950556414

Nejsou švestky, na Moravě tragédie prvního řádu. No tak nebudete chlastat, no. Nebude tolik napitých za volantem. Zpráva dne - mezi hlavní událostí.

0/−8
14.9.2014 12:08

V10á97c24l70a53v 76R66o18s44e88n48b56e25r54g 6729347122777

Je to kulturní tradice. Neúroda je něco, jako kdyby se v Praze přestal točit orloj.

+7/0
14.9.2014 17:42

J82a79k75u23b 94S49e38m67e59r18á83d 2837716771341

evidentne jste zde sam ze sebe udelat troubu :-)

+1/0
15.9.2014 10:35

O39n64d16ř69e68j 47V62y13b90í12h98a78l 5493298264233

Prej 'ovoce pro slivovici' :-D. Tupost prazskych novinaru je fakt zabavna. Uz se tesim, jak budou psat o urode toho, co je pro kalvados. To si ani nebudou jisti, jestli je to 'vovoce' a nebo zelenina halaaa :-D.

+5/0
14.9.2014 11:22

S41t92á69ň23a 74K65o85m13o73r41o85u27s57o33v60á 3275693327859

Tak bude dost jabkovice - svět se nezboří;-D

+1/−4
14.9.2014 11:08

V89í66t 63B42r39z29o76b83o20h95a70t88ý 7480422943511

Z jablek není jabkovice, ale kalvádos. Je to dobré na mazání kolen, ale k pití to moc není, snad jen pro ty co je jim jedno co pijů - hlavně, že sa moců.

+3/−3
14.9.2014 11:55

S89t11á64ň58a 73K77o12m95o36r61o44u54s67o50v80á 3185263427369

Omlouvám se - nejsem znalec;-D

0/0
14.9.2014 12:02

S55t76a60n40i92s97l80a75v 17H12o51r47á84č62e81k 5691268145724

Nazvala jste to správně-je to jablkovice.

Kalvados se vyrábí z moštu a pár let zraje v sudech, je to druh brandy.

Jablkovice(slivovice, hruškovice atd) je čirá a může se sosat hned.:-)

+2/0
14.9.2014 14:03

S21t21á63ň67a 15K77o84m31o26r68o24u62s72o15v16á 3485743397699

Tady se člověk dozví věci - ale jak praví klasik - co růží jest, byť zváno jinak, vonělo by stejně - pila jsem jablkovici hruškovici slivovici a když se to nepřežene, všechny byly dobré:-)

0/0
14.9.2014 14:12

V71í60t 91B12r94z92o83b23o59h91a84t80ý 7640132533311

On se tu jen snaží někdo být světový - tato vlastnost se taky někdy nazývá eurohujerství a díky ní nemůžeme rumu říkat rum a marmeládě marmeláda. Jistě kalvádos je druh francouzské brandy to tu nikdo nepopírá, nicméně stejný název se užívá v ČR pro jakoukoli pálenku z jablek, proč je tomu tak si každý jistě dohledá. Co se týče chuti tak pálenka z jablek je od ostatních Vámi zmíněných silně nahořklá, proto ji tu tak haním - ostatně na soutěžích pálenek se tyto neumísťují zrovna na předních příčkách, což o něčem hovoří. Někteří výrobci, včetně toho předního z Vizovic, který ovocným destilátům dělá spíše ostudu, pálenky různě "vylepšují" aby byla chuť lepší, ale běžným postupem z jablek žádnou lahodu vykouzlit zkrátka nejde.

+2/−3
14.9.2014 14:45

S24t91a18n54i61s18l75a64v 16H92o49r78á42č78e23k 5161408555424

To musíte mít jablka a ne nějaké shnilé padavky, nikdy!! jsem ten "kalvados" hořký neměl, tak vam to asi sprasili v palírně..jo a jablka nestačí do sudu jen nakrájet-musí se našmelcovat na kaši-a je to bomba..R^

0/0
15.9.2014 21:31

V22í29t 19B68r74z30o64b34o39h40a87t58ý 7580282833901

Já bych takovou blbost, abych se otravoval s jablečným kvasem tedy nedělal - výsledek mi za tu práci a peníze rozhodně nestojí. Z jablek je dobrý třeba štrůdl, já do bečky hážu jiné ovoce, ale proti gustu.

0/0
15.9.2014 21:41

S56t65a84n18i63s84l37a95v 12H52o15r80á80č77e77k 5491198695414

náhodou když se zadaří tak super..jemná, voní jablíčkama-víš ho*** co je dobrý.:-)

0/0
16.9.2014 19:11

S11t14a33n43i33s96l82a45v 33H27o43r89á60č58e86k 5661508555474

Omyl pane Brzobohatý, nastudujte si co je kalvados a jak se vyrábí než tu něco zase plácnete..;-D

+1/−1
14.9.2014 13:59

V78í36t 90B23r65z31o25b82o53h61a61t47ý 7490872863811

Nikoliv můj omyl, ale Vaše neznalost pane Horáčku. Pravda ve Francii byste po objednání Calvadosu dostal jistě něco jiného než u nás, ostatně stejné je to třeba s rumem, každopádně to nic nemění na věci, že jako kalvádos se v České Republice označuje jakákoli pálenka z jablek.

+2/−2
14.9.2014 14:06

R86a33d32e60k 20Č80e48r14v77e67n62k54a 5314921204372

Pane Brzobohatý nejsem si úplně jist zda ten eurohujer nebudete náhodou vy - pro nás Valachy zrovna tak jak je hruškovica, tak je i jabkovica, pro erohujery je to samozř. kalvádos ;-) tož na zdraví

+4/0
14.9.2014 15:23

V93í71t 90B14r20z90o66b21o18h23a38t83ý 7700782933111

No když myslíte, brát Vám to nebudu. Až mi vyzraje kvas a pojedu pálit, tak to těm starým páleničářům ve valašské pálenici vzkážu, jací jsou eurohujeři, když jablečné pálence jinak než kalvádos neřeknou ;)

0/−1
14.9.2014 15:39

J72a75n 10S43o28u93k36u97p 1874864446975

Jo, je to zažité, ale každý ví, že je to jen falešné označení, včetně těch ´starých páleničárů´, kteří to mají uplně na háku.

0/0
15.9.2014 22:41

S68t70a60n60i50s34l52a77v 96H82o70r94á65č20e51k 5951518645424

To nerozporuji, kalvados se skutečně říká destilátu z jablek, všeobecně a naprosto nesprávně, již je to zažité-ale skutečnost je trochu někde jinde..

0/0
15.9.2014 21:28

V97í73t 60B80r55z92o76b18o98h44a92t26ý 7330552683511

No a píšu tu snad něco jiného? - pouze o tom, že u nás se se destilátu z jablek říká kalvados. Kde je problém?

0/0
15.9.2014 21:42

J46a61r77o42s46l36a25v 14Z89a15j14i76c18e52k 6394551327547

Vite Brzobohaty, Calvados je chranene oznaceni "jabkovice" pouze z urciteho druhu jablek z oblasti Calvados ve francouzske Normandii. Postup vzniku Calvadosu je (zkracene) nasledujici: Jablecny most se necha vykvasit do obsahu alkoholu 5%, do tzv. Cidre. Tento se ponecha jeden az dva roky v sudech. Pote se Cidre dvakrat "pali". Nejprve vznika surova palenka s obsahem alkoholu ca. 25%, ktera se opet urcitou dobu necha "ulezet". Z teto vznika druhou destilaci palenka o obsahu ca. 70% alkoholu. Tato palenka se nejmene 2 roky (vetsinou ale dele, zpravidla az 6 roku) skladuje v sudech z duboveho nebo kastanoveho dreva, cimz ziska svoji typickou barvu - dle delky skladovani az hnedou. Teprve tento "zraly" destilat se redi na pitnych 40-45% a plni se do lahvi.

+1/0
15.9.2014 2:47

M46a33r18t88i15n 66K73o25v52á43ř 2132660473482

To je bohužel taková z nouze cnost, když už opravdu nic není. Je to ale pořád lepší, než ze zoufalství kvasit a pálit chleba. Já si raději dám rok pauzu a vypálím to málo co bude. Zásob z předchozích let je dost.

0/0
14.9.2014 20:48







Najdete na iDNES.cz