Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Úroda ovoce pro slivovici je malá, vozí se odjinud

Majitelé pálenic ve Zlínském kraji odhadují, že letošní sezona bude mimořádně slabá. Především na Valašsku a Zlínsku se urodilo jen minimum ovoce. Lidé tak nakupují švestky z jiných částí republiky nebo z blízkého zahraničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M26a24r88t15i49n 89K64o87v45á42ř 2902220813362

Je to tak, ale cpát do toho cizí ovoce nebudu. Loni bylo skoro 3 tisíce litrů kvasu, letos to bude podstatně méně. Není každý rok posvícení, i stromy si musí odpočinout.

+2/0
14.9.2014 20:45

V44á20c24l18a45v 74P25o50u73s27t11k90a 3590121212

Kolik natéklo?

0/0
15.9.2014 8:11

M22i69r41e15k 91B44u20c88h96t60í34k 7279164644399

Já jsem klidný. 360 litrů trneček v bečičkách pěkně pracuje.

+1/0
14.9.2014 18:38

J75a44n 81E90n79t93e93r 5934165694447

A co úroda hlíz pro bramborovou kaši? Bude dostatečná ... ? ;-)

+1/0
14.9.2014 12:15

V75l49a70s13t57i40m62i76l 32P71r58a16u88s 6914340306274

Nejsou švestky, na Moravě tragédie prvního řádu. No tak nebudete chlastat, no. Nebude tolik napitých za volantem. Zpráva dne - mezi hlavní událostí.

0/−8
14.9.2014 12:08

V56á20c57l19a84v 44R51o66s18e67n31b26e27r74g 6349457562687

Je to kulturní tradice. Neúroda je něco, jako kdyby se v Praze přestal točit orloj.

+7/0
14.9.2014 17:42

J69a28k93u13b 92S64e38m42e66r26á37d 2917986551721

evidentne jste zde sam ze sebe udelat troubu :-)

+1/0
15.9.2014 10:35

O76n47d95ř21e35j 89V14y28b45í48h72a40l 5603148954333

Prej 'ovoce pro slivovici' :-D. Tupost prazskych novinaru je fakt zabavna. Uz se tesim, jak budou psat o urode toho, co je pro kalvados. To si ani nebudou jisti, jestli je to 'vovoce' a nebo zelenina halaaa :-D.

+5/0
14.9.2014 11:22

S69t41á32ň63a 11K33o52m27o92r79o51u77s34o39v25á 3675753527509

Tak bude dost jabkovice - svět se nezboří;-D

+1/−4
14.9.2014 11:08

V37í38t 33B31r77z64o10b57o63h30a33t77ý 7380692923661

Z jablek není jabkovice, ale kalvádos. Je to dobré na mazání kolen, ale k pití to moc není, snad jen pro ty co je jim jedno co pijů - hlavně, že sa moců.

+3/−3
14.9.2014 11:55

S60t76á91ň70a 53K94o78m28o55r48o36u92s16o33v15á 3645173637689

Omlouvám se - nejsem znalec;-D

0/0
14.9.2014 12:02

S94t45a20n54i97s11l74a88v 95H68o12r23á17č41e71k 5641908825804

Nazvala jste to správně-je to jablkovice.

Kalvados se vyrábí z moštu a pár let zraje v sudech, je to druh brandy.

Jablkovice(slivovice, hruškovice atd) je čirá a může se sosat hned.:-)

+2/0
14.9.2014 14:03

S95t41á59ň15a 75K39o38m16o51r40o25u68s69o73v10á 3975313497329

Tady se člověk dozví věci - ale jak praví klasik - co růží jest, byť zváno jinak, vonělo by stejně - pila jsem jablkovici hruškovici slivovici a když se to nepřežene, všechny byly dobré:-)

0/0
14.9.2014 14:12

V92í69t 78B15r81z59o52b34o29h61a44t67ý 7240802353661

On se tu jen snaží někdo být světový - tato vlastnost se taky někdy nazývá eurohujerství a díky ní nemůžeme rumu říkat rum a marmeládě marmeláda. Jistě kalvádos je druh francouzské brandy to tu nikdo nepopírá, nicméně stejný název se užívá v ČR pro jakoukoli pálenku z jablek, proč je tomu tak si každý jistě dohledá. Co se týče chuti tak pálenka z jablek je od ostatních Vámi zmíněných silně nahořklá, proto ji tu tak haním - ostatně na soutěžích pálenek se tyto neumísťují zrovna na předních příčkách, což o něčem hovoří. Někteří výrobci, včetně toho předního z Vizovic, který ovocným destilátům dělá spíše ostudu, pálenky různě "vylepšují" aby byla chuť lepší, ale běžným postupem z jablek žádnou lahodu vykouzlit zkrátka nejde.

+2/−3
14.9.2014 14:45

S36t44a40n43i25s69l93a33v 58H80o98r41á48č16e43k 5501248675884

To musíte mít jablka a ne nějaké shnilé padavky, nikdy!! jsem ten "kalvados" hořký neměl, tak vam to asi sprasili v palírně..jo a jablka nestačí do sudu jen nakrájet-musí se našmelcovat na kaši-a je to bomba..R^

0/0
15.9.2014 21:31

V21í27t 36B77r55z32o14b19o54h17a71t11ý 7870442163721

Já bych takovou blbost, abych se otravoval s jablečným kvasem tedy nedělal - výsledek mi za tu práci a peníze rozhodně nestojí. Z jablek je dobrý třeba štrůdl, já do bečky hážu jiné ovoce, ale proti gustu.

0/0
15.9.2014 21:41

S62t89a16n16i33s74l55a56v 11H59o21r85á22č27e92k 5521558905244

náhodou když se zadaří tak super..jemná, voní jablíčkama-víš ho*** co je dobrý.:-)

0/0
16.9.2014 19:11

S49t10a66n83i21s21l59a49v 25H86o79r21á96č41e42k 5801598185614

Omyl pane Brzobohatý, nastudujte si co je kalvados a jak se vyrábí než tu něco zase plácnete..;-D

+1/−1
14.9.2014 13:59

V65í45t 70B79r75z95o20b27o95h36a23t28ý 7550952293651

Nikoliv můj omyl, ale Vaše neznalost pane Horáčku. Pravda ve Francii byste po objednání Calvadosu dostal jistě něco jiného než u nás, ostatně stejné je to třeba s rumem, každopádně to nic nemění na věci, že jako kalvádos se v České Republice označuje jakákoli pálenka z jablek.

+2/−2
14.9.2014 14:06

R72a95d16e93k 94Č72e35r39v68e31n47k24a 5534781464432

Pane Brzobohatý nejsem si úplně jist zda ten eurohujer nebudete náhodou vy - pro nás Valachy zrovna tak jak je hruškovica, tak je i jabkovica, pro erohujery je to samozř. kalvádos ;-) tož na zdraví

+4/0
14.9.2014 15:23

V44í93t 35B77r78z30o89b87o10h92a63t22ý 7120672333251

No když myslíte, brát Vám to nebudu. Až mi vyzraje kvas a pojedu pálit, tak to těm starým páleničářům ve valašské pálenici vzkážu, jací jsou eurohujeři, když jablečné pálence jinak než kalvádos neřeknou ;)

0/−1
14.9.2014 15:39

J76a75n 69S83o53u23k65u91p 1204414206545

Jo, je to zažité, ale každý ví, že je to jen falešné označení, včetně těch ´starých páleničárů´, kteří to mají uplně na háku.

0/0
15.9.2014 22:41

S58t95a73n27i89s78l83a61v 70H51o86r52á15č27e93k 5121198225364

To nerozporuji, kalvados se skutečně říká destilátu z jablek, všeobecně a naprosto nesprávně, již je to zažité-ale skutečnost je trochu někde jinde..

0/0
15.9.2014 21:28

V96í31t 47B77r19z61o89b30o37h43a66t46ý 7190442383131

No a píšu tu snad něco jiného? - pouze o tom, že u nás se se destilátu z jablek říká kalvados. Kde je problém?

0/0
15.9.2014 21:42

J28a46r32o33s83l71a54v 34Z87a26j78i35c29e62k 6814971147197

Vite Brzobohaty, Calvados je chranene oznaceni "jabkovice" pouze z urciteho druhu jablek z oblasti Calvados ve francouzske Normandii. Postup vzniku Calvadosu je (zkracene) nasledujici: Jablecny most se necha vykvasit do obsahu alkoholu 5%, do tzv. Cidre. Tento se ponecha jeden az dva roky v sudech. Pote se Cidre dvakrat "pali". Nejprve vznika surova palenka s obsahem alkoholu ca. 25%, ktera se opet urcitou dobu necha "ulezet". Z teto vznika druhou destilaci palenka o obsahu ca. 70% alkoholu. Tato palenka se nejmene 2 roky (vetsinou ale dele, zpravidla az 6 roku) skladuje v sudech z duboveho nebo kastanoveho dreva, cimz ziska svoji typickou barvu - dle delky skladovani az hnedou. Teprve tento "zraly" destilat se redi na pitnych 40-45% a plni se do lahvi.

+1/0
15.9.2014 2:47

M57a36r58t95i17n 38K88o62v33á37ř 2832500423702

To je bohužel taková z nouze cnost, když už opravdu nic není. Je to ale pořád lepší, než ze zoufalství kvasit a pálit chleba. Já si raději dám rok pauzu a vypálím to málo co bude. Zásob z předchozích let je dost.

0/0
14.9.2014 20:48







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.