Mladý pekařský mistr Česka Jan Havlík

Mladý pekařský mistr Česka Jan Havlík | foto: Native

Chleba, koláče, vánočky. Mladý pekař ze Zlína ovládl české mistrovství

  • 1
Chtěl být řidičem kamionu, ale nakonec ho zlákala dráha pekaře. A dobře udělal. Dnes je z osmnáctiletého Jana Havlíka ze Zlína nejlepší mladý pekař v Česku.

"Je to skvělý pocit, když je člověk dobrý v tom, co dělá," raduje se Jan. Letos končí Střední hotelovou školu v Kroměříži a na národní pekařskou soutěž v Brně vlastně ani nechtěl. "Přišel za mnou mistr a řekl, že pojedu," směje se mladý muž. "Pak jsem mu za to šel poděkovat."

V ostré konkurenci 15 juniorských pekařů měla kroměřížská hotelovka čtyři zástupce. Z nich se tři umístili v první polovině výsledkové listiny.

Připravovali se od ledna, veškeré činnosti od přípravy těsta až po vytažení z trouby museli zvládnout sami a ve stanoveném čase. "Pekli jsme v profesionálních troubách a měli k dispozici perfektní pekařské nářadí," popisuje Jan. Zacházet s tím ale nebyl pro soutěžící z Kroměříže problém. "Podobné máme ve škole," ujistil.

První den soutěže upekli chleba, hanácké koláče a dva druhy vánoček. Pletená je nízká, ze šesti pramínků. Skládaná má zase základ ze čtyř, na něm cop ze tří a nakonec dvou pramínků těsta. "Teď už se mi při tom ruce nepletou, ale trvalo pár měsíců, než jsem se to naučil," tvrdí juniorský mistr republiky.

Druhý den už tak náročný nebyl, stačilo pár pletýnek a počkat na vyhlášení. "Oslavy jsme pojali zodpovědně, byly náročné," připouští trochu opatrně Jan.

Jeho mistrovský chleba si ale zájemci hned tak nekoupí. Jana sice letos čekají závěrečné zkoušky, zároveň už ale plánuje další studium a pak stáž nebo i život v Rakousku. Raději než ve vlastní pekárně by totiž pracoval ve firmě, která dělá takzvané zlepšující přípravky pro pekaře. "Ty se přidávají do mouky, pečivo je pak chutnější," vysvětlil.