Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nebaví mě tvořit stejné dorty, říká autor čokoládové Tatry 603

  19:20aktualizováno  19:20
V prosklené vitríně je model Tatry 603 a lotosový květ. Obojí vyrobené z čokolády a z dílny čokolatiéra Vladimíra Dvořáčka z České Lípy, jehož práce byly ozdobou Dne čokolády v Kroměříži. Už připravoval i čokoládový dort na svatbu pro 150 lidí.

„Nejdříve musíte pochopit návrháře a prostudovat plány auta, každý jeho detail. Pak se pustíte do práce,“ popisuje výrobu Tatry Dvořáček.

Fotogalerie

„Část vozu je z formy, část je modelovaná. Ale všechno je z čokolády,“ ujišťuje.

Disky kol vypadají jako z platiny, skla ze zlata. Ale je to klam, stačí použít různé druhy čokolády. „Používám kvalitní čokoládu z Německa, Itálie, Francie, Belgie. V obchodech ji nekupuji,“ líčí.

I proto si může dovolit vyrábět tenké prohnuté plátky lotosových listů. Ze špatné čokolády by to nikdy nedokázal. Jeho stánek byl při Dnu čokolády v kroměřížském Domu kultury v obležení lidí, kteří se nestačili divit.

Čokoláda se má ke zlatu podobně jako voda k ohni

Dvořáček ukazuje i bustu egyptské ženy. „Tato dáma se dělala složitě, protože má tenký krk. Použil jsem na ni plátky zlata, které má 24 karátů. To bylo obtížné, protože čokoláda se má ke zlatu podobně jako voda k ohni,“ upozorňuje čokolatiérský mistr.

O přesných receptech a výrobních postupech ale nechce mluvit příliš otevřeně. Hlídá si je jako své know-how. Každý mu ale uvěří, že by nemohl pracovat v pekárně, kde se vyrábí pořád stejné zboží.

„Nedokázal bych udělat deset stejných dortů, nebavilo by mě to,“ říká Dvořáček.

„Před nedávnem jsem dělal pro kamaráda dort na svatbu pro 150 lidí. Dali jsme ho do patnácti krabic, převezli a na svatbě složili dohromady.“

Plánuje čokoládové Národní divadlo

Z čokolády vymodeloval Eiffelovu věž, reliéf Poslední večeře nebo Svatou rodinu v betlémském chlévě, kterou přivezl ukázat i do Kroměříže.

„Je to odlité z několika částí, další postup jsem ale zapomněl,“ stráží si s úsměvem výrobní tajemství čokolatiér.

„V plánu mám Národní divadlo, to bych chtěl vyrobit,“ prozrazuje přece jen něco.

Dvořáček je čokolatiérem dvacet let, nabízí 120 druhů pralinek, které si sám vymýšlí. Když vytváří nové chutě, řídí se čichem, kombinuje čokolády podle vůně. Alkohol používá jen kvalitní a starý, ne mladší patnácti let.

Na zakázku vyrobí prakticky cokoli. A o zákazníky nouzi nemá.

„Kdybych používal palmový tuk, už jsem bohatý. Pokud ale používáte kvalitní čokoládu, tak je to tak na dobré živobytí,“ říká Dvořáček.

Autor:


Nejčtenější

Ukrajinští fotbalisté odmítli ubytování ve zlínském hotelu Moskva

Jedenáctipodlažní Hotel Moskva na náměstí Práce v centru Zlína se začal stavět...

Česká fotbalová reprezentace odehraje na začátku září v rámci Ligy národů zápas s Ukrajinou v Uherském Hradišti....

V rybníku ve Starém Městě se utopil muž, jeho syna lidé zachránili

Pátrání po utonulém muži na vodní ploše ve Starém Městě.

V rybníku ve Starém Městě u Uherského Hradiště se v neděli odpoledne utopil pětadvacetiletý muž. Při koupání se začal...



U Valašského Meziříčí havaroval mladík, na místě zemřel

Po nehodě u Valašského Meziříčí zemřel mladík. (8. srpna 2018)

V úterý večer havaroval nedaleko Valašského Meziříčí mladý řidič, na následky zranění na místě nehody zemřel....

Provaz pro Hradiště, stálo na banneru ANO. Hnutí viní bývalé členy

Reklamní banner, který se objevil na oficiálním profilu hnutí ANO na...

Kritiku a posměch si na sociálních sítích vysloužilo hnutí ANO za reklamní banner s heslem Provaz pro Hradiště....

Útočník Poznar zůstane v Plzni na tribuně. Je to škoda, lituje

Fotbalista Jablonce Tomáš Břečka (vlevo) bojuje o míč se zlínským Tomášem...

Rychle se dostal do formy. Dnešní ligový duel dvou neporažených týmů v Plzni však bude sledovat jenom z tribuny. Tomáš...

Další z rubriky

Do voleb ve Zlíně jde také rektor, podpoří hnutí podnikatele Vančury

Rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha.

Do podzimních komunálních voleb ve Zlíně půjde také rektor Univerzity Tomáše Bati Petr Sáha, který bude dvojkou...

Cyklista sjel ze stezky a srazil se s autem, nadýchal přes tři promile

Na autě je podle policistů škoda za 300 tisíc korun.

Více než tři promile alkoholu nadýchal cyklista, který způsobil nehodu na Valašsku. Když sjel z vyvýšené cyklostezky na...

Stamiliony promění Ploštinu, tvrz v Rymicích a Cyrilometodějské centrum

Takto vypadá budoucí podoba Ploštiny.

Tři významná místa ve Zlínském kraji čeká zásadní proměna. Díky ní budou návštěvníci moci poznat připomínku tragédie na...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz