Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Nebaví mě tvořit stejné dorty, říká autor čokoládové Tatry 603

  19:20aktualizováno  19:20
V prosklené vitríně je model Tatry 603 a lotosový květ. Obojí vyrobené z čokolády a z dílny čokolatiéra Vladimíra Dvořáčka z České Lípy, jehož práce byly ozdobou Dne čokolády v Kroměříži. Už připravoval i čokoládový dort na svatbu pro 150 lidí.

„Nejdříve musíte pochopit návrháře a prostudovat plány auta, každý jeho detail. Pak se pustíte do práce,“ popisuje výrobu Tatry Dvořáček.

Fotogalerie

„Část vozu je z formy, část je modelovaná. Ale všechno je z čokolády,“ ujišťuje.

Disky kol vypadají jako z platiny, skla ze zlata. Ale je to klam, stačí použít různé druhy čokolády. „Používám kvalitní čokoládu z Německa, Itálie, Francie, Belgie. V obchodech ji nekupuji,“ líčí.

I proto si může dovolit vyrábět tenké prohnuté plátky lotosových listů. Ze špatné čokolády by to nikdy nedokázal. Jeho stánek byl při Dnu čokolády v kroměřížském Domu kultury v obležení lidí, kteří se nestačili divit.

Čokoláda se má ke zlatu podobně jako voda k ohni

Dvořáček ukazuje i bustu egyptské ženy. „Tato dáma se dělala složitě, protože má tenký krk. Použil jsem na ni plátky zlata, které má 24 karátů. To bylo obtížné, protože čokoláda se má ke zlatu podobně jako voda k ohni,“ upozorňuje čokolatiérský mistr.

O přesných receptech a výrobních postupech ale nechce mluvit příliš otevřeně. Hlídá si je jako své know-how. Každý mu ale uvěří, že by nemohl pracovat v pekárně, kde se vyrábí pořád stejné zboží.

„Nedokázal bych udělat deset stejných dortů, nebavilo by mě to,“ říká Dvořáček.

„Před nedávnem jsem dělal pro kamaráda dort na svatbu pro 150 lidí. Dali jsme ho do patnácti krabic, převezli a na svatbě složili dohromady.“

Plánuje čokoládové Národní divadlo

Z čokolády vymodeloval Eiffelovu věž, reliéf Poslední večeře nebo Svatou rodinu v betlémském chlévě, kterou přivezl ukázat i do Kroměříže.

„Je to odlité z několika částí, další postup jsem ale zapomněl,“ stráží si s úsměvem výrobní tajemství čokolatiér.

„V plánu mám Národní divadlo, to bych chtěl vyrobit,“ prozrazuje přece jen něco.

Dvořáček je čokolatiérem dvacet let, nabízí 120 druhů pralinek, které si sám vymýšlí. Když vytváří nové chutě, řídí se čichem, kombinuje čokolády podle vůně. Alkohol používá jen kvalitní a starý, ne mladší patnácti let.

Na zakázku vyrobí prakticky cokoli. A o zákazníky nouzi nemá.

„Kdybych používal palmový tuk, už jsem bohatý. Pokud ale používáte kvalitní čokoládu, tak je to tak na dobré živobytí,“ říká Dvořáček.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Indické turné na filharmoniky silně zapůsobilo.
Zlínská filharmonie opět zahraje v Indii, do Jižní Korey vezme i kroje

Nejen klasickou hudbu, ale i regionální folklor vyveze zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů na desetidenní turné do Jižní Korey, kam se chystá na začátku...  celý článek

Když přijel rodák z italské Neapole Giuseppe Maiello do České republiky, začal...
Chceme, aby si lidé mohli z domova vyřídit občanku, říká lídr Pirátů

Jak by chtěli Piráti rozšířit informační technologie? Proč by zrušili daň z pálení slivovice? Na tyto a další otázky odpovídá lídr strany do parlamentních...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Konečně vydatný déšť. Hladiny podzemních vod i řek v kraji se zvyšují

Během minulého víkendu spadlo ve Zlínském kraji 40 milimetrů srážek, což je tolik jako jindy za polovinu září. Vydatné deště pomáhají vysychajícím podzemním...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.