Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Včelí mor děsí chovatele ve Zlínském kraji, cena medu vzroste

Téměř celý Zlínský kraj postihla nebývale rozsáhlá nákaza včelím morem. Řešení je jediné: chovatelé musejí svá včelstva spálit. Důvodů, proč kilo medu podraží až o třicet korun, je ale víc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R13a93d17i83m 51P52o12l86á28š42e91k 9306903889289

Já vidím problém v snížení výnosnosti včelaření.

Dřív bylo včelaření poměrně výdělečný koníček. I jenom 2 - 4 produkční včelstva, což je takové minimum pro trvalý chov udržovaný vlastním rozchovem  a množením svých včelstev, chovaná u baráku na zahradě, dokázala dříve přinést výrazný finanční příspěvek do rodinného rozpočtu. A takový chov zvládl i poměrně churavý důchodce.  20 chovaných včelstev, třeba na dvou stanovištích, na zahradě a někde v lese , dokázalo už za socíku přinést rodině výnos ve velikosti pár měsíčních průměrných platů.

60 - 100 produkčních včelstev by tehdy stačilo k pohodlnému uživení, pokud by tehdejší socialistický režim takovou možnost povolil.

S rozvojem tržní ekonomiky a jak se čím dál víc lidí snažilo živit včelařením, se díky konkurenci a vlivu evropských a světových cen medu snížila výnostnost včelaření na zhruba desetinu.

Dneska výnoc z cca 20 produkčních včelstev je teprve  trošku vidět v rodinném rozpočtu, výnost z 60 - 100 včelstev  je rovný pár měsíčním průměrným výdělkům a aby se rodina uživila, musí včelařit s nejméně několika stovkami včelstev.

Jenže včelaři  jsou pořád ještě zvyklí na dřívější výnostnost včelaření. Kdo tedy dnes ještě pořád včelaří, snaží se toho dosáhnout zvyšováním počtu včelstev na svých stanovištích, snižováním času vynaloženého na ošetřování jednoho včelstva inákupem chovných včelstev místo vlastním chovem. Na stanovištích je tak větší hustota včelstev než dříve , početně  i vzhledem k úživnosti okolí stanoviště a zásahy ve včelstvech jsou prováděny v rychlosti a ve spěchu a genetická diverzita chovaných včelstev celkově je mnohem nižší.

Včelstva jsou tak podstatně víc stresována převčelováním i ošetřováním včelstev a jsou tak náchylnější k nemocím a parazitům.

0/−1
23.8.2014 10:22

M11a35r94t56i32n 45K19l95u23v24á20n80e24k 9542658803843

A pre úplnosť: varroáza správne varroóza je napadnutie parazitom (klieštik varroa destructor) a mám pocit že napadnutie parazitom sa nenazýva infekciou.

Predpokladám, že dobrí novinári posielajú články na kontrolu tomu s kým bol vedený rozhovor. Alebo odborníkovi. Ale čo keď v elektronických médiách nieje zvyk to poslať ani korektorovi alebo si to prehnať aspoň spellcheckerom.

+1/0
21.8.2014 15:08

M60a44r86t84i28n 19K30l94u20v66á20n36e79k 9922658543583

A proti varroóze sa neočkuje....

0/0
21.8.2014 15:09

M92a83r33t24i14n 34K92l96u92v69á40n70e87k 9412618603163

mohou ho způsobit i roztoči.

Áaa, idnes investovalo do výskumu...už aj roztoči spôsobujú mor?

To potom aj labute spôsobujú vtáčiu chrípku....

Vliv může mít i stres ve včelstvech po zimním očkování proti infekční varroáze.

Infekčá varroáza je vlastne tiež mor. Nieje to náhodou injekčná varroáza? A navyše to včely v zime strasne zle znášajú keď spia v brlohoch spolu s medveďmi.

0/0
20.8.2014 23:14

L68u56d11ě43k 82M25a74d61ě22r78a 3973690439306

Drobná chybka se vždy vloudí.

Očkovat přes zimu tisíce včel asi bude chvilku trvat. A navíc ty mršky bodají.

0/0
20.8.2014 16:28

M54a36r65t61i81n 57K70l55u19v93á86n34e49k 9892338313343

Očko za očko?

0/0
20.8.2014 23:09

O58t74o 72N33o18v53ý 7258201675589

tak jako lidem škodí rafinovaný cukr, tak si myslím, že krmení včelstev přes zimu roztokem bílého cukru oslabuje včelstva

včelám by se měla poslední snůška nechat na zimu

0/0
20.8.2014 14:49

M61a91r55t93i37n 59K48l85u44v32á79n78e13k 9452238473163

To jo, hlavne melicitózny med.

Po ňom ubudne problémov so včelstvami.

+1/0
20.8.2014 23:10

O55t57o 75N83o38v89ý 7548491935699

Martine, bílý čistý rafinovaný cukr neobsahuje stopová množství spousty prvků a jiných látek, které organismy (včetně homo s.) potřebují k tomu, aby cukr bezproblémově zpracovaly. Nedokáži z intonace tvého hlasu poznat, jak jsi myslel větu:

"Po ňom ubudne problémov so včelstvami."

v souvislosti s melicitóznym medom (jsem vynetoval) bych se spíš přikláněl k tomu, že čaj ani kávu nesladíš

0/0
21.8.2014 13:23

M95a45r82t49i51n 24K98l19u62v62á98n59e74k 9102148883983

Milý Oto.

DOMNIEVAM sa že včely si zadovážia stopové prvky vo svojom okolí, nemusí to byť len nektár. Kŕmenie cukrom je samozrejme výhodné finančne, ale je to menšie zlo oproti melicitóznemu medu.

Domnievam sa že nevčeláriš, alebo áno?

Takže pre vysvetlenie. Ak niekto nechce kŕmiŤ na jeseň včely cukrom, tak to robí tým, že odloží medné plásty z jara s KVETOVÝM medom. Je to veľká komplikácia ale BIO včelári tak robia. Ale na jeseň je v plástoch v horských oblastiach MEDOVICOVÝ med a pokiaľ pochádza z červených smrekov, tak obsahuje zložitejší cukor melicitózu. Melicitóza je pre včely absolútne nestráviteľná, kryštalizuje do pár dní v plástoch a preto sa tomu hovorí aj cementový med.

Takže včelár môže mať pocit že včely majú na zimu dostatok zásob, pretože sú plásty plné. A v zime včely zahynú od hladu.

Takže cukor je pre včely lepšia varianta ako cement.

Pokiaľ chcete chovať včely bez akéhokoľvek zásahu, tak najlepšie je ich nechať žiť v lese tak ako im to vyhovuje v dutinách. A nebrať im vôbec žiaden med a neriešiť ich občasný úhyn.

0/0
21.8.2014 13:37

O53t78o 70N37o20v70ý 7468681615919

martine, opravdu nevčelařím, jen mna napadla souvislost s "jedovatým" bílým cukrem, který v cukrovaru prochází mnoha brutálními chemickými  procesy, až je z něj sacharóza zbavená stopových prvků dalších látek. a to dělá potíže při jeho komzumaci, protože tyto stopové prvky potom v lidském těle chybí, byť dostalo mnoho kalorií. je o tom skoro strašidelná kniha od jiřího janči (jiří janča)

cukr v přírodní podobě (mrkev, jablko, švestka, slivovice, med) je pro lidské tělo v pořádku

a organismus včel je po milióny let uzpůsoben na konzumaci vlastního medu a ne cukru z lidských rafinérek,

jinak tomu dále nerozumím, jen zvažuji ztráty morem a ztráty za část medu ponechanou včelám

a jak je to se stravitelností Melicitózy pro člověka?

děkuji

0/0
21.8.2014 14:26

M73a33r11t11i53n 42K89l52u49v61á81n38e64k 9142358593833

Presnejšie : včely sú uspôsobené nielen ku konzumácíí medu ale i nektáru a výkalom mšíc. (nakoniec človek tiež). Samozrejme že rafinovaný cukor nieje prírodná látka. Na druhú stranu keď by ste včelám podal nerafinovaný cukor, ktorý mi chutí a možno je človeku prospešnejší ako rafinovaný...tak včelám by ste oproti rafinovanému ublížil. Práve tie prímesi ktoré mu dávajú farbu, chuť a vôňu včely nestrávia a v zime ich ukladajú vo výkalových vačkoch a pretože nelietajú von aby sa vyprázdňovali, tak trpia úplavicou na čo môže včelstvo i zahynúť. Takže nerafinovaný cukor celkom iste nie. Včelári používajú hrubozrnný rafinovaný práve kôli tomu, že je tam najmenej zbytkov (vytvárajú sa väčšie kryštály), zbytky sú práve v tom krupicovom.

Straty morom závisia od iných zložiek ako stres z liečenia proti varroáze alebo kŕmenia cukrom. Včely zažívajú stres aj pri medobraní a kontrolách). Mor je vec predovšetkým dobrej kondície včelstva a veľkosti infekčného tlaku. Keď budú včely vystavené inf tlaku od pagogénov v roky nedezinfikovanom úle, čiernych neobmieňaných plástoch, v blízkosti iných zamorených včelstiev a v zlej zdravotnej kondícii, tak podľahnú tomu tlaku. Je to ako s ľuďmi: Na to aby ste dostal chorobu nestačí samotná expozícia patogenu. Musí byť kritická koncentrácia pre daný stav imunity (kondícia). To že sa okolo vás nachádzajú víry, baktérie a plesne neznamaná že musáte ochorieť.

No a taká úplavica na kondícii nepridá. Je to horšie ako stres z liečenia a stres z rafinovaného cukru.

Takže ak BIO včely, tak z jarného medu. Ale to ste na úplne inej cene. Nerobím to ani sám pre seba, je to VEĽMI náročné. A rafinovaný cukor nieje to najhoršie zlo.

Straviteľnosť melicitózy pre človeka? Nezisťoval som to. Ale je to niečo medzi repným cukrom a škrobom, takže i tá straviteľnosť bude nejaká taká. Skúšal som to a nechutí to sladko. Teda pokiaľ tie jemné biele kryštáliky v site na med boli melicitóza.

0/0
21.8.2014 15:01

O17t95o 81N75o79v48ý 7898101705339

díky, babička byla velká včelařka, tak mne to zaujalo

0/0
22.8.2014 8:22

M41a85r73t45i80n 88K31l34u84v61á61n55e26k 9842568633363

Aký ma melicitóza súvis s čajom? :)

0/0
21.8.2014 13:40

O27t25o 23N66o11v60ý 7858391715799

mne napadl význam tvé věty

"Po ňom ubudne problémov so včelstvami. "

jako že včely vymřou a bude po problému s včelím morem

a pokud nesladíš čaj, tak by ti bylo jedno, že není med

0/0
21.8.2014 14:49

M26a92r83t20i11n 82K19l57u66v75á25n10e49k 9422788503973

Aha, no moja irónia je naozaj ťažko zrozumiteľná.

Chápem už ten čaj.

Ale ja nerád kazím čaj a mlieko medom. A nerád kazím med čajom a kávou (a ešte ničím užitočné vlastnosti medu vysokou teplotou). Ja mám med najradšej na rohlíku s maslom alebo na lyžičke. :)

0/0
21.8.2014 15:04







Najdete na iDNES.cz