Bílý lanýž si nespletete. Jeho chuť připomíná houbu, ořech nebo řepu

  19:39aktualizováno  19:39
Kuchaři na Valašsku připravili speciální pětichodovou degustaci lanýžového menu. Pochoutku, pro kterou jeli do vyhlášené lanýžové oblasti Piemont v Itálii, ochutnala poprvé v životě i redaktorka MF DNES.

Lanýž se strouhá na speciálním struhadle a konzumuje se bez jakékoliv úpravy. | foto: Josef Vrazel

Pod skleněným poklopem leží tři kousky podobné starým zvrásněným bramborám. Poprvé v životě vidím na vlastní oči lanýže.

Fotogalerie

Pochoutku, kterou gurmáni považují za luxus, delikatesu a poklad, za kterým se jezdí jen na několik málo míst na světě. Česko mezi ně nepatří.

O to vzácněji působí tato surovina v hotelu Lanterna uprostřed Velkých Karlovic. Na speciální ochutnávku o pěti chodech ale přilákala čtyři desítky hostů z celé republiky i Slovenska.

Kuchaři s ředitelem Resortu Valachy Tomášem Blablou přivezli lanýže z vyhlášené lanýžové oblasti Piemont v Itálii. Některé mají z místního trhu, jiné od sběratele, který má na hledání vycvičeného psa.

Dát lanýže do polévky by byl hřích, říká šéfkuchař Václavík

Speciální lanýžové menu chystali ve Velkých Karlovicích odborníci Pavel Václavík, Jaroslav Orság a Lukáš Bukovjan. „Před dvěma lety jsme tady měli i lanýže z Valašska,“ upozornil šéfkuchař hotelu Lanterna Václavík.

Jak je to možné?
Rostou i tady a náhodou je někdo občas objeví, ale nikdo o tom nemluví, protože si takové místo každý tají. Pochopitelně jich tady ale není tolik jako v Itálii.

Takže je najde i člověk bez cvičeného psa nebo prasete?
Někteří houbaři už poznají v hlíně hrbolek, pod kterým může být lanýž. A v lese bývá jeho vůně cítit. Přestože jde o houbu, je to velmi specifický druh, voní úplně jinak.

Při ochutnávce jste ho přidávali do pokrmů, které jsou typické v Itálii, nebo jste vymysleli vlastní?
Telecí tatarák i těstoviny tajarin jsou typicky italská jídla. U hlavního chodu jsme ale použili zvěřinu, která zase patří k Valašsku. Neznamená to, že by se k ní lanýž nehodil. Italové obvykle k této delikatese zpracovávají právě suroviny z dané lokality. K nám patří jelen nebo srnec, které jsme k němu upravili tak, jak jsme zvyklí. Lanýž by měl být dominantnější, ale ne zase moc.

Chutná vám?
Je výborný. Bílý je navíc oproti černému luxusnější, výraznější, chuť je jiná.

Jak ho skladujete?
Zabalený v uzavřené nádobě. Aroma je totiž tak silné, že by to člověk ani nevydržel.

Upravuje se jen strouháním?
Ano. Dát lanýže do polévky by byl hřích. Není to levná záležitost a nejlepší je čerstvě ho nastrouhat, nechat provonět, vidět ho na vlastní oči, mít z toho i zážitek. Je to noblesní luxusní záležitost.

Po kaviáru jde o nejdražší gastrosurovinu. Roste jen od října do konce listopadu a vůbec nejchutnější je právě teď. Vydrží přitom maximálně deset dní, pak usychá.

Jak voní, chutná a jak uvnitř vypadá, se ukáže už při prvním chodu. Kuchaři servírují telecí tatarák s fenyklovým salátem, žloutkovou pěnou a bílým lanýžem.

Nic před hosty netají. Spíše naopak. Abychom si delikatesu, za kterou se platí i 120 tisíc korun za kilogram, vychutnali, přidávají ji do jídla přímo u stolu.

Lanýž se nevaří, nesmaží ani jinak neupravuje. Strouhá se na speciálním struhadle a konzumuje čerstvý. Nejvíc aromatickou až štiplavou vůni má v prvních sekundách. Pak rychle vyprchává. Není nepříjemná, ale přirovnat se k ničemu nedá.

Stejně tajemná je i chuť. Přestože lanýžové hoblinky pro lepší vjem ochutnávám samotné, ani po třech chodech nemám jasno.

Cítím ořech, řepu, zemitou pachuť, trochu houby. Chuť je ale příjemná, decentní a například s tradičním piemontským tajarinem, což jsou těstoviny podobné špagetám s máslem, vynikne úplně nejvíc.

Ochutnat tuto výjimečnou potravinu není úplně levná záležitost. I v Česku už se dá sehnat v lepších restauracích v Praze i některých větších městech.

Několikanásobně levnější, a tedy dostupnější variantou, je pak lanýž černý.

Autor:

Nejčtenější

Rodina ze Zlína spáchala společnou sebevraždu, snila o lepších světech

Ilustrační snímek

Matka a její dospělí potomci se zajímali o náboženská témata, esoteriku a toužili po ráji. Rozhodli se pro společnou...

Obec na Frýdecko-Místecku upozorňuje na medvěda. Šelmu zachytila fotopast

Lidé natočili medvěda ve skiareálu na Trojáku

Upozornění na medvěda vyvěsila dnes na své webové stránky obec Ostravice. Šelmu zachytila fotopast v noci na dnešek v...

Tomáš Březina pomohl rozkrýt lihovou mafii, z vězení vyšel na podmínku

Tomáš Březina u olomouckého soudu.

Městský soud v Brně podmínečně přerušil výkon trestu Tomáše Březiny z kauzy lihové mafie a propustil jej na svobodu. Za...

Kašík baví internet. Do Komety bych nešel, sežrali by mě, hlásil před lety

NOVÁ MASKA. Zlínský brankář Libor Kašík má na masce vyobrazeného Luďka Čajku a...

Pohotové hlášky patří k hokejovému brankáři Liboru Kašíkovi stejně jako výborné zákroky. Jedna se mu vrátila brzo poté,...

Je to jen fotbal, uklidňoval věhlasný trenér Mourinho mladíka Kováře

Talentovaný brankář Matěj Kovář v dresu Manchesteru United.

Jsou to pro něho skvělé fotbalové časy. České reprezentaci do devatenácti let pomohl k postupu do další fáze...

Další z rubriky

Požár v Otrokovicích se škodou 130 milionů zničil i stopy. Případ odložili

Škody po požáru přesáhly 130 milionů korun.

Až příliš devastační účinky měl loňský požár v průmyslovém areálu v Otrokovicích. Vyšetřovatelům se kvůli tomu...

Zlín je evropskou špičkou, říká specialista na signalizaci křižovatek

„Pokud máte naprosto přeplněnou křižovatku, nepomůže, ani kdybyste tam dali...

Společnost Cross Zlín vyváží dopravní technologie do celého světa. Její zakladatel a ředitel Tomáš Juřík pro MF DNES...

Zlínský kraj a město k sobě mají blíž, vládnou jim stejné strany

Významnější proměnou projde centrální příjem v Baťově nemocnici ve Zlíně, který...

Už několik let k sobě neměla vedení zlínské radnice a Zlínského kraje tak blízko jako teď, pokud jde o zastoupení stran...

Najdete na iDNES.cz